其实对于绝大多数现代人,就独立思考而言,99%的信息流可能都是没有意义的。能确信这一点,其实就已经是确认存在感,找到自我掌控感的开始。

In fact, when is comes to independent thinking, 99% of the information conveyed by most modern people may be meaningless. Recognizing this means starting to confirm the sense of existence and find a sense of self-control.

▼书店外观,exterior of the bookstore ©肖湘

 

麓与路
Mountain and Road

战士是永远追求光明的,
他并不躺在晴空下面享受阳光,
却在暗夜里燃起火炬,
给人们照亮道路,
使他们走向黎明。
——巴金

▼麓山南,the south of Lushan Mountain in Hunan ©水木言设计机构

湖南最应该有一个人文书店的地方,那一定是麓山南。如果这个地方只能有一个书店,那一定是止间。对其他书店人来说,这只是他开过的书店之一,而对于止间创始人,这个书店将是他身体的一部分。人生短暂,师大毕业,湖大工作,中南读博,我人生最好的年华都行走在麓山南路上,从二里半走到左家垅。如果不出太多的意外,我也将死在麓山南。如果止间来麓山南,我一定,必须,把它开成一代又一代麓山学子的青春记忆。

节略自——老笨《麓山南,秋风北|止间书店大学城启幕》

There must be a personal bookshop in the south of Lushan Mountain in Hunan. And if there can only be one bookstore in this place, it must be Zhijian Bookstore. This is just one of the bookstores he has opened, and as the founder of Zhijian Bookstore, this bookstore will become a part of his body. Life is very short. After graduating from Hunan Normal University, I worked at Hunan University and studied at Central South University. These best years of my life were walking on Lushan South Road, from Erliban to Zuojialong. If there are not too many accidents, I will also die in the south of Lushan Mountain. If you want to open a Zhijian bookstore in the south of Lushan, I must, must, let it witness the youthful memories of generations of Lushan students.

A brief summary from Old Ben “South of Lushan Mountain, North of Autumn Wind | Opening Ceremony of Zhijian Bookstore University Town”

▼书店落位在一个带院子的建筑里,The bookstore is located in a building with a courtyard ©肖湘

中原儒家文化一路南下,在麓山注入荆楚之血诚;道南正脉,贯穿着河西文脉的悠长渊源。从根正苗红的湖南美术馆、岳麓书院,到百花齐放的后湖新生文青业态,地标类如谢子龙影像馆、李子健美术馆等,人们对“西文东市”的文化属性认同度极高,而各个场景的标签也已清晰。麓山南路旁的止间,在市井熏染与麓山文脉浸润间孕育而生。如何找到自然生长的原力实现生存,甚至改变书店行业的处境,则成为设计思考的使命。麓山南路之于长沙人民,是岳麓山下河西人文的延续,繁华与喧嚣簇拥着一代代学子从这里走过,他们的青春,与市井老街的故事,见证了山脚下这片老城区的四季更迭。岳麓山下,麓山南路旁,这就是止间麓山南的独立基因。

The Confucian culture of the Central Plains has been spreading to the southern cities. In Lushan, it has been infused with the blood and sincerity of Jingchu. Taoism runs through Hexi culture. Hunan Art Museum, Yuelu Academy, Houhu’s new cultural and youth business with hundreds of flowers blooming, landmarks such as Xie Zilong Image Gallery, Li Zijian Art Museum and other cultural attractions make people have a high degree of recognition of the cultural attributes of “Western culture, Eastern market”, with distinct Features.  The Zhijian bookstore is located beside Lushan South Road, conceived between the infiltration of the market and the cultural heritage of Lushan. How to find the natural growth force to achieve survival, and even change the situation of the bookstore industry, has become the mission of design thinking. For the people of Changsha, Lushan South Road is the continuation of the Hexi culture at the foot of Yuelu Mountain. The prosperity and hustle and bustle have witnessed the youth of generations of students, and their stories with the old streets of the city. It has witnessed the four seasons of this old city at the foot of the mountain. Located beside the Lushan South Road under Yuelu Mountain, this is the independent gene of Zhijian.

