由Aedas全球设计董事韦业启(Ken Wai)设计的杭州阿里巴巴达摩院已开工建设。该项目作为未来阿里巴巴达摩院的首个办公园区,集最先进的智能办公室、研究实验室、访客和展览中心以及相关配套设施于一体,力图在余杭南湖畔打造世界级一流科研院所。达摩院成立三年多来,引入了10多位IEEE FELLOW级别科学家,科研成果荣获60余项世界第一,成为了推动世界创新与技术发展的重要基地。由Aedas设计的杭州达摩院作为首个园区基地。业主要求,建筑外形需彰显特色,突显达摩院东方底蕴与西方文化相交融的企业气质,呈现其面向未来尖端科技、结合多元前沿学科的企业特点。

▼项目鸟瞰,Aerial view of the project © Aedas

Designed by Aedas Global Design Principal Ken Wai, the Hangzhou Alibaba DAMO Academy has commenced construction. As the first headquarters of Alibaba DAMO Academy, this project integrates the most technologically advanced offices, research laboratories, visitors and exhibition centers, and ancillary facilities, to build a world-class scientific research institute on the banks of Nanhu Lake in Yuhang District, Hangzhou.

▼从南湖看到的达摩院,DAMO Academy from the perspective of Nanhu Lake © Aedas

 

区位及场地条件
Site and Location

项目地处杭州城西科创大走廊的核心区域——余杭区南湖科学中心,作为未来科技城“一城三中心”的重要组成部分,周边汇集了多个余杭区重要创新项目,未来将成为引领余杭经济、科技发展的重要区域。

The project is located in the Nanhu Science Center District in Yuhang – the heart of Hangzhou city’s science and technology incubator triad, where a concentration of important, innovative projects are located. The site is also abounded with landscape resources and lush vegetation, surrounded by the Nanhu Wetland Park and the future DAMO Park Development.

▼项目所在地,Site Location © Aedas

基地面积广大,总占地面积约228,100平方米,南北与东西方向的进深都达到接近500米。周边交通便利西南侧紧邻南湖地铁站,南沿杭瑞高速及329国道。并且拥有丰富的景观资源,东、北两侧临南湖,周边有南湖湿地公园以及未来待开发的达摩公园等,草木丰茂。如何在此打造一座微缩城市,协调多方向的车流、人流,充分调动景观资源,让建筑融入周边自然肌理,成为设计的一大考验。

The development occupies a large parcel of land with a total area of 228,100 sq m, that is well connected by public transportation. Through detailed consideration, the building ensures efficiency in internal circulation, enhanced natural ventilation, maximizes lighting and views towards the encircling lake.

▼项目布局犹如南湖畔的一叶浮生,The marsterplan resembles a floating Bodhi leaf on Nanhu Lake © Aedas

 

设计概念:一叶浮生
Concept: a floating leaf

设计周详考量环境因素,从叶片中汲取布局灵感,仿照叶片脉络构建景观及轴带系统,将园区打造成为浮于南湖水面飘然生长的一片菩提叶,以缤纷水畔一叶浮生的独特景象,塑造杭州风雅清丽的城市名片。整体布局采用南偏东15度的夹角,围绕中间南北向排列的员工食堂,形成层层深入的中式庭院感建筑群落。风雨连廊与绿色庭院将各办公楼自然衔接,形成与湖光绿脉交融共生的空间环境。保证园区内动线高效运转的同时,增强了自然通风,并最大限度提升了建筑群的采光及景观视野。在高度伸展和向心几何拓扑关系的布局中,设计采用东西向的手指状板楼与周边景观自然交融,平衡面积与进深,最大限度发挥场地潜力。板楼立面以屏风为设计蓝本,与建筑间的绿植布景,形成掩映幽深的园林景象。

▼设计手稿,Design Sketches © Aedas

The campus masterplan design resembles a Bodhi leaf, emulating leaf veins created open courtyards and view corridors that maximizes the site potential. The resulting design appears like a Bodhi leaf floating on the surface of the Nanhu Lake, embodying the graceful élan of Hangzhou.

▼园区犹如水畔一叶浮生,The campus is like a leaf floating by the water © Aedas

 

空间利用:尺度宜人的移步换景
Space: changing sceneries with appropriate scale

基地面积广大,设计通过穿插在建筑间的多层次绿色景观,以及高宽一比二的庭院空间,打造出亲人舒适的空间尺度,以平和优美的环境氛围,与周边自然肌理巧妙融合。绿植景观高低起伏,从外部的水景广场、滨河绿带,到办公楼与实验室之间的景观庭院、绿林庭院,以及核心轴线上的植物内庭、水景内庭和城市景观轴,层层变化,形成移步换景的宜人体验。庭院景观采用江南园林的布局,以竹为屏,以石为景,运用草地、碎石、点景大树,塑造留白、冥想的禅意空间。设计精心打造景观空间,行走间尽享园区移步换景之美。景观轴两端的入口处设有水景广场;中间为双层景观廊道,以环形空中连桥围合出一个中央庭院,一棵乔木位于中心,富有生命力地向上生长,一潭清水环绕四周,与圆环状连桥一同营造出一叶一菩提的美景。

▼移步换景的宜人体验,Pleasant experience of changing sceneries © Aedas

In the centre of the campus is a “Zen” like courtyard, a space for meditation and thoughts befitting the story of DAMO for learning and innovation. The DAMO Boulevard landscape axis is designed with waterscape plazas on both ends, the axis adjoins the Visitor Centre and a Sports Centre.

