这座度假住宅坐落在一处山石嶙峋且朝南的海岸线上,整体与周围的景观相交融。住宅是为一个四口之家而设计,他们希望拥有一个与陆地和海洋紧密相连的住宅,并且尽量降低其对于环境的干扰。设计方案采用了简单的“楔形”体量,通过模仿山体的坡度使房屋隐藏在海岸线天然的凹陷处,以降低视觉上的影响。

Located on a rocky, wind-swept south facing shoreline; this retreat home nestles into the landscape to harmonize with its surroundings and minimize exposure to weather. The home is a vacation retreat for a family of four, who desired a low-impact home with a strong connection to land and sea. The design solution utilizes a simple ‘wedge’ shape geometry, mimicking the hillside slope beyond, and is tucked into a natural depression in the shoreline in order to diminish its visual impact.

▼远观住宅,a distant view to the house © Sean Airhart

▼住宅外观,exterior view © Sean Airhart

▼南向海景,the living spaces open up to the sea on the south side © Sean Airhart

起居空间通过定制的升降滑动门系统敞开于不同的景观:北面朝向花园,南面朝向大海。卧室空间被设置在西面更为私密的森林斜坡上,厨房则朝向东面的岩石岬角。考虑到场地可能面临的极端天气,主要的门窗搭配了可滑动的墙板,可抵御冬季的风暴,并在无人居住时提供安全保障。室内空间采用了当地材料,包括道格拉斯冷杉(地板和装饰细部)、西部红雪松(侧线、墙面和天花板覆层)以及太平洋浆果鹃木(家具)。

▼滑动门系统,the lift-slide door system © Sean Airhart

Living spaces open up completely on north (garden) and south (water) sides via a custom lift-slide door system. Bedrooms focus primarily on the more private, forested slope to the west and the kitchen opens onto an adjacent a rock promontory to the east. Due to the extreme weather exposure of the site, major openings are paired with rolling wall panels to protect them from punishing winter storms, as well as to provide security when unoccupied. The finish palette consists of local materials including douglas fir (floors, trim), western red cedar (siding, wall and ceiling cladding) and pacific madrone (furniture).

▼从花园望向起居空间,view to the living spaces from the garden © Sean Airhart

▼主起居空间,the main living area © Sean Airhart

▼户外平台,the outdoor deck © Sean Airhart

▼门窗搭配可滑动的墙板 © Sean Airhart
major openings are paired with rolling wall panels

▼厨房朝向东面的岩石岬角,the kitchen opens onto an adjacent a rock promontory to the east © Sean Airhart

▼起居室景观,view from the living room © Sean Airhart

▼可滑动墙板可在无人居住时提供安全保障,the rolling wall panels can provide security for the home when unoccupied © Sean Airhart

▼墙板细节,wall panel detailed view © Sean Airhart

▼卧室空间被设置在西面更为私密的森林斜坡上,Bedrooms focus primarily on the more private, forested slope to the west © Sean Airhart

场地位于圣胡安群岛国家纪念园内,被极为敏感的海岸线和海洋环境包围,因此,对近岸生态的深刻理解成为了影响住宅设计的重要因素。为了不破坏附近的昆虫栖息地(濒临灭绝的幼年奇努克鲑以昆虫为食),设计团队在住宅顶部置入了一个种有本地耐旱植被的花园,这一举措弥补了因施工而损失的超过90%的植被足迹。

The site is within the San Juan Islands National Monument, with extremely sensitive shorelines and marine environment. A clear understanding of near-shore ecology greatly impacted the design of the home. To avoid habitat loss for near-shore insects, a critical food source for endangered juvenile Chinook salmon, a garden roof seeded with native, drought tolerant vegetation has been utilized. This assembly replaces over 90% of the vegetative footprint lost to construction.

▼住宅顶部置入了一个种有本地耐旱植被的花园 © Sean Airhart
A garden roof seeded with native, drought tolerant vegetation has been utilized

▼花园硬景观,the garden landscape © Sean Airhart

另一个问题在于场地的土层较浅,因此会对自然的雨水径流造成破坏;同时,屋顶和其他硬质表面的低渗透性也带来了主要的水质问题。对此,排水设计旨在沿着上坡捕捉径流,并以1:1 的比例将其分散至下坡处,从而尽可能地营造与施工前相同的径流条件。

With shallow soils, disruption to natural storm-water flow is also a critical issue. Poorly filtered runoff from roofs and other hard surfaces are a major water quality issue in the Islands. Our drainage design captures runoff along the up-slope footing and disperses it in an un-concentrated 1/1 ratio just downslope of the structure, replicating as closely as possible the pre-construction runoff condition.

▼户外用餐空间,outdoor dining area © Sean Airhart

▼房屋融入周围景观,the home nestles into the landscape to harmonize with its surroundings © Sean Airhart

▼南向视野,view to the south © Sean Airhart

最后,设计团队还致力于在满足项目要求的同时减少房屋的占地面积和体量,使这座三室两卫的住宅在体感上要明显比其实际尺寸(1600sf,约148平方米)更加宽敞。

Lastly, the firm worked to satisfy the program requirements as efficiently as possible in order to minimize structural footprint and massing. The result is a 3 bedroom, 2 bath home that feels much larger than its modest 1,600sf size would suggest.

▼住宅夜景,night view © Sean Airhart

▼户外篝火区,the fire pit © Sean Airhart

▼平面图,plan © Heliotrope Architects

▼剖面图,section © Heliotrope Architects

Project Team
Architecture: Heliotrope Architects
Interior Furnishings: Ore Studios
Contractor: David Shore
Landscape Architecture: Garden Artisan
Structural Engineering: Swenson Say Faget
Photography: Sean Airhart

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。