▼视频,video ©XING DESIGN

Wall Maze 迷宫墙,是 XING DESIGN 行之建筑设计事务所为Vi PARK 华谊万创·新所改造的沿街立面。

The WALL MAZE is a street facade renovated by XING DESIGN for Vi PARK.

▼树林上的迷宫墙,wall maze above the grove ©XING DESIGN

▼迷宫墙近景,closer view to the wall maze ©XING DESIGN

Vi PARK 华谊万创·新所的前身是上海大中华正泰橡胶厂,位于上海闵行区沪闵路1391号,近地铁5号线剑川路站。2019年,由华谊化工实业、上海万科、闵行弄升三方合作将其打造成一个综合的办公园区。为探索沿沪闵路立面改造更多更有趣的可能性,上海万科邀请我们进行了一系列头脑风暴。

Vi PARK, formerly known as Shanghai Greater China Zhengtai Rubber Factory, is located at 1391 Humin Road, Minhang District, Shanghai. In 2019, a tripartite cooperation among Huayi Chemical Industry, Shanghai Vanke, and Minhang Longsheng decided to transform it into a comprehensive office park. In order to explore more and more interesting possibilities for façade renovation along Humin Road, Vanke Shanghai invited us for a series of brainstorming sessions.

▼相当于外加一层表皮,尽量少伤筋动骨
add a new layer to the existing building, minimizing changes on the original structure ©UK Studio

我们在立面上创造了一个“迷宫”,将若干个办公露台出其不意的相互连通,打破办公楼层隔间的秩序,创造新的社交情景。

We created a “labyrinth” on the façade, connecting several office terraces unexpectedly to each other, breaking the order of office floor compartments and creating a new social scene.

▼迷宫墙改造过程
renovation process of the wall maze ©XING DESIGN

想像这么一个地方:工作间隙,你走到办公室露台上,可以抽根烟透透气,还可以串门和旁边公司聊个天。迷宫的路径的起伏,都伴随着近在咫尺的绿色,可以看向对面树林,看向隔壁露台,和看向城市远方。如果你想把慵懒的午休再拖长一点,你也有了个正当的迟到理由:“老板,我刚才在墙上迷路了。”

Imagine a place like this: between work, you walk out onto the office terrace, where you can smoke a cigarette and get some air, and you can also string up a conversation with the company next door. The ups and downs of the labyrinth’s path are accompanied by the greenery close at hand, looking across to the woods, to the next terrace, and to the far side of the city.

▼红色穿孔板组成的立面
facade composed of red perforated panels ©UK Studio

▼迷宫墙的起点大阶梯
large staircase as the start point of the wall maze ©UK Studio

▼平台和路线穿插墙中
platforms and paths interweaved in the wall ©XING DESIGN

▼迷宫与树同高,一侧始终是绿色
the height of the wall corresponded with the trees, always having green on the one side ©XING DESIGN

▼迷宫墙对面近在咫尺的树冠,crown close to the wall maze ©XING DESIGN

▼在迷宫中穿梭,欣赏绿色风景,walk in the maze and enjoy the green landscape ©XING DESIGN

▼局部,树影投在楼梯上
closer view, shadow of trees casted on the stairs ©XING DESIGN

墙上的社交并不新鲜。纽约的外挂火灾逃生楼梯派对是一道风景。看过电影《蒂芙尼的早餐》的人,都记得那首奥黛丽.赫本的moon river。这一幕中,两个陌生人就在墙上外挂楼梯上相遇了。

Socializing on the wall is nothing new. New York’s outside fire escape stair parties are a sight to behold. Anyone who has seen the movie “Breakfast at Tiffany’s” will remember the song “moon river” by Audrey Hepburn. In this scene, two strangers meet on the external staircase.

