项目位于印度Gujarat的Sanand,是一栋为七口之家设计的住宅。业主要求建筑与其所处的景观环境相适应。为了实现这个目的,建筑师对业主现在居住的典型城市住宅进行了分解,改变了一侧是花园另一侧是建筑的传统布局。该项目参考了印度干旱地区常见的乡村住宅,许多小房子聚集在一起,共同围合出一片室外空间。在这样的设置下,家是景观环境的呈现,而不再是一栋单一的建筑。

▼项目鸟瞰,aerial view of the project ©Vinay Panjwani

This is a home for a family of 7 people and it is located in Sanand, Gujarat. The home has been an inquiry into what it means to settle in a landscape. To condition the land and inhabit it. This home has been an exercise in a process of unpacking the typical urban home, the kind the clients presently occupy, with a garden to one side and the building to the other. This project references the traditional rural home the kind one finds in arid regions of India, wherein a home is a settlement a cluster of many small shelters that together with the outdoor space they enclose is then identified as a home. The home is a condition of the landscape and not necessarily one single building.

▼走廊房间分析,study of verandas as room-like spaces ©Raghuveer Kathpalia

这样的设计让人们可以在家的庇护下感受到与世界的紧密关联。这种亲密感和业主渴望改变与外界环境关系的诉求成为了项目的核心理念。设计将城市住宅拆解成多个体块分散布置在基地中,体块之间形成的空间主要有两个作用。

It is that condition which allows for shelter and a possibility of feeling intimate with this world. This idea of intimacy and the clients desire to have a changed relationship with the outdoors is what drove this project. The project looks at this idea by disaggregating the home, or unpacking the urban home and spreading it around. The idea of separating the blocks to create space in between was twofold.

▼顶视图,项目由分散的体块和庭院构成,stop view, project composed of separated blocks and courtyard ©Vinay Panjwani

一个作用是创造树木和水体的空间,让生命在这里成长,缓慢变化;另一个作用是在体块之间隔出距离,让人们可以从房屋看到景观再看到房屋,形成连续的视野。一片景观建成后,使用者如何在其中探索就成为了一个十分重要的考量因素。建筑之间的关系和基地上已有元素的配置会影响人们对于空间的使用方式。一片土地,人们可以自由自在地在其中穿行,或者在树荫下消磨时间。设计希望保留这种特质

One was to create space for trees and water bodies, things that undergo slow changes and are alive in some capacity. And the other was to create distance so that one could see through the house and over the landscape and again through the house in continuous glances. It was very important to understand how one would navigate the same piece of landscape once it had been built upon. The relationships the act of building, or conditioning would establish between existing elements of the site and how that would affect the way in which one operates on that piece of land.  A piece of land one had freely walked over before, spending one’s time under the shade of the trees. We wanted to preserve that.

▼设有树木和水池的庭院,courtyard with trees and water body ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼连续的景观视野,continuous vision between blocks and courtyards ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼丰富的空间体验,rich space experience ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼可以自由穿行的空间,people freely walking over the space ©The space tracing company/Karan Gajjar

建筑前的树木已经起到了一定的遮阳作用。它们的树冠是第一层屋顶,也是景观的第一层围护。撇开其他品质,一棵树本身也或多或少是一片水平景观,在基地上形成了一层水平的景观层。在观察到这一点后,设计师将屋顶设计成了一系列平板,创造出了一片屋顶空间。

The trees before the buildings were built already offered a degree of shelter. Their canopies were the first roofs, the first folds in the landscape. A tree apart from all its other qualities is also largely that, a tectonic shift in a more or less horizontal and flat landscape. A tree created a second layer of horizontality in the landscape. This was something we came to observe, which we then applied by thinking of our roof as a series of slabs that move about resulting in a roofscape.

▼通向屋顶的楼梯,stairs connecting to the roof ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼屋顶活动空间,activity space on the roof ©The space tracing company/Karan Gajjar

墙面上设计采用了简单的折板形式。从平面上看,松散的折墙共同形成了类似房屋的空间。剖面也是由折叠的墙面组成的。建筑师试图通过景观的围合,如魔术一般创建出家的环境。

As for the walls they use a simple principle of folds. If one were to see the plan one would see a collective of loosely placed folded walls that come together to give a semblance of a house. The section as well is a collection of folds. The folds of a landscape trying to conjure the condition called a home.

▼折墙围合成的房间,roof defined by folded walls ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼连续开敞的起居空间,continuous and open living space ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼客厅,living room ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼丰富的空间形成不同的使用场景,rich spaces providing various living scenes ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼房间与庭院的连续视野,continuous vision from rooms to the courtyard ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼卧室,bedroom ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼局部,details ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼浴室,bathroom ©The space tracing company/Karan Gajjar

▼轴测图,axonometric ©Raghuveer Kathpalia

▼一层平面图,ground floor plan ©Raghuveer Kathpalia

▼铺地分析,pavings ©Raghuveer Kathpalia

▼立面图,elevations ©Raghuveer Kathpalia

▼剖面图,sections ©Raghuveer Kathpalia

  

Project Name: A home for the Guptas
Office Name: Raghuveer Kathpalia
Social Media Accounts: _sleeping_forest_
Contact email: Raghuveer@sangath.org
Firm Location: Ahmedabad, Gujarat, India
Completion Year: 2021
Gross Built Area (m2/ ft2): 430 m2
Project location: Gulmohar greens, Sanand
Program: Residence
Lead Architects: Raghuveer Kathpalia and Parth modi
Lead Architects e-mail: Raghuveer@sangath.org

Photo Credits: The space tracing company / Karan Gajjar, Vinay Panjwani
Photographer’s Website:www.thespacetracingcompany.comvinaypanjwani.smugsmug.com

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。