项目是日本新药有限公司京都总部内的自由空间设计。建筑位于西王子车站附近一片宽阔基地的一角,几栋办公楼并肩而立。为了纪念公司创立100周年,项目开始于2019年下半年。由于新冠疫情的意外爆发,设计被迫中止了一段时间,最终于2021年夏完工。

We designed the free address space inside the headquarters of Nippon Shinyaku, a pharmaceutical company headquartered in Kyoto Prefecture. It was planned for a corner of a vast site near Nishioji station, where several office buildings stand side by side. To commemorate the 100th anniversary of the company’s founding, the project began in late 2019. However, it had to be stopped temporarily due to the unprecedented spread of the novel coronavirus. It was finally completed in the summer of 2021.

▼项目外观,external view of the project ©Yoshiro Masuda

在已有的环境下,建筑遵循过去的惯例,不朝向公共街道开放。如何将剩下的室内空间和室外连接在一起,是设计面临的主要需求。首先,设计将原本平行的玻璃墙面改成V型相接,利用对角线增加室内外空间之间的界限。之后,设计师让室外环境中的地砖延伸到了室内空间,甚至咬入了V型玻璃墙内侧,将室内外的边界区域变得暧昧不清。

Given the current environmental conditions, in which buildings do not face public roads, as they did in the past, we were conscious of the need to connect the interior, as it was left, to the exterior. First, we increased the boundary between the inside and outside by incorporating diagonal lines ub the form of a V-shape for the glass walls, which previously ran parallel. Then, we made the boundary area between the inside and outside ambiguous by taking the floor tiles, which had originally been designed for an outside environment, and allowing them to overflow into the inside space, even biting into the V-shaped glass walls.

▼V型玻璃墙,V-shaped glass walls ©Yoshiro Masuda

▼室外铺地延伸到室内,模糊室内外界限
exterior paving extending into the interior space, blurring the boundary between in and out ©Yoshiro Masuda

此外,公司在漫长历史中的不断发展使得建筑外部呈现出一种红棕色。这种基地外观和颜色的持续变化,也影响到了建筑室内空间的设计。为了呼应这一景象,设计使用了这栋sukiya风格建筑中体现出来的tsuzukiai理念,用钢制框架勾勒出传统日式推拉门的轮廓,并将其沿结构骨架布置,分散在空间之中。这样的设计不仅满足了墙的功能需求,如保证私密性或隔音;更创造出了一个可以控制使用者视线的开放空间,突显出每个区域的优雅形态。人们可以在适合自己的位置度过美好的时光。

What’s more, the process of repeated expansion throughout the company’s long history turned the exterior of the building a reddish-brown. This view of the site and its colors express the ongoing process in this change in color, as though it is changing the building’s interior as well. In order to categorize the scene, we incorporated the idea of the “tsuzukiai” present in the sukiya style of building. Thus, steel frames that trace the outlines of the fusuma (Japanese paper sliding doors) are scattered along the span of the skeleton beams. As such, these walls are not just function, like ensuring privacy or sound insulation. Rather, they aim to create an open space while controlling the consciousness of lookers on to emphasize the gentle form of the individual areas. It is perfect for spending your time as you see fit.

▼室内空间概览,设有不同形式的座位区,overall view of the interior space with different seating areas ©Yoshiro Masuda

▼钢制滑门边框分隔空间,steel frame designing different spaces ©Yoshiro Masuda

▼带有沙发的休息区,lounge ©Yoshiro Masuda

▼从休息区看向外部更加公共的空间
view to the more public space from the resting area ©Yoshiro Masuda

▼巨大的公共桌面和靠墙座位
large public table and seats facing the wall ©Yoshiro Masuda

▼桌面细部,details of the table ©Yoshiro Masuda

▼厨房区,kitchen area ©Yoshiro Masuda

▼混凝土操作台面,concrete operation table ©Yoshiro Masuda

▼多功能区,multifunctional space ©Yoshiro Masuda

▼休闲办公区,work and relaxing space ©Yoshiro Masuda

▼细部,details ©Yoshiro Masuda

▼平面图,plan ©REIICHI IKEDA DESIGN

 

Project Name:NIPPON SHINYAKU-KOKU
Type of Project:Interior
Use:Office
Location:Kyoto, Japan
Area:369.8 square meters
Date:Aug. 2021
Client:Nippon Shinyaku Co., Ltd.
Design:REIICHI IKEDA DESIGN(Partner:Tomoko Nagahiro)
Constructor:Kanazawa Contruction
Curtain:fabricscape
Art:Tokuhiro Kanoh
Lighting:ModuleX
BGM:E spec
Funiture:inter office
Ci:REIICHI IKEDA DESIGN(Partner:Ayaka Sato)
Sign:Midori Hirota
Green:Bond
Photographer:Yoshiro Masuda

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。