▼灰黑屋檐形成室内外转场的心理暗示,Grey and black eaves form the psychological implication of indoor and outdoor transition ©肖湘

 

黑与白
Black and White

太多创造性与“质疑”是本质的,
一个创造性问题是一种标的方式,
他不需要确定的答案。
这是因为它自身就包含了无数答案。
—— 原研哉

Too much creativity is essentially the same as “questioning”.
A creative question is a way and does not require a definite answer.
This is because it contains countless answers on its own.
—— Kenya Hara

▼墨色汉字比划结构,ink-color Chinese character gesture structure ©水木言设计机构

白色的纸张是无限潜能的空;黑色的文字是无限可能的实。书店落位在一个带院子的建筑里,面朝前街的喧嚣熙攘,后院则拥揽社区的宁静;室内有着建筑窗洞可诉求攀登,建筑侧面则有着护坡的粗犷与隐退。看似矛盾的场景元素,却给予空间各种对话的可能。我们下沉了建筑屋檐的高度设定,这样人们在进入书店前,会因灰黑屋檐的贴近感而形成室内外转场的心理暗示——进入阅读世界与自我探索前的某种仪式感。红砖建筑的体积感配合轻萧的表皮梳理,让建筑有着简约经典的耐读性,也有着麓山学府特有的书卷气。

White paper is the void of unlimited potential; black text is the reality of unlimited possibilities. The bookstore is located in a building with a courtyard, facing the hustle and bustle of the front street, while the backyard embraces the tranquility of the community. Inside, there are architectural windows to which you can talk, and the side of the building has the roughness and seclusion of slope protection. The scene seems to be contradictory but gives the space the possibility of various dialogues. We lowered the original height of the eaves of the building. In this way, before people enter the bookstore, the closeness of the gray and black eaves makes people form a psychological hint of the transition between indoor and outdoor—a certain ritual before entering the world of reading and self-exploration sense. The volume of the red brick building is combined with the light skin combing, so that the building has a simple and classic readability, and it also has the unique book atmosphere of Lushan Academy.

▼书店室内概览,overall of the interior ©肖湘

南向迎阳采光面,会沿屋檐轮廓线,随时光推演,改变切入室内的黑白界限;时光就是力透纸背的笔,慢慢改变这个世界的力量对比。室内外落座的人们,会在宽阔的屋檐下感受内心的平和,并乐意于沐浴在阅读的时光里。

The bookstore faces south, and there is plenty of light. The change of light along the contour of the eaves can also change the black and white boundaries of the cut into the room. Time is a powerful pen, slowly changing the balance of power in this world. People sitting indoors and outdoors will feel the peace of mind under the wide eaves and are happy to bathe in the reading.

▼南向迎阳采光面,The bookstore faces south ©肖湘

▼由展台看靠窗座位,viewing the seating area by the window from the display counter ©肖湘

▼靠窗座位区,seating area along the windows ©肖湘

白色可包容万物,黑色是书写的内容。黑白分明的天花块面让开放式阅读区与通道泾渭分明,人们在场所内的流动与静止,均会在设想的秩序内进行,这种设定同时也保障了场景的开放通透。

White contains everything, while black is what is written. The black and white ceiling surface separates the open reading area from the passage. People’s movement and stillness in the place will be carried out in the envisaged order. This setting also guarantees the openness and transparency of the scene.

▼黑白分明的天花块面让开放式阅读区与通道泾渭分明,The black and white ceiling surface separates the open reading area from the passage ©肖湘

▼展台细部,details of the display counter ©肖湘

▼由展台看书架,viewing the book shelves from the counter ©肖湘

▼开放阅读区,open reading area ©肖湘

我们希望人们在这里可以专注阅读思考,偶尔也能掩卷后放松一下。压低的临窗面横向展开,后院的绿地像似望向一片海的辽阔与深邃,给予人们以深远的透视感,却似乎一切又近在咫尺。现实与理想的转场,只在低头抬头之间。

We hope that people here can concentrate on reading and thinking, and occasionally relax. The depressed side facing the window spreads out horizontally, and the green space in the backyard looks out to the vastness and depth of the sea. This design gives people a profound sense of perspective and makes people feel that everything seems close at hand. The transition between reality and ideal is only between lowering your head and raising your head.

