这是一个顶楼复式,是女屋主长大的地方。改造前,我们还能看到她小时候的房间、睡过的高低床。

This is a top-floor duplex, where the female homeowner grew up. Before the renovation, we could still see her room when she was a child and the high and low beds she had slept in.

▼室内概览,overview ©恩万建筑摄影

如今,在离开了近十年之后,随着二娃的出生,他们决定搬回这所老宅。男屋主非常珍视亲子关系,希望未来能在这里与两个儿子有很多共同度过的时光。

Now, after leaving for nearly ten years, with the birth of the second baby, they decided to move back to this old house. The male homeowner cherishes the parent-child relationship very much and hopes to spend a lot of time with his two sons here in the future.

▼亲子空间,the parent-child space ©恩万建筑摄影

▼首层起居空间,living space on the first floor ©恩万建筑摄影

▼看向餐厅,view of the dining space ©恩万建筑摄影

▼看向客厅落地窗,view of the floor-to-ceiling windows in the living room  ©恩万建筑摄影

▼客厅采用灵活隔断,flexible partitions in the living room ©恩万建筑摄影

在一楼,设计师采用灵活的隔断、片墙和柱廊,规划了一个开放和流动的空间;而在二楼,设计师则利用非常有限的层高,通过局部降楼板的方式,创建了一个阁楼,作为两个男孩的秘密空间。

▼一层空间分析,diagram of the first floor ©理想猫空间设计

On the first floor, the designer planned an open and flowing space with flexible partitions, walls,and colonnades; while on the second floor, the designer used a very limited floor height and created an attic by partially lowering the floor. The attic serves as a secret space for the two boys.

▼看向楼梯,view of the stairs ©恩万建筑摄影

▼楼梯通向二层,the stairs leading to the second floor ©恩万建筑摄影

这个增加出来的阁楼,从南边可以下到二楼那个阳光充足的书房,从北边则连通了二楼的儿童房,三个功能区块又共同形成了一个立体的流动空间。

▼二层空间分析,diagram of the second floor ©理想猫空间设计

This added attic can be descended from the south to the sunny study on the second floor, and from the north is connected to the children’s room on the second floor. The three functional blocks together form a three-dimensional flow space.

▼立体的流动空间,a three-dimensional flow space ©恩万建筑摄影

▼二层儿童卧室,children’s bedroom on the second floor ©恩万建筑摄影

设计师不仅消除了传统房间的视线阻隔与情感阻隔,而且还创造了平面、立体两个维度的功能串联和洄游动线,为这个家庭创建了一个开放的、可以激发探索欲的居住场所。

The designer not only eliminated the visual barriers and emotional barriers in traditional rooms, but also created a two-dimensional and three-dimensional functional series and migratory lines, creating an open living place for the family that can stimulate the desire for exploration.

▼二层家庭活动室,family room on the second floor ©恩万建筑摄影

▼家庭活动室细部,details of the family room ©恩万建筑摄影

▼楼梯通向三层活动区,the stairs leading to the play area on the third floor ©理想猫空间设计

设计师的最终目的,就是让两个男孩可以在妈妈长大的屋子里,一起玩耍嬉戏、打滚、捉迷藏、学习、成长,留下美好的、特别的童年记忆!

The ultimate goal of the designer is to allow two boys to play, roll, hide and seek, learn and grow together in the room where their mother grew up, leaving beautiful and special childhood memories!

▼三层活动区,play area on the third floor ©恩万建筑摄影

▼看向通高空间,view of the double height space ©恩万建筑摄影

▼一层平面图,1st floor plan ©理想猫空间设计

▼二层平面图,2nd floor plan ©理想猫空间设计

▼三层平面图,3rd floor plan ©理想猫空间设计

▼剖面图,section ©理想猫空间设计

项目名称:两个男孩的家
设计方:理想猫空间设计
微信公众号:理想猫星球
联系邮箱:619543813@qq.com
项目设计 & 完成年份:2020
主创及设计团队:熊瑛、杨光亮、廖占佳
项目地址:上海市闵行区
建筑面积:198㎡
摄影版权:恩万建筑摄影
客户:Youyoucn
品牌:木材 玻璃 金属 芬琳漆

Project name: Two Boy’s Home
Design: Dream Cat Interior Design
Contact: 619543813@qq.com
Design year & Completion Year: 2020
Leader designer & Team: Xiong Ying, Yang Guangliang, Liao Zhanjia
Project location: Minhang District, Shanghai
Gross Built Area: 198㎡
Photo credits: Enwan Architectural Photography
Clients: Youyoucn
Brands / Products: Wood, Glass, Metal, Tikkurila

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。