哈佛大学科学和工程综合楼为二十一世纪以及未来的学术研究树立了一个新的标杆。项目旨在体现可持续性理念的同时,激励学习和科学探索。建筑把一系列当代生活的线索编织在一起,将会对当下和未来世代的研究者们产生影响。工程在探索与解决世界最紧迫的问题上起到了决定性作用,跨学科的努力是达成主要科学突破的关键因素,在可持续设计与城市开发方面的真诚领导力也不可或缺。建筑提供了适应性极强的创新环境,帮助学校完成各项重要的前沿学院合作,创造多尺度的丰富公共空间,为Allston校园添加了一抹独特的建筑色彩。

▼建筑外观,external view of the building ©Brad Feinknopf

Setting a new paradigm for scholarship in the 21st century and beyond, Harvard’s Science and Engineering Complex (SEC) is designed to inspire learning and scientific discovery while showcasing sustainability. The building weaves together a number of threads of contemporary life, which will influence current and future generations of researchers: engineering’s decisive influence on the exploration and resolution of some of the world’s most pressing problems, the critical importance of cross-disciplinary efforts to achieve major scientific breakthroughs, and genuine leadership in sustainable design and urban development. The building’s adaptable, innovative environments support the school’s profound commitment to cutting-edge academic collaboration, create vibrant public spaces at a variety of scales, and set a distinctive architectural tone for the Allston campus.

▼鸟瞰,aerial view ©Brad Feinknopf

建筑共八层,总面积约50500平米,被分为了三个四层体量,其间通过两个玻璃围合的多层天井连接,为教师和学生提供了充满阳光的社交中心。上层空间立面采用分层设计,调整体块尺度以适应建筑内的科研活动需求,同时为综合体建立起了自己的身份象征,并且在节能和舒适方面起到了关键作用。

▼设计草图,design sketch

The eight-level, 544,000-square-foot building is organized into three four-story volumes connected by two glazed, multi-story atria that provide light-filled social hubs for faculty and students. The upper stories are clad in a façade whose layered design celebrates and calibrates the scale of the large volumes that comprise the research activities of the building, creates an identity for the complex, and plays a crucial role in the efficient energy performance of the building as well as occupant comfort.

▼顶视图,建筑与绿化空间,top view of the building with green spaces ©Brad Feinknopf

教室、创客空间、教师实验室和休闲空间被设置在靠近街道的楼层,以学习活动为主,展示学生工作,吸引社区参与。教室和会议室采用不同的尺度和平面布局,从传统形式,到在倾斜地面上设置固定座位的剧院式,再到可以调整为以学生为主导的翻转课堂的灵活空间,应有尽有。

Classrooms, makerspaces, teaching labs, and amenity spaces occupy the floors closer to the street, where they highlight active learning, showcase student work, and engage the community. Classrooms and meeting spaces vary in size and layout, ranging from typical, theater-style classrooms with sloped floors and fixed seating to flexible spaces that can be reconfigured into flipped classrooms for student-led discussions.

▼底层室外公共空间,outdoor public space on the street level ©Brad Feinknopf

▼主中庭,main atrium ©Brad Feinknopf

▼底下C层中庭空间
atrium space on level C ©Brad Feinknopf

▼玻璃立面带来充足采光
glazed facade brining in sufficient sunlight ©Brad Feinknopf

▼每层设置不同的学习空间
various learning spaces on different levels ©Steve Dunwell

▼仰望楼梯和天窗
look up at the stairs and the skylights ©Brad Feinknopf

▼沿楼梯布置的座位,seats arranged along the stairs ©Brad Feinknopf

▼各种各样的空间布局,different space layouts ©Brad Feinknopf

▼教室外的学习空间,learning spaces outside the classrooms ©Brad Feinknopf

▼玻璃盒子内的学习空间,learning space in the glass box ©Steve Dunwell

▼可以通过拉帘提升私密性的学习空间,learning space with curtains ©Steve Dunwell

干湿实验室被设置在上方楼层,为研究者们提供更加隐秘而安全的环境。设计使用模块化多功能实验室,对高通风要求的干区进行智慧分区,同时创建了稳固的集中式实验室服务设施,以保证空间可以适应未来几十年的使用需求。在实验室区块之间设有宽敞的休息区,成为了学生和教职工交流的节点。

Wet and dry research labs are located in the upper volumes, where they provide researchers with more solitude and security. Modular, flexible laboratory environments, smart zoning of highly ventilated zones from dry spaces, and robust delivery of centralized lab services ensure the adaptability of the space for decades to come. Between the laboratory blocks, generous lounges provide connection points for students and faculty.

