该设计的目标是将既有的4个商铺空间转变为一个单体空间,并使其容纳3个相互独立的功能区域。建筑整体拥有一个开放式的布局,通过强调空间在视觉上的对称性,进一步增加了宽敞的感觉。既有的立柱与新的空间相融合,模糊了原先4间商铺的界限。

The goal of Prime Complex is to create a layout program of 4 shop houses into 3 separate zoning areas. It has an open plan layout by emphasizing on a symmetrical look in order to produce a much more spacious room. The existing columns are also set to merge in with the whole space so it won’t be visible as though it was a 4 shop houses formerly.

▼建筑外观,exterior view  © Raymond Boedi

▼外观细节,details © Raymond Boedi

同样地,商铺通常以垂直网格的墙壁为边界,以便与其它的空间进行区分。而在该项目中,典型的垂直式分区变成了水平式分区,将空间划分为三个递增的层级:第一层是大厅,第二层是咖啡厅,第三层则是为学生准备的学习场所。为了完善这种层级上的划分,天花板也采取了随着楼层而向上倾斜的设计。另外一个空间是封闭的,包含私人会议室、厨房和洗手间,每个房间的门都位于两根立柱的中央,进一步突出了对称的观感。

▼平面图,plan © byrayboedi

Likewise, shop houses are commonly bordered by walls in vertical grid to distinct one shop house among others. But then, the typical zoning of those shop houses is transformed to a horizontal zoning with different leveling to distinguish each area. The levels consist of : Lobby (1st Level), Café (2nd Level) and study place for students (3rd Level). To complement the leveling, the ceilings are also designed slanted upwards following the levels. From the 4 houses, 1 house is used as closed rooms, consisting of : private meeting room, kitchen and toilet. Each room’s door is located at the center of the columns to achieve symmetrical look.

▼木制屏墙背后,behind the wooden screen © Raymond Boedi

▼向上倾斜的天花,the slanted ceilings © Raymond Boedi

▼座位区,seating area © Raymond Boedi

▼内部空间分为三个递增的层级,a horizontal zoning with different leveling to distinguish each area © Raymond Boedi

▼木材和混凝土材料主导空间,the space is dominated by wood and concrete © Raymond Boedi

▼大厅和咖啡厅细节,lobby and cafe © Raymond Boedi

室内装潢方面,主要采用具有原始质感的天然材料,以木材和混凝土来主导空间。地板和墙壁均使用了混凝土材料,为空间提供了一个干净且中立的底色。木材主要用于天花板和家具,其中,家具的每个细部(例如所有的门把手)都以金色点缀,使人能够直观地感受到它们在空间中是作为最重要的特征而存在。设计团队还专门为该项目打造了家具,保证从入口到尽端的每个空间都呈现出连续一致的观感。

In term of interior design, we use natural material which has raw feeling to it. We limit the material into wood and concrete to dominate the space. Floor and wall have the same material, which is concrete. The floor and wall are the least dominant features of the space. After concrete, wood comes next as ceiling feature. The most dominant is the accent of gold colour in every details of the furniture. For instance, the handle of each door is gold-finished so people will understand that this detail is the most important feature in the space. We also specifically design the furniture so it has consistent look from entrance to the end of the space.

▼细部以金色点缀,the accent of gold colour in details of the furniture © Raymond Boedi

▼空间尽端庭院阶梯细节,the steps in the courtyard at the end of the space © Raymond Boedi

▼庭院,courtyard © Raymond Boedi

▼剖面图,section © byrayboedi

Project Name: Prime Complex
Office Name: byrayboedi
Social Media Accounts: https://www.instagram.com/byrayboedi/
Contact email: byrayboedi@gmail.com
Firm Location: Medan, Indonesia
Completion Year: 2018
Gross Built Area (m2/ ft2): 400 m2
Project location: Medan, Indonesia
Program: Refurbishment ( Renovation ) / Commercial
Lead Architects: Raymond Boedi
Lead Architects e-mail: byrayboedi@gmail.com
Photo Credits: Raymond Boedi

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。