项目对现有校园进行了高度城市化的扩建,涵盖针对6-10岁儿童的17班小学和针对15-19岁学生的23班职业学校这一新颖组合。学校位于密集化发展的区域,共六层楼,在维也纳的环境中相对较高,这确保建筑占用尽可能少的地面,从而为学生保留大片绿地。

This highly urban extension building for a pre-existing school campus contains a novel combination of a 17-class Primary school (children 6-10 y) and a vocational school, consisting of 23 classes (students 15-19 y). Built in a densely developed area, the school has six stories and is relatively high in the Viennese context: it ensures that the building requires as little ground area as possible in order to preserve a large green area for the pupils.

▼项目概览,general view © Hertha Hurnaus

建筑立面采用金属瓦楞板,其外观随着气候条件变化。学校凭借其高度抽象的外观脱颖而出,预示着学校设计的新方式。大型多功能空间和开放空间是两个机构之间的连接点。小学上方的大型平台和通过室外楼梯相连的错落的露台是教育空间不可或缺的一部分,它们是重要的连接元素和紧急出口,其设计方式使孩子们使用起来很有趣,同时也适用于户外教学。内庭院和巧妙布置的落地窗确保室内有充足的阳光,并且使人可以直接望向室外而不感到没有遮蔽。

▼轴测图,axonometric view © PPAG architects

The facade consists of corrugated sheet. It changes its appearance with the passing atmospheric conditions. Due to its highly abstract and ambiguous look, the school stands out, heralding in a new approach to school design. A large multifunctional space and the open spaces operate as points of contact between both institutions. A large terrace above the primary school and staggered terraces connected through external stairs are an integral part of educational space-related considerations. They are an important connective element, serve as emergency exits and are designed in a way that will be fun for children to use, but also suitable for teaching outside. Inner courtyards and cleverly placed floor-to-ceiling windows ensure a large amount of daylight and direct views to the outside, without feeling exposed.

▼项目外观,external view © Hertha Hurnaus

▼立面采用金属瓦楞板,the facade consists of corrugated sheet © Hertha Hurnaus

▼通过室外楼梯相连的错落的露台,staggered terraces connected through external stairs © Hertha Hurnaus

▼户外教育空间,outdoor education space © Hertha Hurnaus

▼楼梯,staircases © Hertha Hurnaus

▼楼梯下的娱乐空间,entertainment space under the staircase © Hertha Hurnaus

▼内庭院和巧妙布置的落地窗 © Hertha Hurnaus
the inner courtyard and cleverly placed floor-to-ceiling windows

小学水平分布,位于一楼和二楼,占地64m×50m。职业学校垂直分布,面积向上逐渐减小。建筑顶层设有“实习公司”,可以俯瞰城市,让年轻学子有机会享受通常只有在高档办公室才能享受的条件,给他们规划光明职业生涯的精神和物质空间。小学以空间教学理念满足了当代教育的所有需求。它包含四个组团,每个组团有四至五间教室,围绕学习景观布置。这种体系结构使教师可以担任不同年龄、不同班级的孩子小组的伙伴角色。该建筑的目的是使人以多种方式获取知识和实践。每个教室均配有可以用作巢穴或绿洲的安静空间。教师办公室与每个组团通过内庭院的露台相连,加强了日常联系。

▼轴测分解图、组团平面和模型,axon exploded, floor plan and models of the cluster © PPAG architects

The primary school is situated in the horizontal part of the building on the ground floor and first floor, in a rectangular shape of 50 by 64 meters. The vocational school is accommodated in the vertical part, which tapers towards the top. There is a “practice firm” on top of the building, overlooking the city and giving the young students the opportunity to enjoy conditions usually only available in fancy offices: it gives them mental and literal space to plan a bright career. The primary school meets all requirements of contemporary teaching thanks to its spatial-pedagogical concept. It consists of four clusters, each with four to five educational rooms that are grouped around a learning landscape. The architecture allows educators to act as companions of small groups of children of various ages, from different classes. The building serves the purpose of acquiring knowledge and practices in many different ways. Each educational room has an appendix that can be used as a nest or an oasis of quietude. The team rooms for teachers within each cluster are all linked through a terrace in the inner courtyard to enhance informal exchange.

▼一层大厅,the hall on the ground floor © Hertha Hurnaus

▼活动平台,activity platform © Hertha Hurnaus

▼平台下的通高空间,height space under the platform © Hertha Hurnaus

▼组团内部,inside view of the cluster © Hertha Hurnaus

储物空间经过定制,使孩子们自己就可以轻松地触到储物柜。这些家具与外墙结合,不会遮挡阳光入射,专门研发的墙系统在储物架上方安置了带导光板的天窗,使室内空间洒满阳光。

The custom designed storage spaces can easily be reached by children on their own. Using the exterior walls, the furniture nevertheless doesn’t obstruct the incidence of daylight. A specially developed wall system provides an additional skylight with a light deflector above the shelves, flooding the inner space with daylight.

▼储物空间,storage spaces © Hertha Hurnaus

▼有遮阳设施的屋顶露台,the roof terrace with shading facilities © Hertha Hurnaus

▼总平面图,site plan © PPAG architects

▼一层平面图,ground floor plan © PPAG architects

▼二层平面图,first floor plan © PPAG architects

▼三层平面图,second floor plan © PPAG architects

▼立面图,elevations © PPAG architects

▼剖面图,sections © PPAG architects

Project name: Längenfeldgasse Primary and Vocational School
Company name: PPAG architects
Website: www.ppag.at
Contact e-mail: ppag@ppag.at
Authors: Anna Popelka , Georg Poduschka
Collaborators: Paul Fürst, Florian Bartelsen, Jakub Dvorak, Billie Murphy, Lukas Ortner, Stefan Pall, Lucas Pfaffenbichler, Giorgia Pierleoni, Helena Wallander, Felix Zankel
Office location: Damböckgasse 4, 1060 Wien, Austria
Project location: Längenfeldgasse 17, 1120 Wien, Austria
Client: City of Vienna
Site: 5.600 m²
Built-up area: 3.086 m²
Gross floor area: 10.750 m²
Usable area: 7.722 m²
Other participants: EGKK Landschaftsarchitektur (Landscape Architecture), Werkraum Ingenieure ZT GmbH (Structural engineering), Kunz – Die innovativen Brandschutzplaner GmbH (Fire consulting), Bauklimatik GmbH (Climatisation), Institute of Building Research & Innovation ZT GmbH (Daylight planning), RAUMKUNST ZT GmbH (Sports equipment)
Photo credits: Hertha Hurnaus

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。