▼实验室,laboratory ©Brad Feinknopf

▼实验室之间的师生交流节点
connection point between the faculty and students between the labs ©Brad Feinknopf

可持续性和使用性能是哈佛大学最优先考量的因素。SEC大楼获得了LEED白金认证且满足了生存建筑挑战(LBC)的标准,并且在材料、美观和公平上获得了Petal证书。建筑中的暖通和照明系统以及屋顶花园都体现了对能耗的关注,立面设计则在技术和美学上取得了平衡。建筑使用了四种基本的立面类型,包括世界第一片液压成型的不锈钢格栅,包裹在项目实验室部分的外围。该结构的尺寸经过精密计算,可以减少夏季太阳辐射,增加冬季光照,从而降低冷热荷载。格栅还可以将自然光反射到室内,保持较大的视野开口。玻璃立面部分设置设置外遮阳和可开启扇,支持自动化的自然通风。

▼不锈钢格栅光照分析,sunlight analysis of the stainless steel screen ©Behnisch Architekten

▼太阳方位与格栅遮阳效果分析
sun-shading analysis of the screen with sunlight from different directions ©Behnisch Architekten

▼不锈钢格栅液压成型过程,manufacture process of the hydroformed stainless steel screen ©Behnisch Architekten

Sustainability and performance are high priorities for Harvard; the SEC has received LEED Platinum and Living Building Challenge (LBC), Petal certification in Materials, Beauty, and Equity. Complementing energy-conscious HVAC and lighting systems and vegetated roof terraces, the façade balances technical and aesthetic goals. Four principal façade types are used at the building, including the world’s first hydroformed stainless-steel screen, which wraps the laboratory portion of the structure. It is precisely dimensioned to shield the interior from solar heat gain during warmer months while admitting beneficial sun during the winter, reducing cooling and heating loads. The screen also reflects daylight towards the interior while maintaining large view apertures. Glazed façade sections feature exterior sun-shades and operable windows that support automated natural ventilation.

▼不锈钢格栅外观,external view of the stainless steel screen ©Brad Feinknopf

▼格栅细部,details of the screen ©Brad Feinknopf

SEC大楼外表惊人,且有极强的功能性,巩固了哈佛大学在工程和科学领域的引领地位。同时,项目创造了一个达到了严苛的可持续性标准的高品质教学环境,为Allston校园未来的发展建立了标准。

The SEC’s striking, yet highly functional design will strengthen Harvard’s position as a leader at the intersection of engineering and science, and sets the standard for the future development on the Allston campus as one of high-quality learning environments with rigorous sustainability goals.

▼夕阳下的建筑,building in the dusk ©Brad Feinknopf

▼通风分析,ventilation analysis ©Behnisch Architekten

▼采光分析,sunlight analysis ©Behnisch Architekten

▼水循环分析,water story ©Behnisch Architekten

▼总平面图,site plan ©Behnisch Architekten

▼一层平面图,first floor plan ©Behnisch Architekten

▼二层平面图,second floor plan ©Behnisch Architekten

▼三层平面图,third floor plan ©Behnisch Architekten

▼四层平面图,fourth floor plan ©Behnisch Architekten

▼五层平面图,fifth floor plan ©Behnisch Architekten

▼六层平面图,sixth floor plan ©Behnisch Architekten

▼地下A层平面图,level A plan ©Behnisch Architekten

▼地下C层平面图,level C plan ©Behnisch Architekten

▼立面图,elevations ©Behnisch Architekten

▼剖面图,section ©Behnisch Architekten

Client: The President and Fellows of Harvard College, Cambridge, MA, USA
Architect: Behnisch Architekten, Boston, USA
Competition: 2006, 1st prize
Planning und Construction: 2006-2009, Redesign 2014-2021
Gross area : 50,539 m² / 544,000 ft2
Volume : 495.494 m3 / 17.498.213 ft3
Gross site area: 217,800 ft2 / 5 acres

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。