翻开手机的相册,最开始与场地接触的时候已是18年底。

一个“藏”在普通村子里的农用仓库,废旧已久,局部的屋顶已经破楼,但场地的界限还是非常明确的。站在厂房的门洞前前,往着山上阳光照射呈现金色的河防口长城,“时仓”就“诞生”了。

▼建筑概览,general view © Atelier de Leon

Opening the photo album of my phone, it was the end of 2018 when I first came into contact with the site.

An agricultural warehouse “hidden” in an ordinary village, abandoned for a long time, part of the roof has broken, but the boundaries of the site are still very clear. Standing in front of the doorway of the factory building, the sun shines on the mountain to present the golden The Hefangkou Great Wall, “Shi-Cang” was “born”.

▼改造前建筑,before renovation © Evollab & Atelier LEX

▼改造后建筑立面,the building facade after renovation © Atelier de Leon

▼入口路径,entry way © Atelier de Leon

▼从庭院望向客房露台,view towards the guest room terrace from the forecourt © Atelier de Leon

仓库特殊的空间形态和尺度是时仓最有特点的部分之一,通过抬高举架强化空间特点的同时,让原本的空间更舒适,获得能够满足住宿的光照,躺在阁楼的床上直接就能望到对面山上的长城是多么浪漫的一件事情。

The special space form and scale of the warehouse is one of the most characteristic parts of the warehouse. Colleagues who strengthen the space characteristics by raising the shelves make the original space more comfortable and obtain the light that can satisfy the accommodation. How romantic it is to lie on the attic bed and see the Great Wall directly on the opposite mountain.

▼阁楼卧室,the attic bed © Atelier de Leon

▼阁楼客房,the attic room © Atelier de Leon

▼起居区和衣帽间,living area and cloakroom © Atelier de Leon

▼客房2,guest room 2 © Atelier de Leon

▼客房3,guest room 3 © Atelier de Leon

▼客房4,guest room 4 © Atelier de Leon

▼窗边休息区,seating area beside the window © Atelier de Leon

▼浴室,bathroom © Atelier de Leon

▼客房细节,detailed view © Atelier de Leon

现实还是有很多实际问题的,最大的问题就是如何能闹中取静——在周围包围着的村民住宅中得到一隅安逸隐私的空间。借鉴古人造园的逻辑,通过植物和构筑物的巧妙适度遮挡与露出将我们希望的景观最大限度保留的同时遮蔽掉那些冲突,让原本局促有压力的场所尽可能感受自由和丰富。

There are still many practical problems in reality, and the biggest problem is how to get quiet in the midst of the noise – to get a comfortable and private space in the surrounding villagers’ houses. Drawing on the logic of ancient gardening, through the ingenious and moderate occlusion and exposure of plants and structures, we can preserve the landscape we want to maximize while shielding those conflicts, so that the originally cramped and stressful place can feel as free and rich as possible.

▼露台景观,the landscaped terrace © Atelier de Leon

▼庭院视角,view from the courtyard © Atelier de Leon

▼鸟瞰,aerial view © Atelier de Leon

▼手绘,sketch © Evollab & Atelier LEX

▼场地位置,location map © Evollab & Atelier LEX

▼首层平面图,ground floor plan © Evollab & Atelier LEX

▼二层平面图,first floor plan © Evollab & Atelier LEX

▼屋顶平面图,upper floor plan © Evollab & Atelier LEX

▼立面图,elevation © Evollab & Atelier LEX

▼剖面图1,section 1 © Evollab & Atelier LEX

▼剖面图2,section 2 © Evollab & Atelier LEX

项目名称:时仓酒店
设计方:Evollab & Atelier LEX
联系邮箱:zhaofanleo@hotmail.com
项目设计 & 完成年份:2019 & 2021
主创及设计团队:赵一凡、赖尔逊
项目地址:北京·怀柔区河防口
建筑面积:600㎡
摄影版权:Atelier de Leon
合作方:全雅建筑
客户:时仓生活
品牌:LG、惠达、蓝宝

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。