项目所处的社区位于广阔的乡野之中。基地面对的马路边种有一排樱花树,一条小溪汩汩流淌;地块背面有一条高速公路,与乡村景观一起向远方延伸。设计的目标是在建筑空间和上述景观环境中建立对话,同时满足业主的需求,创造舒适繁荣的生活空间。

The site is located in the community where a rustic landscape stretches out. It is faced with a walking path with a row of cherry trees and a small stream. In the back runs a highway among the rustic scenery. We then made a goal to produce dialogues with the scenery in the architectural space which is built in such an environment as described above, and to meet the client’s request for a house where they can live a prosperous life.

▼项目远景,distanced view of the project ©Norihito Yamauchi

▼项目正立面,面朝道路和溪流,front facade of the project facing the path and the small stream ©Norihito Yamauchi

建筑外观由比例精确的体块组成,开洞和材料都经过仔细研究。悬挑成为了立面上的一大特点,可以作为房檐标识出入口和停车场。

The exterior is composed of volumes based on carefully examined proportion, window layout, and materials. The overhanging cantilever which gives some impression to the exterior is effectively used as an eaves for an approach to the entrance or a parking lot.

▼建筑外观,external view of the building ©Norihito Yamauchi

▼悬挑与入口,overhanging cantilever and entrance ©Norihito Yamauchi

入口门厅低矮,空间灵活,可供业主设置自己的商店。有限的开窗带来柔和的光照和平静的景观,形成这个空间中独有的舒适感,促进人与人之间的交流。

The entrance hall with a low ceiling is a flexible space that can also be used for the client’s shop. The tranquil view and light from the limited opening area produce comfortableness which is unique to this space, inducing communication.

▼入口空间,entrance hall ©Norihito Yamauchi

▼面向道路的开窗,opening toward the path ©Norihito Yamauchi

二层空间围绕一体化的起居餐厅布置,楼层流线形成一条回路。在此基础上,变化的层高让人们意识到空间的三维体量。光和开窗也是设计的一大议题。楼梯间的天窗清楚地照亮踏步边缘。金属墙面的反射带来变化多样的光影。

The 2nd floor centers on the one-room living-dining connected with each space, providing a circulatory floor plan. In addition, a variety of ceiling heights allow the space to be recognized as a three-dimensional volume. I also placed an importance on producing light and opening. The light from the skylight at the staircase clearly highlights the step edges. It is also changed into various forms that are reflected onto a metal wall.

▼通往二层的楼梯,staircase connecting to the second floor ©Norihito Yamauchi

▼金属墙面形成丰富的光影,rich light and shadows on the metal wall ©Norihito Yamauchi

▼通透的餐厅和起居空间,dining and living space ©Norihito Yamauchi

▼厨房吧台,kitchen bar ©Norihito Yamauchi

▼餐厅,dining space ©Norihito Yamauchi

起居室的拱形天花使得空间中的光照更加柔和。建筑空间中的人工照明突显了各个房间自身的特征。长椅和餐桌形成通向室外和天空的框景,为普通的景色赋予了独特的韵味。

The living dining room with bright light has a coved ceiling which provides gradation of gentle light. The manipulated lights are introduced in the architectural space to characterize each room. The look of framed scenery and sky is produced with a furnished bench or dining table, transforming ordinary scenes into unusual ones.

▼餐桌与框景,framed scenery and the dining table ©Norihito Yamauchi

▼起居室长椅与框景,framed scenery and the bench in the living space ©Norihito Yamauchi

为了与周边环境共存,设计需要对使用者会待在哪里、看到怎样的景色做出明确设想。通过将环境诠释并引入建筑,人们将会在曾经忽视的景观中获得新的发现。

To live with the surrounding environment, it is important to clearly image what kind of scenes you will view and what you will spend your time on. By interpreting environment and introducing it in architecture, you will achieve new findings and fulfillment in the scenery which you have ever taken for granted.

▼夜景,night view ©Norihito Yamauchi

▼平面图,plans ©FORM/Kouichi Kimura Architects

▼立面图,elevations ©FORM/Kouichi Kimura Architects

▼剖面图,sections ©FORM/Kouichi Kimura Architects

Architects : FORM/Kouichi Kimura Architects
Location : Shiga Japan
Client : Private
Site area : 141,52 ㎡
Total floor area : 121,34 ㎡
Photographs : Norihito Yamauchi

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。