▼富有禅意的中央庭院,Zen courtyard © Aedas

 

设计挑战:复杂的交通动线
Challenge: complex circulation

基地内部面积广大如何实现内外动线的高效便捷,成为设计的一大难题。设计考虑到园区内部的交通循环需要,将办公板楼、实验室与景观走廊平行设置,并将食堂及公共服务设施设置于园区中心的南北中轴线上,方便员工日常进出。同时,办公板楼及实验室之间通过风雨连廊以及空中连桥串联,多层出入,减小了高峰期的出入压力,也为员工提供了大量公共空间,让各部门员工在丰富的交互场所中互动。基地设置除了行人主入口外,还为自行车及共享单车规划了专属道路和租赁点。而机动车出入口则避开周边交通的拥堵点位,分布在基地各个方向。并根据机动车类型,为员工轿车、访客轿车、运输货车、大巴车、出租车、网约车,分别规划了各自的出入路径及停靠泊位,实现分流的同时,也保证最短路径到达各自目的地。

The finger-shaped office buildings are set in parallel with the view corridor while canteen and public amenities are sensibly placed in the centre of the campus on the north-south central axis for easy access. Service entry, access routes and parking spaces, are anticipated for pedestrians, cyclers and all types of vehicles to ensure the development is effectively served.

▼大量的公共空间串联各个办公区域,A linked network of office areas by ample public spaces © Aedas

 

办公空间:共享高效的单元及专项设计
Office: sharing efficient unit and special design

团队大量研究了科研办公的设计趋势,基于“工作组团”的理念,将工作、会议、个人空间融合,营造出开放共享、自由协作的办公环境。办公楼为多层建筑,采用规则柱网结构,布局弹性机动,模块化的办公空间每层可根据需求形成2,000平方米到4,000平方米的工作场所,可最大限度提高使用灵活性。工作团组围绕共享设施、中庭及公共空间分布,增强交流互动,提高不同团队协作效率。办公楼首层设有服务商业,可以享受便餐,或在此进行交流、讨论。

The R&D and “tech” offices are all designed to the latest trend based on “Neighborhood” teaming system blending work, meeting, and personal space to create a collaborative workplace environment. The office buildings are uniformly low-rise, adopting a column-grid structure with flexible and modulated layout. In order to maximize flexibility, modular office blocks could be linked to create workplace with floor plate between 2,000sqm to 4,000sqm. Working groups are distributed around shared amenities, atriums and communal space to promote communication and collaboration. Service business space are set on the ground floor for casual meals and meetings. Courtyards, gardens and public plazas are embedded in-between buildings for relaxation and activities, portraying a space in which elements in nature flourish in a symbiotic relationship. The elegant office building form are encased in a glass curtain wall that are ‘jagged’ to maximize privacy between buildings and open views towards the lake.

▼锯齿状立面搭配玻璃幕墙,Serrated facade with curtain wall © Aedas

办公楼之间嵌入庭院、花园和公共广场,供员工休闲和活动,形成与自然交融共生的宜人环境。锯齿状立面搭配玻璃幕墙,在实现景观朝向最大化的同时,巧妙地利用立面角度,避免相邻建筑视线干扰。从办公空间向外望去,层层锦绣画屏皱,一派南湖千古秀。人在景中人亦景,景随人动景亦通。同时,设计通过自动化监管和智能调控系统整合智能楼宇系统,在提升安全性和用户体验的同时,降低了能耗,打造出未来办公场所的设计新范式。

The design integrates Intelligent Building System through automated supervision and smart system to enhance security, user experience, and reduce energy consumption. The project is destined to be a showcase for future office and workplace design.

▼与自然交融共生的宜人环境,Pleasant environment in harmony with nature © Aedas

项目:杭州阿里巴巴达摩院南湖园区项目
位置:中国杭州
设计及项目建筑师:Aedas
业主:传嘉科技(杭州)有限公司
建筑面积:30万平方米
主要设计人:韦业启(Ken Wai),全球设计董事
竣工年份:2023 年

Project: Hangzhou Alibaba DAMO Nanhu Industry Park
Location: Hangzhou, China
Design & Project Architect: Aedas
Client: Chuangjia Technology (Hangzhou) Ltd.
GFA: 296,498 sq m
Designer: Ken Wai, Global Design Principal
Completion Year: 2023

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。