Infante Santo大道位于内塞西达迪什宫前,连接着大教堂和Estrela花园所在的高原与Tagus河岸。该大道于1949年在由俄罗斯-波兰城市规划学家Étienne de Gröer指导的里斯本总体城市规划下落成通车,并在当时成为了城市的全新轴线。这条轴线贯穿了历史城区周边的环路,将城区割裂为两个部分,也因此造成了如今城市肌理中的空白。在18世纪建造的渡槽拱门被拆除后,该地区的建筑基本均建于20世纪50年代之后,展现出独具里斯本特色的现代主义建筑运动风潮。

Infante Santo Avenue is placed on the tangency of the old Necessidades Palace, linking the plateau where the Basilica and the Garden of Estrela are located, to the banks of the Tagus River. It was opened, in 1949, following the Plan Director for Lisbon, coordinated by the Russian-Polish urbanist Étienne de Gröer. The new axis, thought as a circular road on the perimeter of the historical city, was ripped throughout an accidental topography producing a tabula-rasa of the existent urban fabric. The arches of the former eighteenth-century aqueduct were also demolished, creating areas for modern movement architecture experiences that featured Lisbon, since the 1950s.

▼项目概览,overall of the project ©Domitianus-Arquitetura

D-A事务所的工作室坐落在一栋建于1964年的多功能大楼中,该大楼由Miguel Pestana和Nuno Vieira da Fonseca设计,在当时是城市新轴线规划中的一部分。建筑共有十二个楼层,精心的布局为建筑前方留出了一块方正的花园空间。双层通高的柱廊不仅构成了引人瞩目的入口元素,同时也为人们提供了通往商店和咖啡店的通道。D-A工作室就位于这条柱廊空间的二层,宽大的玻璃窗将室内空间向外部环境打开;同时柱廊也起到了过滤光线的作用,为工作室营造出平静柔和的空间氛围。

D-A Studio [Domitianus-Arquitetura, Lda] is integrated in a multifunctional building, designed by Miguel Pestana and Nuno Vieira da Fonseca, in 1964, as part of the plan of the new boulevard. The twelve-floor block disposes of a square garden in front of it, resulting from its deployment in place. A double high celling arcade characterize the building entrance level, providing a passageway with stores and coffee shops. D-A Studio is in the first level of this gallery, opening itself to the surroundings through wide glassed windows. Inside there is a peculiar atmosphere resulting from the smooth light filtered by the arcade space.

▼街道剖面,Street Section ©Domitianus-Arquitetura

设计理念旨在充分利用项目中即有条件。相连的三间小型办公室占据了靠近窗户的狭长地带,释放出中央区域作为主要的工作空间。钢制框架与大面积的玻璃保证了空间内部的视觉通透感,使自然光线充盈整个空间,营造出轻松明亮的空间氛围。

The project took advantage of this circumstance. A sequence of three-room offices occupies the closer strip to the windows, releasing the central area as the main working space. Steel frame panels and glass provide the transparency of offices, allowing the continuity of the natural light inside the Studio.

▼封闭办公室位于平面的一侧,Enclosed offices are located on one side of the plan ©Domitianus-Arquitetura

▼由开放空间看封闭办公室,viewing the closed office from the open area ©Domitianus-Arquitetura

▼封闭办公室内部,interior of the closed office ©Domitianus-Arquitetura

▼大面积的玻璃保证了采光与视觉通透性,Large area of glass ensures lighting and visual permeability ©Domitianus-Arquitetura

小型办公室的对侧设有一面弯曲的木墙,这面墙对办公区进行了明确的分区。曲面的内侧是如半圆形后殿一般的办公区域,背侧则隐藏了一系列功能空间,包括食品室、卫生间与储藏室等。此外,设计师还巧妙地利用了建筑的原有结构,以混凝土方柱为支点支撑起一面占据了大部分开放空间的大型工作桌。混凝土柱的表面贴有光滑的白色瓷砖,这种设计增强了空间中的光线反射,同时弱化了柱子在空间中存在感。地面与吸音天花板的中性色调调和了瓷砖与木材之间的强烈冷暖对比,增强了空间氛围的多样性。

In the opposite side there is a curved wood wall delimiting the core of the Studio. This tectonic wall, which suggest an apse, hides the functional areas – the pantry, the toilets, and the storeroom. The concrete structure of the building was used to support a large working table that occupies the Studio open space. The pillars surfaces were tiles coated, reflecting light brightness, and softening its presence in the middle of the space. The pavement and ceiling acoustic surfaces neutrality enhance the contrast between the cool temperature of tiles, and the warm coziness of wood, provides diversity in the space ambience.

▼由封闭办公室看开放空间,viewing the open area from the closed office ©Domitianus-Arquitetura

▼贴有瓷砖的水泥柱支撑其主要工作桌,Tiled concrete columns support its main work table ©Domitianus-Arquitetura

▼储藏室与卫生间等功能空间隐藏在曲面木墙后,Functional Spaces such as storage and bathroom are hidden behind curved wooden walls ©Domitianus-Arquitetura

每到夜晚,工作室会对外开放。明亮的led灯照亮了整个空间,从frenzy大道看建筑,D-A办公室就如同照射在X射线下,将室内的场景清晰地展示在人们的眼前。

At night the Studio is revealed to the outside. Electric led lights up the space recreating the x-ray effect, exposing the Studio intimacy to the Avenue frenzy.

▼办公室外观夜景,At night the Studio is revealed to the outside ©Domitianus-Arquitetura

 

▼平面图,plan ©Domitianus-Arquitetura

▼办公室剖面,studio section ©Domitianus-Arquitetura

▼细部详图,construction details ©Domitianus-Arquitetura

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。