项目位于东京多风的城市丛林,四周植被茂盛,地面空气潮湿,而吹向天空的风却干燥舒爽。在这片市中心场地进行设计时,两种截然不同的环境条件成为首要考虑的因素,建筑师对世界各地干湿地区的不同建筑类型进行了研究,尝试将潮湿和干燥环境中的原型合二为一。

The Todoroki Ravine is a windy location. Running through a dense urban forest, the air near the ground is humid while dry winds constantly blow up towards the sky. The design of the house, located in the city centre, has been defined by focusing on these two contrasting environmental conditions, and through the studies of primitive architectural pieces from both humid and arid areas around the world. ATTA attempted to combine the various building types, that have been shaped into these wet and dry environments, into a single house.

▼项目外观,the exterior view © Yuna Yagi

▼入口,the entrance © Yuna Yagi

▼一层的宽敞露台,a balcony over the first floor © Yuna Yagi

房屋的一楼空间广阔,外部被丛林簇拥,墙壁由当地挖掘出的土壤制成,整体氛围安静舒缓。入口位于抬高的夹层,为首层留出了完整的露台空间,还可以通过楼梯方便地到达二层。位于二层的主卧空间内部呈八面体,面对着不同方向。室内天花板低矮,透过宽敞开窗可一览四周的森林景观。到了三层,空间则变成了朝向六面的六面体体块。透过窗户,人们将与景观建立起深刻的联系。

The first floor provides a large space covered on the outside by the jungle, with walls made out of excavated local soil. The atmosphere is serene. The entrance is located on a mezzanine, creating a balcony over the first floor, and leading to the second floor. On the second floor is the master bedroom, made out of an eight-volume space looking towards eight different directions, with low ceiling and large windows surrounded by the forest. The third floor is made out of a six-volume space, facing six directions. The connection with the landscape lives through the windows.

▼从入口楼梯进入起居空间,entering the living space through the stairs © Yuna Yagi

▼起居空间,the living space © Yuna Yagi

在这片城市中心高密度街区内的小场地上,风之谷住宅成为一处特别的城市空间。其建筑底层与丛林景观紧密结合,上层又可尽享空中视野,为居住在市中心的人们带来了全新的丰富体验。

Built on a subdivided lot in a dense neighbourhood of the city centre, Todoroki House is an urban space that makes living in the heart of the city a richer and more diverse experience, from the jungle on the ground to the aerial atmosphere of the rooftop.

▼八面体的主卧室,the master bedroom made out of an eight-volume space © Yuna Yagi

▼场地平面,site plan © Atelier Tsuyoshi Tane Architects

▼平面图,plans © Atelier Tsuyoshi Tane Architects

▼立面图,elevation © Atelier Tsuyoshi Tane Architects

▼剖面图,section © Atelier Tsuyoshi Tane Architects

Status | Completed (June. 2018)
Location | Tokyo, Japan
Client | Private
Area | 188 m²
Program | Residence
Architect | Atelier Tsuyoshi Tane Architects
Concept | Tsuyoshi Tane
Project Architect | Naoki Hayasaka, Haruki Nakayama Project Team | Mariko Abe, Matteo Lunanova, Ryosuke
Baba, Nana Sugiura, Yosuke Tsukamoto, Kenji Hada
Structure | yasuhirokaneda STRUCTURE
Landscape | ATELIER DAISHIZEN
Construction | Eiko construction

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。