SPMA品牌集合店坐落在上海旧法租界巨鹿路的一栋老建筑底层,理解建筑与服装的结构特性是设计师思考这个项目的发出点,atelier tao+c 试图用置入构件对房屋内部进行干预,结合原建筑里的肌理层次,强调出建筑空间“多重曝光”后呈现的叙事性。在给老旧的房屋包裹上一层新肌理的过程中,设计师尝试了一些分层的构造细节做法。就像衣服上袒露着的缝线,衬里和针脚一样,将建筑修缮和新建的构造做法直接曝光在空间里。

On ground floor of a 1930’s old house in Shanghai, atelier tao+c transformed the former residential space into a boutique retail space for SPMA.  The renovation is not only about refurbishing the surface, also involves a series of strategy to intervene into the space based on the internal structure and the characteristics of the building itself. The architect inserted volumes and components made of various new material into the house without touching the existing walls, combining the texture layers of the old building to expose the narrative between the clothing and architectural space. In the process of renovate the old house with the new texture, the construction marks and back supports were revealed. Just like the exposed stitching, lining and stitching on clothes, the methods of building repairs and the new insertion are directly displayed.

▼临街外观,street view ©Wen Studio

场地所处建筑始建于二十世纪,是一栋典型的砖木结构的里弄住宅。房屋的原始布局被不可拆除的砖墙所固定,一个接一个的房间连续排列,形成很强的纵深感。房屋内部也经历过多次改造,结构层次混杂。面对这个场地,atelier tao+c试图去突破的是原建筑固定的结构布局与动线。在隔墙不动的前提下,置入体块去弱化原有的独立房间体系, 让场地更符合品牌店的功能需求。三个不同材质的“房间”被依次置入房屋的中心区域,将原始建筑里的房间式构架进行重新梳理,组成新的围合区域。经过体块和开口的组织,原本纵深狭长的通道,也自然而然地演变成一条具有转折变化的通行路线。

It is a typical lane house, the structure is made of load bearing brick walls and wooden floor. The layout is restricted by existing walls, with the rooms arranged one after another and give a strong sense of depth. The architect left the existing wooden ceiling and old doors intact, and the brick walls were preserved with white limewash. By employing the freestanding volumes to obscure the original room system, three “rooms” of different materials were placed in the central area of the house to form several areas, reorganized the layout and the circulation of the house to meet the retail requirements. The deep and narrow passage naturally evolved into a twist but planned transit path.

▼轴测图&平面图,axonometric & plan ©西涛设计工作室

房屋的中心位置,新的铝型材“房间”串联起两个原始房间,承担重塑路线的作用,同时保留了视觉上的通透性。不同特征的材料有层次地进行叠加,华丽的漆面雀眼木被嵌入金属质感的盒子中。在独立房间里置入构件,立柱是结构也是“装置”。粗犷的混凝土与房间里的原始砖墙,木梁天花碰撞又融合,展示着建筑构造的力量与衔接逻辑。

The new aluminum framing “room” connects two original rooms, reshaping the route while retaining openness. In the other two independent rooms, the architect Inserted freestanding components and ..,. The marble columns with classical temperament echo the original round window in the room. The rough concrete collides connecting with the old brick wall,demonstrate the power and connection logic of architecture. The marble columns with classical temperament echo the original round window in the room.

▼新的铝型材“房间”串联起两个原始房间,the new aluminum framing “room” connects two original rooms ©Wen Studio

▼大房间-不同特征的材料有层次地进行叠加,big room- different materials are layered ©Wen Studio

▼房间A-粗犷的混凝土与房间里的原始材质混合 ©Wen Studio
room A- the rough concrete mixes with the original materials

▼立柱是结构也是“装置” ©Wen Studio
the column is a structure and a “installation”

▼细部,details ©Wen Studio

▼房间B,room B ©Wen Studio

▼大理石构成桌子和平台,the marble component forms the table and platform ©Wen Studio

▼展示区域,display area ©Wen Studio

▼细部,details ©Wen Studio

书房,更衣间,展示架被融合在半亭半屋的木盒子里,从建筑内向外延伸,衔接着后院花园。由轻钢龙骨构建与整体的落地玻璃组成的明亮的后院花园,与老建筑内的幽暗房间形成强烈的对比。

The dressing room, and display shelf system are integrated into the new wooden room, extending from the inside of the building to the backyard garden, creates a strong contrast with the gloomy rooms in the old building.

▼书房,更衣间,展示架,the dressing room, and display shelf system ©Wen Studio

▼半亭半屋的木盒子,the wooden box with half pavilion and half house ©Wen Studio

▼空间衔接着后院花园 ©Wen Studio
the space connects the backyard garden

原本废弃的入口侧廊也被重新梳理,石柱和混凝土梁形成丁字结构支撑着不锈钢板与阳光板形成轻巧的顶棚,半透明的材质让更多的光线能够进入廊道内部。设计师将后院与玄关处理成如同两个轻型阁间,一前一后地“安装”在厚重的砖墙建筑上。

The stone pillars and concrete beams form a T-shaped structure to support the stainless-steel plate and the sunshine board to make a lightweight ceiling. The translucent material allows more light to enter the corridor. The architect treats the backyard and the entrance side corridor as two tiny pavilions, “installing” on the heavy brick building.

▼入口侧廊,the corridor ©Wen Studio

▼细部,details ©Wen Studio

房屋内部经历不同时期改建形成斑驳印迹的砖墙和老旧木门也被保留了下来,进行刷白与清理,成为谦逊的空间背底,与新置入的大理石体块产生“新”与“旧”的对比。基于房屋内部的原始情况,atelier tao+c选择向观众揭示老建筑的结构属性,置入的构件和材料与场地相互融合与适应,结合服装的丰富层次,为这间老建筑带来了新的内部景观。

Atelier tao+c revealed the structural attributes of the old building and inserted free standing structures which are integrated and adapted to the site, combined with the rich layers of clothes, to bring a new internal landscape to this old building.

▼改造后的旧砖墙和旧木门,the old brick wall and the old wooden door after renovation ©Wen Studio

项目名称:SPMA巨鹿路
设计事务所:atelier tao+c 西涛设计工作室
项目类型:零售空间,适应性改造
场地地址:中国上海
完工日期:2021.10
室内面积:225 sqm
设计团队:王唯鹿 / 曾亚卿 / 徐大伟 / 何夕濛 (实习)
联系信息:info@ateliertaoc.com
媒体联络:press@ateliertaoc.com
主要材料:混凝土, 白色石灰浆,铝方管,大理石,雀眼木,花旗松
摄影师:Wen Studio
平面设计:Chew Project
产品:Mario Tsai Studio – 工正凳 、 Ziin吱音 – 笛卡尔椅
照明灯具:Huahlighting 全晟照明
施工团队:JING CHENG RENOVATION 精承装饰

Project Name: SPMA store
Practice: atelier tao+c
Project Type: retail store, adaptive reuse
Location: Shanghai, China
Completion Date: Oct 2021
GFA: 225 sqm
Design Team: Weilu Wang / Yaqing Zeng / Dawei Xu / Ximeng He (intern)
General Enquiry: info@ateliertaoc.com
Press Enquiry: press@ateliertaoc.com
Materials: marble, concrete, white limewash,  Douglas fir timber
Photographer:Wen Studio
Graphic Design:Chew Project
furniture:Mario Tsai Studio- Gongzheng bench / Ziin – Descartes Chair
Lighting:Huahlighting
Builder:JING CHENG RENOVATION

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。