新冠疫情加速了远程办公或可持续交通等方面的社会变革,并且这些转变将持续产生影响。2020年,有些转变可能是短暂的,但这将是我们在室内度过时间最长的一年。尽管视频通话和外卖食物正当流行,我们也不应该忘记公共空间的重要性。街道仍然是公共空间的主要展示场所,这也是NAKANO餐厅没有放弃委托建筑项目在阿利坎特落地的原因。这家经营拉面和日料的日式外卖餐厅根据情况调整了餐厅的开放。

The coronavirus pandemic has accelerated transformations, such as teleworking or sustainable mobility, that are here to stay. Other alterations may be temporary, but 2020 will be remembered as the year when we enjoyed the interior of our homes the most. Although video calls and take-away food are trending, this is no excuse for forgetting the importance of public space. The street is still the main showcase and that is why NAKANO did not give up on commissioning an architectural project to land in the city of Alicante.This new Japanese take- away specialising in ramen and sushi has adapted its opening to the circumstances.

▼临街外观,street view © David Zarzoso

▼入口,entrance © David Zarzoso

项目位于阿利坎特市中心,狭长的空间代表了此类餐厅应具备的速度与品质。曲面瓷砖墙将顾客传送至光线柔和的日本隧道,如同一场穿越东京之夜的旅程。设计的要素是光线对比,它使顾客取餐空间和骑手传送空间具有不同的明暗程度。餐厅右侧的空间排列着木屑和混凝土制成的深色饰面板,板上设有不同的绿植窗口。

Located in the centre of Alicante, the design takes advantage of its narrowness to materialise the values of speed and quality that this type of premises should transmit. As if it were a journey through the Tokyo night, the curved stoneware wall transports the customers to a Japanese underground tunnel bathed in warm light. The contrast of light is the main element that shades the difference between the pick-up space – intended for customers – and the delivery space – reserved for riders. In this way, the space on the right, lined with dark boards made of wood particles and concrete, generates different openings for vegetation.

▼曲面瓷砖墙,curved stoneware wall © David Zarzoso

▼(左)顾客取餐空间,(右)骑手传送空间 © David Zarzoso
(left) pick-up space for customers, (right) the delivery space for riders

▼光线对比,contrast of light © David Zarzoso

▼深色饰面板与绿植窗口,dark boards and openings for vegetation © David Zarzoso

柜台标志着餐厅的厨房、厕所和储藏室等私密区域,它们采用同样的瓷砖墙面。添加丙烯酸甲酯的橙色背发光板和NAKANO标识营造出优雅的东方形象。该项目极具表现力,将日式生活的各个方面传递给顾客,使他们在享受美食的同时具有丰富的体验。

The bar marks the private area of the takeaway, which includes the kitchen, toilets and storeroom, clad by the same stoneware as the walls. In addition, an orange backlit methacrylate contributes, together with the NAKANO signs, to generate an image of oriental sophistication. A project with a great expressive charge that allows aspects of Japanese life to be transferred so that the visitor is impregnated with the experience while enjoying the gastronomy.

▼柜台区,bar area © David Zarzoso

▼瓷砖墙面,stoneware walls © David Zarzoso

▼橙色背发光板和NAKANO标识,the orange backlit and the NAKANO signs © David Zarzoso

▼外立面图,external elevation © Pablo Muñoz Payá Arquitectos

▼平面图,floor plan © Pablo Muñoz Payá Arquitectos

▼剖面图,section © Pablo Muñoz Payá Arquitectos

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。