▼平台的穿插和连接
intersections and combinations of the platforms ©UK Studio

▼墙内外的“擦肩而过”
encounter among people in and outside the wall ©UK Studio

迷宫社区不仅兼顾了疏散,在墙中穿梭,也有丰富的趣味。近一半的路径藏在墙后,从外面看,平台路径似乎莫名其妙的中断,形成了一个迷宫 “Wall Maze”。为了尽量减少对原始结构的改动,墙是加出来的一层穿孔铝板。也是想给未来爬藤植物或者单元种植器留一些可能性

In our case, it is not only for egress, but also has an abundance of fun to navigate. Nearly half of the paths are hidden, and from the outside, the platform paths seem to inexplicably break off, creating a maze “Wall Maze”. To minimize changes to the original structure, the wall is a layer of perforated aluminum panels added out. It is also intended to leave some possibilities for future climbing plants or unit planters.

▼部分路径隐藏在墙后,part of the paths hidden behind the wall ©UK Studio

▼利用原有的露台变成迷宫的一部分,make the original platforms part of the maze ©XING DESIGN

▼迷宫的十字路口,intersection in the maze ©XING DESIGN

▼从毛坯室内看向迷宫墙
view to the wall maze from the raw interior ©XING DESIGN

▼夹在新墙和旧墙之间的迷宫路径
paths between the new and existing walls ©XING DESIGN

▼墙面上的光影叠加
light and shadows on the wall ©XING DESIGN

迷宫墙旁边的厂房,正前方是一片广场,是临街的展示面以及举办活动的绝佳场地。我们结合开窗的位置,设计了若干个阳台,其挡板作为进驻企业品牌的logo牌。

▼厂房立面改造过程
renovation process of the factory building facade ©XINGDESIGN

The factory building next to the labyrinth wall is directly in front of a square, which is an excellent venue for street-level display surfaces as well as for holding events. We designed several balconies in conjunction with the open window locations, whose baffles serve as logo signs for the brands of the incoming companies.

▼厂房和广场鸟瞰
aerial view of the factory building and the square ©XING DESIGN

▼广场上的景观配合立面做原生态处理,landscape on the square corresponded with the facade ©XING DESIGN

立面像是被掀开一样,挑出一个巨大的雨棚,作为广场活动的灰空间。这个造型也是致敬厂房立面原状。

The façade looks like it has been lifted off, picking out a huge canopy that serves as a gray space for square activities. This shape is a tribute to the original shape of the factory façade.

▼立面夜景,巨大的雨棚,night view of the facade with a huge canopy ©UK Studio

▼雨棚下的灰空间
gray space under the canopy ©XING DESIGN

我们希望立面改造不仅创新塑造建筑的新外观,也能给空间带来新的使用场景。

We hope that the façade renovation will not only innovatively shape the new appearance of the building, but also bring new scenes of use to the space.

▼立面图,elevation ©XINGDESIGN

▼立面细部,details drawing ©XINGDESIGN

 

项目名称: 华谊万创.新所 迷宫墙
项目类型: 立面改造
项目地点:上海闵行区沪闵路1391号
项目面积:5000 m²
设计单位:XING DESIGN行之建筑设计事务所
主创及设计团队:熊星(主创建筑师),陈墨,杜嘉希,雷昇,郭蕾
事务所网站: www.xing.design
设计&建设时间:2019.8-2022.11
业主:上海万科
园区规划设计/立面改造施工图配合:上海水石建筑规划设计股份有限公司
景观设计:大小景观Atelier Scale
摄影:UK Studio, XING DESIGN

Project Name: Vi Park
Type: Façade renovation
Location: No. 1391 Humin Road, Minhang District, Shanghai
Area: 5000 m²
Project Team: XINGDESIGN
Lead Architect: XIONG Xing
Architects: XIONG Xing, CHEN Mo, DU Jiaxi, LEI Sheng, GUO Lei
Website: www.xing.design
Design and construction Period: Aug 2019 – Nov 2022
The Client: Shanghai Vanke
Park Planning and Design/Facade Renovation LDI: Shanghai Shuishi Architectural Design & Planning Corp., Ltd
Landscape Design: Atelier Scale
Photography: UK Studio, XING DESIGN

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。