Alpex文化中心坐落于法国东南部罗纳-阿尔卑斯大区Scionzier市,由Atelier Archiplein事务所设计改造。该事务所在设计上对环境以及文化方面的可持续发展极其关注,并取得了不俗的成绩。项目的前身是一栋机械加工厂,业主委托建筑师将其改造成全新的文化中心,并成为当地未来规划的一部分,从而达到翻新与振兴Scionzier市中心的目的。

Atelier Archiplein, a firm renowned for its commitment to sustainable development from both an environmental and cultural perspective, is proud to unveil the Alpex Cultural Centre in Scionzier, a town in the Rhône-Alpes region of south-eastern France. The project involved the transformation of a former machining factory, with the firm commissioned to extend and convert the building into a new cultural centre, forming part of a broader master plan to renovate and revitalize the heart of Scionzier.

▼远观项目,viewing the project from distance © Aurélien Poulat

项目的整体过程,由Atelier Archiplein事务所与(MAW) scenographer事务所合作完成,当地建筑遗产改造中固有的敏感问题在本项目中得以完美解决。

In association with (MAW) scenographer, Atelier Archiplein was commissioned to undertake all aspects of the project, which involved the resolution of sensitive issues inherent in the major transformation of a building designated as a local heritage site.

▼由主要道路一侧看建筑,viewing the project from the street © Aurélien Poulat

 

多彩的历史
Colorful past

在项目的初始阶段,设计师对该建筑进行了详细的遗产调查研究,还原了建筑在历史中的原始色调。原建筑结构上深浅不同的绿色、红色以及黄色色调,如今都被应用到改造后的立面中,建筑的历史风貌因此得以复原。改造前,建筑沿河的立面是周边居民能看到唯一原始立面,而在翻修的过程中,复古色彩的再度出现则受到了当地居民的广泛欢迎。

In the initial stages of the project, a detailed heritage diagnosis was conducted and revealed an original color palette associated with the historic past of the building. The original structure included shades of green, red, and yellow, all of which the firm embraced in restoring the existing façades of the building. The riverside façade was the only original facade visible to the surrounding community at that time, and the emergence of the retro color palette was embraced by local inhabitants during the refurbishment.

▼建筑的原始立面得以复原,The original facade of the building was restored © Aurélien Poulat

▼由扩建部分看修复的原建筑,viewing the existing building from the extension side © Aurélien Poulat

▼复古的色彩再度出现在建筑中,Vintage colors reappear in the architecture © Aurélien Poulat

 

石材柱廊
A colonnade of stone

新文化中心和Scionzier市政厅之间有一处宽敞的开放空间,这个空间为改造现有山墙提供了机会,改造后的山墙围合出全新的城市广场,并成为文化中心的主入口。Atelier Archiplein事务所采用了当地盛产的Hauteville石材,创造出一个宽敞的柱廊式入口门廊,这种设置不仅为主入口赋予了极强的视觉冲击力,同时彰显出建筑新公共功能的重要性和威信。

A large, open space between the new cultural centre and the Scionzier Town Hall building presented an opportunity to convert the structure’s existing gable façade into a main façade that closes off a newly constructed town square. Using locally-sourced Hauteville stone, Atelier Archiplein designed an expansive colonnade entry porch that reshaped the façade into a stunning new entranceway, signalling the importance and prestige of the building’s new public function.

▼改造后的山墙立面,the gable façade after renovation © Aurélien Poulat

▼柱廊式入口门廊,expansive colonnade entry porch © Aurélien Poulat

▼整齐的柱式极具视觉冲击力,The neat columns have a great visual impact © Aurélien Poulat

制作柱廊的Hauteville石材是从距离Scionzier市不到100公里的场地中开采的,这种选材反映了Atelier Archiplein事务所在任何可能的情况下都会尽力使用自然以及当地材料的理念。在过去的几年中,Archiplein事务所已在当地参与了诸多项目的建设,而Alpex文化中心的落成标志着当地石材建造技术的愈发成熟。

Extracted from a site located less than 100 km from Scionzier, the use of Hauteville stone reflects Atelier Archiplein’s commitment to using natural, locally-procured materials whenever possible. Completion of the Alpex Cultural Centre marks the latest contribution to a series of solid-stone projects in the region which Atelier Archiplein have been involved in over the past several years.

▼柱廊由当地开采的Hauteville石材建造,The colonnade was built from locally quarried Hauteville stone © Aurélien Poulat

▼柱廊在地面上投下光影,The colonnade cast shadows on the ground © Aurélien Poulat

 

一束光
A ray of light

Alpex文化中心室内空间开阔明亮,灵活度极高,两个主要展厅成为引人注目的空间焦点。低拱的外窗为室内引入了大量的自然光线,在潜在用途方面,为空间创造出更多可能。沿建筑长轴扩建的部分中容纳了一个临时展厅,锯齿形屋顶则将更多的自然光线引入其中。这个屋顶也是设计中唯一能从城市广场看到的建筑元素。

The completed Alpex Cultural Centre offers great flexibility, with radiant, eye-catching beauty defining the service areas of its two main exhibition rooms. Low-arched bays infuse the space with natural light, providing greater flexibility in terms of its potential uses. Sliding along the full length of the structure, the building’s new extension houses a temporary exhibition room. The extension’s saw-tooth roof delivers a further abundance of natural light and is the only element of the design that is visibly exposed to the town square.

▼两个主要展厅成为引人注目的空间焦点,two main exhibition rooms © Aurélien Poulat

▼低拱的外窗为室内引入了大量的自然光,Low-arched bays infuse the space with natural light © Aurélien Poulat

▼二层展览空间,exhibition space on the upper floor © Aurélien Poulat

▼室内局部,detail of the interior © Aurélien Poulat

▼平面图,plan © Atelier Archiplein

▼立面图与剖面图,elevations and sections © Atelier Archiplein

Project Specifications
Client : Municipality of Scionzier
Type : Renovation – extension
MOE : MAW scenography, Arnaud Economist, Plantier Structure, Berger CVSE
Photos : Aurélien Poulat
Location :  Scionzier, Haute-Savoie, France
Area : 900 m2
Date : 2017 – 2021

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。