毛头老爹在海外生活了数年后于90年代末回到了弄堂里,开了间小饭店给街坊邻居烧菜。十几年过去了,菜品口味还留存着弄堂里的记忆,可当年的阿姨爷叔阿哥阿姐早已随着城市的革新迁移去了别处。为了不让这味道流逝在都市的瞬息万变中,毛头老爹的儿子,即项目的委托方,决定重开毛头老爹饭店。他想把成长中那些令他快乐的味道分享给新朋旧友,每个爱生活爱美食的过路人。他把店址选在有着自己节奏的大木桥路。

After years of exploration abroad, in 1990s, Mr. MAOTOU returned to the alley where he grew up, and became the owner and the chef of the diner at the neighborhood. During the decades of urban renewal, although his food remains as it was at the time alley huddled with families, most of his guests relocated all over Shanghai. In order to introduce his food to more people and share the happiness, the son of Mr. MAOTOU plans to open a new MAOTOU restaurant that locates at DAMUQIAO road.

▼项目外观,exterior view ©朱雨蒙

▼门头细部,detail of the store front ©朱雨蒙

位于黄浦区和徐汇区的交界处,没有上海典型的西方古典与东方韵味的融合,没有怀旧与摩登的碰撞,大木桥路的两侧排布着清一色的90年代单元楼。住宅楼立面上形形色色的铝合金窗防盗窗木窗,沿街商铺大大小小字体各异的招牌,以及在铺面寒暄着的阿姨爷叔们,无一不显现着这条街的肆意生长。为了不破坏区域原有的生态面貌,设计师把对“在地性”的思考浓缩到这条街道的尺度,从材质,场景及文化氛围三个方面和周围环境做承接。门头从缺口的水泥墙面过渡到红砖再到青砖,材质的层层叠加暗示着时间的变迁,立面上大面积的玻璃展示着室内上菜用餐忙碌的场景,和街道上的往来人群相呼应。入口隐匿在一侧的通道中,将室外场景自然地引入室内,食客仿佛是嗅着饭香走进了某家的弄堂口。

At the boundary of HuangPu district and Xuhui District where none of the classic stylish shanghai architecture exists, Damuqiao Road is occupied by ordinary residential buildings from 90s. The building facades are lined up with windows with different manufactured styles, and the elderlies chats aside from the store fronts appears with distinguished looks. All these mess together implies a sense of happiness and freedom from the neighborhood. Under the scope of this specific street, the design team focused on “Localization” in terms of materiality, experience and culture, in order not to disrupt the existing vibe. The layering of the broken concrete walls, red bricks and grey bricks endows a trace of time. The large glass store front allows the liveliness inside to be seen by the pedestrians passed by. The entrance is hidden at alley aside, so that people walk into the restaurant as if they return home with the smell of the food ready to eat. The “alley” also helps to bring outside environment into the interior space.

▼分析动图,gif ©YSPractice

室内外的延续性和在地性体现在每一个对外的窗口,框景里的建筑,街道及行人都成为塑造空间氛围的要素之一。通过有效的制造视觉连接,借助外部动态变化着的情景,比生硬的在室内重塑场景更加有沉浸感。

The connection between inside and outside appears at each window as well. The framing images of the buildings, streets and pedestrians outside, create an immersive experience, as if people sitting inside are parts of the story happening at the street.

▼餐厅室内概览,overall of the interior ©朱雨蒙

▼记忆和现实中并存的空间场景,the scenes from Maotou’s memory and reconstruct to serve the current use ©朱雨蒙

整个餐厅唯一的装饰画是一组该空间爆炸图,像是一个故事索引告诉来者你已沉浸其中。装饰画简明的风格与斑驳的红砖背景墙再一次形成视觉的反差感,人文的表达与时间沉淀出的原始感在这里交织,增添了空间的层次感和叙事性。

The only art pieces are the exploded-axon diagrams of the restaurant. They also serves the purpose of a hint to show you where you are at the story. Once again, contemporary approach of the art against the rawness of the background wall, emphasizes the hierarchy and the narratives of the space.

▼斑驳的红砖背景墙,the rawness of the background wall ©朱雨蒙

▼整个餐厅唯一的装饰画是一组该空间爆炸图,The only art pieces are the exploded-axon diagrams of the restaurant ©朱雨蒙

在“造旧”和“创新”二者中,设计师选择了相对融合的方式去呈现一个在记忆和现实中并存的空间场景。在物理沉浸的基础上,对场景进行解构和重组。整体空间是由弄堂,天井,以及加建的二层阁楼这三个空间线索串联起来。不同的空间形态氛围也提供了多样化的就餐体验。

In order to interpret nostalgia under the circumstance of the present, the design team decides to deconstruct the scenes from Maotou’s memory and reconstruct to serve the current use. The space is divided into three major parts, including the alley, the courtyard and the mezzanine. The various space types also provide diverse dining experiences.

▼“造旧”和“创新”,interpret nostalgia under the circumstance of the present ©朱雨蒙

▼超越年代感的怀旧的空间氛围, The nostalgic space atmosphere beyond the sense of time ©朱雨蒙

▼不同的空间形态氛围也提供了多样化的就餐体验,The various space types also provide diverse dining experiences ©朱雨蒙

▼餐厅细部,detail of the restaurant ©朱雨蒙

褪色的红砖,斑驳的青砖,涂抹不均匀的水泥,与带着装饰性花纹的瓷砖木地板玻璃砖在同个空间交错拼贴着,设计师再一次试图模糊边界,混乱室内外的观感。同时,这些材质本身也带着不同的时间记号,在和谐的大色调基础下创造细节上的冲突感,暗示着一种超越年代感的怀旧。

The faded red bricks, the distained grey bricks and the textured concrete walls, collage with decorated porcelain tiles and wood floors. The boundary of the space is blurred with the mixture of rawness and finesse, and the materiality reveals the memories from different ages. The contrast of textures, under a harmonious color palette, generates a subtle confusion where nostalgia is hosted.

▼包间,private room ©朱雨蒙

▼弄堂式的室内氛围,Lane style indoor atmosphere ©朱雨蒙

▼包间细部,detail of the private room ©朱雨蒙

“对面有了新房客了,窗口挂的小衣裳,眼生的,黑瓦片上面,几只白翅膀飘动。“
——《繁花》

“There’s new tenant , the shirt hanging outside the window, seemly unfamiliar, above the tile, a few of them flying away with the white wings.”
—— <Bolossoms>

▼楼梯,staircase ©朱雨蒙

毛头老爹饭店给食客一顿饭的时间,沉浸于记忆里的和当下的、琐碎生活的美好。

Maotou Restaurant helps you to be sunken in the pleasure, from the memory and the current, under the time frame of a meal.

▼细部,details ©朱雨蒙

▼轴测分析图,axonometric drawings ©YSPractice

项目名称:毛头老爹饭店
设计方:YSPractice (上海于市设计)
联系邮箱:tyu@ysp-design.com
项目设计 & 完成年份:2021.01
主创及设计团队 郁听听 朱昭宇
项目地址:上海市徐汇区大木桥路360号
建筑面积 186平方米
摄影版权:朱雨蒙 张旋
客户:上海毛页豆餐饮管理有限公司

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。