▼黑与白的室内基调,Black and white interior tone ©肖湘

▼阅读区,reading area ©肖湘

 

山与路
Mountain and Road

为什么要登山?
因为山在那里!
——马诺里

Why do you climb mountains?
Because it is there!
——George Herbert Leigh Mallory

▼“山”的意向,The intention of the “mountain” ©水木言设计机构

书是精神世界的一道光,黑夜孕育思想,光则带来生机,凿壁借光的另一种表达,充满探索的趣味并触发人们的思考。纯白的天光耀目充满希望的光华,墨色汉字比划结构的装置沉重而凝练,这些彼此依托的字符形体,搭建出书山有路勤为径的意向表达。

Books are a light in the spiritual world. Night breeds thoughts, light brings vitality. This is another expression of “bore a hole on the wall in order to get some light from the neighbor’s house”. The fun of exploration triggers people’s thinking. The pure white sky is dazzling with hopeful brilliance, and the installation of the ink-color Chinese character gesture structure is heavy and concise. These mutually dependent characters form the expression of the intention of the mountain of books with the path to the road.

▼台阶呈现出“山”的意向,The steps presents the intention of a “mountain” ©肖湘

围绕花台的阶梯质感粗放拙朴,屋顶的光每天会从固定的角度洒向室内,再像刻刀一般雕琢水泥阶梯的肌理,再将黑色笔划装置的质感用各个角度的光线进行打磨。每天如此,循环往复,正如我们若是期待光明的,则必须每日精进,持续跨越一个又一个知识的阶梯,感受脚下每一步冲击心灵深处的力度。

The steps surrounding the flower stand are rugged and gorgeous. The light from the roof is spilled into the room from a fixed angle every day, and then the texture of the concrete stairs is carved like a knife, and then the texture of the black stroke device is polished with light from various angles. Every day, it goes back and forth. If we want a bright future, we must make progress every day, continue to cross the ladder of knowledge one after another, and feel the strength of each step of the foot that impacts the depths of the soul.

▼围绕花台的阶梯质感粗放拙朴,The steps surrounding the flower stand are rugged and gorgeous ©肖湘

▼雕刻一般的水泥阶梯肌理,the texture of the concrete stairs is carved like a knife ©肖湘

独立书店就像自然生长的大树,每一颗之所以独立,完全依靠于所选择的抓地根基与生长姿态。止间,在长沙这座新一线网红城市的光环笼罩下,面对各种商业场景与文化场所鳞次栉比的绚烂绽放,选择了一条泾渭分明的黑白之路,这种固守的生长野蛮但充满张力,不曾附庸,亦不迎合,实则充盈着光明的力量。

An independent bookstore is like a tree that grows naturally. The reason why each tree is independent is that I only rely on the selected ground gripping foundation and its growth posture. Zhijian bookstore is shrouded in the aura of Changsha, a new first-tier Internet celebrity city, blooming in various commercial scenes and cultural venues. The bookstore chose a distinct path. It insisted on growing barbarously but full of tension. It has never catered to others, but is actually full of the power.

▼台阶上方的黑色笔划装置,the black stroke device ©肖湘

▼由书架之间看台阶与艺术装置,viewing the steps and art installation between the bookshelves ©肖湘

 

止与行
Stay or Go

读书时,
我愿在每一个美好思想的面前停留,
就像在每一条真理面前停留一样。
——爱默生

When I am reading,
I would like to stay in front of every beautiful thought,
It’s like staying in front of every truth.
——Ralph Waldo Emerson

守心一处,止步此间。路演发布区抬高一步,透光天花让场所更显纯粹与肃穆。设计动机是保持思想分享可以在平行的界面交互。静止的,是同一屋檐下的人们;行走的,是思想的交互与碰撞。书房紧靠原建筑护坡,设计在保留原始肌理与记忆痕迹下,对表面进行了局部处理。我们希望这里成为能成为一个平行空间,行走的灵魂无论基因如何,他们在这里停驻聚落,然后心生光明,继而继续正念行走。

Guard the corner of the soul, stay in this bookstore. The road show release area is raised one step higher, and the light-transmitting ceiling makes the venue more pure and solemn. The motivation for this design is to share ideas so that ideas can be delivered on parallel interfaces. What is stationary is the people under the same roof; what is moving is the interaction and collision of thoughts. The study is close to the slope protection of the original building. While preserving the original texture and memory traces, we processed the surface locally. We hope that this place can become a parallel space where the soul walks, no matter what the genes are, the interests will stop here. Hope is born in the heart, and then continue to walk with righteous thoughts.

