项目位于马德里Salamanca区中部Claudio Coello大街121号,是一栋住宅楼,建筑师需要完成设计、执行和施工等工作。建筑的地理位置优越,从Castallana大街的Juan Bravo桥上就可以看到其存在,这既是项目的机遇,也是挑战。

The commission has consisted of the design, execution and construction of a residential building at 121 Claudio Coello street, right in the middle of the Salamanca district, Madrid. Its exceptional location poses, at the same time, an opportunity and a challenge, due to its remarkable presence from the Juan Bravo bridge in Castellana street.

▼项目外观
external view of the project ©Imagen Subliminal

认识到项目位置的重要性,建筑师利用材料的对比创造了两种不同的建筑外观。面向Claudio Coello大街的建筑立面呈三层,与当地典型建筑相仿,由基础、主体和檐口构成。这一城市视角下的立面采用预制白色混凝土模板,形制严谨,不带多余装饰。

▼轴测图,建筑不同立面呈现不同特征
axonometric, different facades with different characteristics ©Arenas Basabe Palacios arquitectos

Conscious of the importance of its location, the project presents a double character thanks to the contrast in its materiality. To Claudio Coello street, the building shows a three-level façade, typical from the district, with base, main body and cornice. This urban perspective has a strict and non-decorated personality, made of precasted modular panels of white concrete.

▼沿街立面
facade along the street ©Imagen Subliminal

▼白色混凝土板组成的简洁立面
simple facade composed of white concrete panels ©Imagen Subliminal

另一侧,朝向内部私人花园的立面轻盈而温暖,由巨大的玻璃表面和覆盖其上的木百叶组成。体量下部设有一个两层的住宅单元,从北侧拥抱花园,使项目整体的尺度更加宜人。

On the other hand, a lighter and warmer façade looks to the internal, private garden, consisting of large glass surfaces covered by a wooden louvered skin. A lower volume, with a housing unit in two levels, hugs the garden from the north, bringing a more human scale into the ensemble.

▼朝向私人花园的立面
facade toward the private garden ©Imagen Subliminal

▼花园鸟瞰
look down at the garden ©Imagen Subliminal

▼木百叶立面
wooden louver facade ©Imagen Subliminal

设计流程让未来的使用者也可以参与其中,规划属于他们自己的楼层。除去储藏室、更衣室、浴室等服务空间后,设计师会根据每层住户的需求提供支持,通过集体设计的形式创造出定制的家庭空间。

The design process has allowed the participation of the future users in the configuration of their respective flats. After defining a strip of serving spaces (storage, dressing rooms, bathrooms, installations, etc.), this support has been interpreted in every floor according to the needs of the inhabitants, creating a made-to-measure home stating from a collective design pattern.

▼集体设计
collective design ©Arenas Basabe Palacios arquitectos

建筑的施工图设计十分细致,在节能上达到了现行条件下的最高标准。具体来说,建筑表皮的组成经过了缜密的思考,采用了最好的隔热措施和最高端的窗。木百叶立面同样起到了关键的作用,保护室内空间免受阳光直射的同时,保证了内部使用者的隐私,同时还能享受开阔的城市景观。

A careful constructive design has resulted in the building standing out thanks to the highest qualification possible in terms of energy efficiency. More specifically, the skin composition has been sensibly thought out, thoroughly choosing the best thermal isolation solutions and top- end windows. The contribution of the wooden louvered façade is, of course, crucial too, as it offers protection from solar incidence, which also means keeping the domestic privacy of users, but at the same time allowing for the greatest views of the city.

▼木制百叶的开合
open and close the wooden louvers ©Arenas Basabe Palacios arquitectos

▼视频,打开木制百叶
video, open the wooden louvers ©Arenas Basabe Palacios arquitectos

▼室内空间,可以享受城市景观
interior space with view to the city ©Imagen Subliminal

设计师一刻不忘科技上的创新,采用了一套高效的集中式机电系统,根据不断变化的住户需求优化能源的使用。这套集中式系统包含一个公共框架,围绕前文提到的服务空间设置,为将来住户参与的个性化开发提供了巨大的灵活性。

With technical innovation in mind, a highly efficient centralized system of installations has been defined, optimizing the energy use according to the always-changing demands of the users. This centralized system constitutes a common skeleton that, together with the spatial organization around that strip of serving spaces previously mentioned, has allowed for a great flexibility during the participatory process of personalization developed with the future inhabitants.

▼包裹在木百叶内的旋转楼梯
spiral staircase wrapped in the wooden louvers ©Imagen Subliminal

▼旋转楼梯
spiral staircase ©Imagen Subliminal

▼平面图
plan ©Arenas Basabe Palacios arquitectos

▼局部details ©Arenas Basabe Palacios arquitectos

COLLABORATORS: Andreas Benéitez, Franca Sonntag, Ángel Villanueva, Lidia Fernández
QUANTITY SURVEYOR: José Ramón Gutiérrez
STRUCTURE: Ceider sl
INSTALLATIONS: R. Úrculo Ingenieros Consultores
DEVELOPER: Proyectos Alconsa sl
FURNITURE: Vitra
PHOTOGRAPHY: Imagen Subliminal
LANDSCAPE: Benavides-Laperche

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。