该创意中心作为茂物创意人士的发电站,旨在成为交流开放平台的集体活动空间以及自发的、日常的活动和灵感空间。建筑坐落在1.3公顷的基地上,基地内是距今两百年的荷兰殖民时期的建筑,并且留有可以用作休闲和扩展活动的开放空间。这里向更宽广的社区延伸,既突显于环境又具有精细的设计语言。

Designed as generator for creative people in Bogor, this creative hub aims as a collective space of activities that acts as an open platform for exchange, spontaneous, informal exercise & inspiring spaces. This building stands in 1.3 Ha land with 200 years old existing building built by Dutch colonial time, leaves an open space that can be utilized as casual and extension activity. This complex extends to larger neighborhood, making it very prominent yet carefully thoughtful in design language.

▼项目鸟瞰,aerial view © DKD/ Dedi Dwitomo

创意中心是单体建筑,在各个方向都有通道,这些通道通往公园并且将建筑群中所有开放空间顺畅地连接起来,以便进行露天活动。C形建筑面向大树与旧建筑,如同覆盖并填充了建筑群的边缘。内部礼堂、教室和画廊位于具有热带特征的曲面屋顶下不同的几何形体中,开敞平台将其环绕,提升了空间的公共性与可达性。

▼轴测分解,exploded axon © Local Architecture Bureau

The Creative hub is conceived as a single building, with porous accessibility from all directions, smoothly connects all open space in the complex for open-air activities & extends to the park. The C form is organized by facing existing big trees & old building like it’s covering & filling out the edge of the complex. The programs inside (auditorium – classrooms – Gallery) occupy different geometries under single curvy roof that reflects as a dominant expression of tropical design. All programs are surrounded by open terrace that enlarge the space as communal space and accessibility.

▼C形外观,C-shaped appearance © DKD/ Dedi Dwitomo

▼内庭院,inner park © DKD/ Dedi Dwitomo

▼通道入口,passage entrance © DKD/ Dedi Dwitomo

重复的柱子将平台内外与公园结合起来,带给人们独特的穿行体验。有顶开敞空间贯穿整个平台,为教育、娱乐和室外活动提供了包容的环境。建筑有计划地留出面向历史建筑的室外广场等区域,并且通过社交和日常空间以及特定空间来培养人们的创造力。

The experience throughout the building takes visitors to repetitive columns, combining terrace within inside-out area to the park. The sensation of covered open space continuous thru the terrace, providing an inclusive environment between education, leisure & outdoor performance. The building themselves leave room within the scheme, such as outdoor plaza to historical building, and to breed creativity through a social, informal space and dedicated programs.

▼重复的柱子将平台内外与公园结合起来,the repetitive columns combine terrace within inside-out area to the park © DKD/ Dedi Dwitomo

▼有顶开敞空间贯穿整个平台,the covered open space continuous thru the terrace © DKD/ Dedi Dwitomo

Gemawang Swaribathoro在谈到创意中心时解释道:“我们尽可能地尊重历史建筑和大片森林,设计出简洁、安静、不张扬但灵活的创意中心。”其设计理念是将建筑作为空白的画布,让创意精神的色彩和灵魂填充并激活它。宏观的设计将建筑群组织起来,创意中心作为该区域的催化剂,尽可能地向公众开放。

“We try to respect as much as we could in order to harmonize between historical building & massive green forest by designing a simple, quite, non-provocative yet flexible for creative spirit” Gemawang Swaribathoro explains about the approach to the creative hub. The concept is to maintain this building as a blank canvas for creative spirit to filling in and activate it with their color & soul. The grand design is organized the whole complex as a catalyst as public and as open as possible to visitors.

▼礼堂,auditorium © DKD/ Dedi Dwitomo

▼总平面,site plan © Local Architecture Bureau

▼平面,plan © Local Architecture Bureau

▼功能分区与剖面,functional distribution and section © Local Architecture Bureau

Client: Government of Jawa Barat Province
Location: Bogor (West Java – Indonesia)
Building GFA: +1600 Sqm
Site Area: 1.3 Ha
Year: 2018-2021
Architects: Local Architecture Bureau (www.L-A-B.id)
Principal Architect: Tan Tik Lam & Gemawang Swaribathoro
Design team: Hafri Alfian, Aldo Feandri, Rifandi Febrianto, Angga Meigandana, Gilang Aji Sagara
Structure Consultant: H.E.R.S.U.B – Bandung
MEP Consultant: ALVASARA Jakarta
Main Contractor: PT Luxindo Putra Mandiri – PT Lingkar Persada
Roof Manufacture: Bluescope
Window & Door Installations: YKK
Photograph: DKD/ Dedi Dwitomo

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。