该项目改造了蒙特利尔旧港口的loft公寓,公寓位于名为“Unity”的百年历史建筑中,旨在将自然和家庭生活融入城市空间,同时延续工业背景。

The Rue de la Gauchetière project restores a loft apartment in the Old Port of Montreal. Located in a hundred year-old heritage building called ‘Unity’, the design seeks to integrate nature and family living into a space that is decisively urban while celebrating its industrial origins.

▼空间概览,preview © Felix Michaud

设计通过“盒中盒”这一简单概念来呈现。两个安装玻璃的木盒子被精心安置在混凝土结构中,用作卧室并组织住宅的功能,厨房、客厅、餐厅、书房、阅读和活动区域位于它们周围,形成流畅而开放的平面布局。在该项目中,卧室既是家具也是建筑,它是包括天花、竖框、地面与家具的一体式装置,一系列既微透又遮光的自动卷帘将其从私人房间变成漂浮的灯笼。公寓设计受到建筑物原始特征的启发,使用的材料朴素且有质感。胡桃胶合板呼应砖墙的泥土色调,粗糙的混凝土墙面呈现以暖灰色,遍布各处的玻璃和镜面提升空间的通透性,大量绿植营造出梦幻般的自然效果。

▼平面图,floor plan © Future Simple Studio

The design is manifested through a simple concept: a box inside the box. Two glazed wooden volumes are thoughtfully arranged within the concrete structure and programmed as bedrooms. They are used to organize the residential functions. Kitchen, living, dining, study, reading, and exercise areas take life on their periphery in a fluid and open plan. At once object and architecture, the bedroom is crafted as a bespoke kit of parts including everything from ceiling panels and mullions, to flooring and furniture. A series of automated blinds—both sheer and blackout—transform it from a private room to a floating lantern. Inspired by the original character of the building, the loft’s material palette is elemental and tactile; walnut plywood echoes the earth tones of the brick walls, warm greys pick up on the rough concrete, pervasive glass and mirrors emphasize the airiness of the space while the ample addition of greenery adds a dream-like, natural dimension.

▼从玄关望向厨房,view to kitchen from porch © Felix Michaud

▼厨房,kitchen © Felix Michaud

▼玻璃和镜面提升空间的通透性,the glass and mirrors enhance the airiness of the space © Felix Michaud

▼从厨房望向一体式卧室,view to all-in-one bedroom from kitchen © Felix Michaud

▼如同漂浮灯笼般的私人空间,private space like a floating lantern © Felix Michaud

▼由木材、砖材、混凝土环绕的餐厅,dining room surrounded by wood, brick and concrete © Felix Michaud

▼从餐厅望向客厅,view to living room from dining room © Felix Michaud

▼布满绿植的客厅,dining room with greenery © Felix Michaud

设计师以灵活和轻便作为优先考虑问题,迅速开始构思现行室内设计中普遍的“石膏墙与平开门”组合的替代品,提出在开放空间中置入小体积的可变木盒这一解决方案,通过以下几点创造出新的可能性:
·设计可以满足多种用途的灵活空间
·通过巧妙地设计外围空间来最大限度地利用平面,满足不同居住者的特定需求
·创造可以从全玻璃公共空间到微透的半私密空间再到遮光的私密空间转变的卧室
·通过尊重隐私需求的开放平面营造集体感
·通过模糊家具和建筑边界的卧室类型维护历史建筑,反映而非掩盖或改变工业背景
·应用质朴的材料,体现出天然材质(尤其是木材)如何对居住者产生积极影响,同时营造温馨简约的美学
·通过采用严谨比例的木制梁柱框架,体现房间的结构美
·使用在后期改造中便于重复利用的材料和技术来建造

▼木盒子轴测分解,exploded axon of the wooden box © Future Simple Studio

With flexibility and light as the top priority, we quickly began to conceptualize alternatives for the ubiquitous ‘drywall with swing door’ room that dictates much of residential interior design. Our solution—a minimal, convertible wooden volume placed within an open space plan—creates new possibilities for how to:
• Design flexible spaces that can satisfy multiple program uses
• Maximise floor plan by creating small peripheral spaces smartly designed to fit bespoke needs of a different inhabitants
• Create a bedroom that transforms from public (all glass) to semi-private (sheer blinds) to private (blackout blinds)
• Celebrate the feeling of collectivity through an open plan that respects privacy needs
• Respect the building heritage with a bedroom type that blurs the boundary between furniture and architecture and reflects the industrial context without covering or altering it
• Implement an elemental and earthy material palette that focuses on how natural textures—especially wood—can have calming/positive effects on inhabitants while creating a warm, minimalistic aesthetic
• Expose the beauty of the very structure of the room by implementing a wooden column and beam grid with strong proportions
• Build with materials and techniques that are easily unmountable and reusable in future renovations

▼具有结构美的木框架,the wooden frame with structural beauty © Felix Michaud

▼卧室与周围空间的关系,the relationship between the bedroom and surrounding spaces © Felix Michaud

▼卧室使用天然木材,the bedroom uses natural wood © Felix Michaud

▼卧室周围的书房,the study around the bedroom © Felix Michaud

该项目提供了常规外的生活方式,使居住者体验由非传统平面布局和设计带来的和睦关系、灵活性以及永恒美的益处。

Rue de la Gauchetière loft offers a way to live outside the norm, allowing its inhabitants to experience the benefits of togetherness, flexibility and timeless beauty inspired by its unconventional floor plan and design.

▼浴室,bathroom © Felix Michaud

▼细部,details © Felix Michaud

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。