项目位于智利Los Rios大区Valdivia市的Calle-Calle河畔,是Arce & Westermeier事务所为一位大学教授设计的河滨小屋。小屋的场地就坐落在智利南方大学西侧附近。

The commission consisted basically of a shelter for a university professor on the banks of the Calle-Calle river, in Valdivia, Región de Los Ríos. The site is located within the vicinity of the Universidad Austral de Chile, specifically in a west corner of the campus.

▼项目概览,overall of the project ©Nicolás Saieh

小屋紧凑的体量形式来源于场地面积的限制,而智利南方恶劣的天气条件则让建筑师将设计关注于建筑本身,力求将建筑与其外部环境产生联系。另一方面,为了避免本项目阻碍其他建筑物的视野,小屋采用了垂直于河流的平面布局。这种设置将设计理念回溯到最初的问题,即小屋与河流将产生什么样的关系?是一种“追求个性外观与独特地理位置”的传统的建筑与环境的关系吗?还是以一种有选择的方式去把控建筑的位置与形式,以营造出令人愉悦的景观视野?

The limited size led us to a compact form and the harsh southern climate induced us to think of architecture more focused on itself, one that would try to generate exchanges with the outside. On the other hand, the requirement of not interrupting the view of other buildings suggested a layout perpendicular to the river, this requirement was linked to our initial question: What kind of relationship with the river do we want: a traditional one, which seeks that each program enclosure manages to please itself with this unique geographical element? Or rather, one that selects where and how this visual pleasure is obtained?

▼航拍顶视图,aerial top view of the project ©Felipe Westermeier

最终建筑师选择了后者,将小屋的顶部作为整个建筑中唯一的视觉窗口,这个空间也是整个方案中最有趣的地方。

The selected one was the latter; the top of the short cabin’s path is the only visual leakage of the volume and where the most interesting space of the proposal is located.

▼轴测图,axonometric drawing ©Arce & Westermeier

小屋将作为一个小型庇护所用来储藏业主的私人物品与航海用具,那么,如何将一个突兀的体量融入周边环境之中?建筑师给出的答案是:将小屋细长体量的一端从地面上抬起,从而在室内创造出一处拥有更高景观视野的空间。

The existence of an additional forced foot; that of creating a covered space to shelter some objects and nautical artifacts, led us to a key idea, that of elevating a sector of this elongated volume creating a space of greater height in the interior.

▼细长体量的一端从地面上抬起,elevating a sector of this elongated volume ©Nicolás Saieh

▼小屋翘起一端近景,closer look of the project ©Nicolás Saieh

▼小屋的顶部作为整个建筑中唯一的视觉窗口,the top of the short cabin’s path is the only visual leakage of the volume ©Nicolás Saieh

通过这种方式,小屋紧凑的内部空间形成了一定的节奏,同时创造出本项目的核心设计元素 —— 观景台,具有高差的组合式观景台地板,相对于传统的地面形式来说,虽然限制了人在同一平面上的行动空间,但是却具有巨大的灵活性与功能潜力,除了作为过渡空间外,不同层次的台阶还形成了客厅和餐桌的座位区。

In this way, the open plan of the cabin (chosen to provide a certain amplitude to the tight program) is reformulated by a key central element: the stands, a component that, although it limits the traditional free floor, is linked to it by its great flexibility and its wide range of possibilities. Thus, these different levels become both the living room and the seating for the dining table, in addition to functioning as a transitional space.

▼不同层次的台阶形成了客厅和餐桌的座位区,different levels become both the living room and the seating for the dining table ©Nicolás Saieh

小屋尽端的大型玻璃幕墙成为整个空间序列中的高潮,窗前是床与书桌。这个空间以一种不同寻常的方式直接面向河流,体块抬升的手法,在视觉上,缩短了小屋与河流的距离,让人产生小屋是漂浮于河流上的错觉,同时也创造出不同的视野角度,为人们带来独特的空间与视觉体验。

The culmination and final point, where the visual escape of the volume appears, is achieved through a large curtain wall, this is where the desk and bed are located. This space faces directly to the river in a singular way: its elevated condition shortens the range between the river and the cabin, making the distance to the river visually disappear, as well as generating a different visual horizon and a particular perception for the user.

▼卧室的大型玻璃幕墙成为整个空间序列中的高潮,the visual escape of the volume is achieved through a large curtain wall ©Nicolás Saieh

▼由书桌一侧看室外景观,viewing the exterior landscape from the desk ©Nicolás Saieh

▼夜景,night view ©Felipe Westermeier

▼模型,model ©Felipe Westermeier

▼总平面图,site plan ©Arce & Westermeier

▼平面图,plan ©Arce & Westermeier

▼立面图,elevations ©Arce & Westermeier

▼剖面图,section ©Arce & Westermeier

Project Name: Cabina Borde Río
Architecture Office: Arce & Westermeier
Website: https://arcewestermeier.cl/
Contact email: contacto@arcewestermeier.cl
Country of Office: Chile
Construction completion year: 2019
Constructed area: 41 m2
Location: Valdivia, Los Rios Region, Chile
Media provider
Photography credits: Nicolás Saieh and Felipe Westermeier
Photographer Website: https://www.nicosaieh.cl/
Photographer’s e-mail: nico@nicosaieh.cl
Architects in Charge: Felipe Arce and Felipe Westermeier
Clients: Austral University of Chile
Engineering: Pablo Vergara
Consultants: Luis Tomás Silva

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。