▼路演发布区,The road show release area ©肖湘

▼守心一处,止步此间,Guard the corner of the soul, stay in this bookstore ©肖湘

止间,麓山南,像一块文化洼地沉淀孕育着草根精神的生长。独立书店不屈不挠的精神,驱使他剥离了各种夺人耳目的皮相,沉浸于精神力量的创造与滋养,于是,就有了岳麓山下的止间。——时尚与流行来的时候,我们可以转头去看,但不要过去。

Located in the south of Lushan Mountain, this Zhijian bookstore is like a cultural depression that breeds the growth of grassroots spirit. The indomitable spirit of the independent bookstore drove him to strip away all kinds of surface phenomena and immerse himself in the creation and nourishment of spiritual power. Thus, there is the Zhijian under the Yuelu Mountain. ——When fashion and fashion come, we can go and watch it, but don’t cater to it.

▼书房,The study ©肖湘

▼书房细部,detail of the study ©肖湘

 

不曾被看见的那片田野
The field that has never been seen

设计之初,基于建筑与室外的缺乏联系,我们曾在建筑入口设定了一片蔓延的稻田了,希望人们穿过这城市稀缺的公共景观,在四季更迭的读书日子里,能不断的触发对自然与自我的思考与探索,然而遗憾的是之后因为种种原因,稻田被取消了。

At the beginning of the design, due to the lack of connection between the building and the outdoors, we set up a sprawling rice field at the entrance of the building. We hope that people will pass through the scarce public landscape of this city, and in the reading days that change in the four seasons, they will be able to continuously trigger Natural and self-thought and exploration, but unfortunately, due to various reasons, the rice field was cancelled.

▼改造过程,process record ©水木言设计机构

稻田方案取消后,基于建筑符号的外延与地景打造,我们将山脊的符号抽象化后形成书店前坪场景的外延,建立建筑与场景的对话关系。然而在实施过程中,因当地社区居民的反对,最终未能落地。无论结果如何,作为一个独立书店,在坚守信仰的路上,每一次尝试与努力,都是一次闪光。

We are canceling the rice field plan, and based on the extension of the architectural symbols and the landscape, we abstract the ridge to form an extension of the bookstore front ping scene. In this way, a dialogue relationship between the building and the scene can be established. However, due to opposition from local community residents, the implementation was ultimately unsuccessful. However, no matter what the result is, as an independent bookstore, we stick to our beliefs. Every attempt and effort along this path is a flash.

▼区位图,location plan ©水木言设计机构

项目名称:止间书店 麓山南
设计范围:室内设计
项目地点:中国·湖南长沙岳麓区麓山南路343号
项目面积:760㎡
设计机构:水木言设计机构
主案设计师:梁宁健
辅助设计师:李新丽、孙飘
软装设计:大境软装
设计完成日期:2020年6月
完工时间:2020年11月11日
主要材料:金刚砂自流平、深灰色真石肌理漆、金属板、深灰色镜面不锈钢、金属网
摄影版权: 肖湘
策划编辑:金雪鹏

ProjectName:  Zhijian Bookstore
Design scope:interior design
Location:   343 Lushan South Road, Yuelu District, Changsha, Hunan, China
Area: 760㎡
Design Company:  SMY Space Interior Design Studio
Chief Designer: Liang Ningjian
Assistant Designer: Li Xinli、Sun Piao
Soft decoration design:Da jing
Design Cycle: June 2020
Completion time: November 11, 2020
Main Materials: Self leveling, dark gray paint, metal plate, dark gray stainless steel, metal mesh
Photo credits:xiaoxiang
Design Editor:Jin Xuepeng

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。