在教育趋势中逐渐被重视的美感教育课程,新泰国中率先提出了教室空间的改造需求。在思考着学生使用的教室空间也会是美感课程中的一个环节时,设计团队此次以“美感实验室”为概念,期许此间教室成为学生们探寻美学知识的场所,让教室成为理性知识与感性想像力产生化学反应的试验容器。

▼视频,video © Taiwan Design Research Institute

The value of aesthetic education courses is gradually becoming acknowledged in education circles. New Taipei Municipal Xintai Junior High School leads the way in advocating the transformation of classroom spaces for the purposes of aesthetic education. After deliberating that the classroom spaces used by students would also become an aspect of aesthetics education, the design team came up with the concept of Aesthetic Lab. The hope is that the classroom will become a place for student’s to seek and explore aesthetics knowledge, turning it into a receptacle for the chemical reaction between rational knowledge and perceptual imagination.

▼空间概览,overview © Bole Studio

在空间改造中,首先,将教室化为白纸,以白色为空间内墙面与天花的主色,使孩童们缤纷的想像力挥洒于此。因此,教室前方提供整面的白板墙,让教师不再局限于传统黑板的书写范围,而教室后方墙面则由白色渐层落下到镜面,扩展空间感的同时,过渡了虚幻想像与现实画面。甚至,为了给予学生更全然且纯净的视觉体验,而执着的控制空间内的色彩,将教室内能见到的各种设备外观皆以白色替换。留下唯一在空间中流淌的鲜明色彩,便是色彩四原色CMYK。

▼改造前室内环境与改造后轴测图
view before renovation and the axonometric after renovation 左 © EdiTrio Studio; 右 © clousform laboratory

The first step of the transformation process was making the space a blank canvas. Encompassed by white interior walls and ceilings, children’s rich and diverse imaginations are able to run freely. The entire front wall of the classroom is a whiteboard, freeing teachers from the constraints of traditional blackboards, while the back wall gradually graduates from a white color to a mirrored surface, expanding sense of space while marking the transition between fantasy and reality. Furthermore, in order to give students a more complete and pure visual experience, the colors of the space were strictly controlled, with all of the facilities and equipment inside the classroom rendered white. The only colors that were left to flow throughout the space were the four primary colors.

▼将教室化为白纸,making the space a blank canvas © Bole Studio

▼鲜明色彩点缀空间,the four primary colors leaving to the white space © Bole Studio

▼参与美学创作的场所,a place for aesthetic creation © Bole Studio

由天花板流下的颜色则注入整个空间的视觉焦点:美感实验中岛,融合了用水、插座、收纳等多项机能于教室中心。而收纳集中于此的目的,便是希望将空间还给使用者,使教室拥有更大的可利用面积,配合移动学生桌与折叠椅,可因应不同的课程需求,如:小组创作、讲座、展览等,自由变换空间的样貌。收纳空间改变的同时,也建议老师们,可配合使用收纳盒,将课程的教材设备进行分类,依照尺寸与使用频率,变换收纳盒的放置位置,可更加有效率的使用课程教材,避免无谓的堆积。而中岛收纳柜的上掀板同时也是学生可操作作品的桌板,学生可在此进行作品的加工。

The colors flowing down from the ceiling are the visual focal point of the entire space. The central island integrates water faucets, outlets, storage space, and other functions in the center of the classroom. The purpose of centralized storage is to return the space to the users by maximizing the usage area and accommodating the moving of student desks and folding chairs used for meeting the needs of different course requirements. For example, the space appearance can be rearranged freely for the usages of small group creation, lectures, and exhibitions. During the modification of storage spaces, teachers were also advised to cooperate in using storage boxes to classify teaching materials and equipment. The placement of the storage boxes can be adjusted according to size and frequency of use in order to more effectively utilize teaching materials and avoid unnecessary clutter. Students can also use the top of the central island’s storage cupboard as a tabletop for project operations such as editing projects.

▼美感实验中岛,the central island integrates water faucets © Bole Studio

▼作为空间的视觉焦点,the visual focal point of the entire space © Bole Studio

▼作为收纳空间使用,the centralized storage furniture © Bole Studio

▼颜色滴灌细部,details of the color flowing installation © Bole Studio

除此以外,也可在期末展览时作为展示作品的平台,经由学生将天花的灯轨系统光源替换为投射灯,照亮了自己的作品后,便可将教室转换为一座展示间。期许透过布展中作品的呈现,让学生对于美感学习有另一层的体验,甚至与生活经验连结。从体验中学习,也是此座空间的另一个设计策略。

Additionally, it can be used as a platform for the display of projects at semester-end exhibitions, wherein upon students’ replacing of the ceiling’s rail-mounted lights with projection lights to illuminate their projects, the classroom is transformed into an exhibition space. It is hoped that through the presentation of works in the exhibitions, students can achieve a new level of experience in aesthetics learning, and even connect it with life experiences. Learning from experience is another one of this space’s design strategies.

▼投射灯照亮展示作品,projection lights to illuminate the projects © Bole Studio

空间依循着等分、置中、对称等视觉构图技巧,并将黄金比例应用于教室内的道具尺寸。传递无形的规则给学生们的同时,佐以地板攒流的线条,揭示了空间中应用的知识,CMYK四种颜色画出空间的轴线以及黄金分割线等图腾,成为课堂上探讨美学的教材,而丰富的知识早已应用在此间教室内了,等待学生们来好好感受。

The space adheres to the visual composition techniques of equal balance, centering, and symmetry, and applies the golden ratio to the dimensions of the items inside the classroom. While intangible concepts are conveyed to students, the flowing lines on the floor are a manifestation of the knowledge applied within the space. The four colors draw out the central axis of the space and the golden ratio, doubling as teaching materials for aesthetics exploration in the classroom. And since this classroom has already been imbued with rich knowledge, it is up to the students to come in and make discoveries.

▼构图技巧的运用,the visual composition techniques of equal balance © clousform laboratory

▼空间构成分析图,composition of the space © clousform laboratory

▼地面上的黄金分割图案,the golden ratio on the floor © EdiTrio Studio

『美感实验室』是理性诉说美学的教育空间,亦是流露创作感性的场域,更是想像力交融反应的实验室。

“Aesthetic Lab” is an educational space where rationality is used to narrate aesthetics, as well as a place where creative sensibilities flow freely and a laboratory for the reactions produced by the blending of imaginations.

▼VI设计,VI design © Bole Studio

▼学习与体验的场景,scenes of experiences © Bole Studio

计划名称 | 学美 • 美学-校园美感设计实践计划
改造学校 | 新北市新庄区 新泰国中
改造目的 | 生物专科教室 改造为 美感课程教室
设计团队 | 非常态空间制作所
位置地点 | 新北市新庄区
指导单位 | 教育部
执行单位 | 台湾设计研究院TDRI
照片出处 | 台湾设计研究院TDRI
空间摄影 | 艾迪雀创意影像、伯乐影像-陈弘轩

Name: Aesthetic Lab
Program: Classroom
Location: Taipei, Taiwan
Design: CloudForm Laboratory
Client: New Taipei Municipal Xintai Junior High School
Advised by: Ministry of Education
Organized by: Taiwan Design Research Institute
Project Name: plan Design Movement on Campus
Photo Credit: Taiwan Design Research Institute
Photography: EdiTrio Studio, Bole Studio-Jason Chen

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。