该项目是马德里第二家La Maruca餐厅的改造和升级项目,店铺面积很大,每平米的预算非常紧张。

The project addresses the rehabilitation and implementation of the second restaurant of La Maruca in Madrid city. The project is ubicated on a large property with a very tight budget per square meter.

▼项目外观,external view © Imagen Subliminal

设计的出发点聚焦在寻找能够适应复杂情况和现有环境的经济性要素。设计师无法进行全面的翻新,只能通过在现有元素的基础上叠加新元素来处理空间。两个要素分别是高度不同的外围瓷砖和重复使用的方形形状。瓷砖表面保护墙壁免受撞击和摩擦,它由1:2的矩形哑光白瓷砖组成,该比例使瓷砖可以在不同表面以不同的方向排布。

The starting point of the design was focused on the search for economic resources that can be adapted to the multiple situations and circumstances of the inherited property. As we did not have the possibility of a complete refurbishment, we had to work on the space by overlapping new elements on top of the existing ones. The two main resources were the following: a perimeter band of variable height with a ceramic tile and the repetition of the square as a geometric shape. The perimeter ceramic protects the walls from bumps and friction. It is composed of a 1: 2 rectangular matte white ceramic tile. Due to its proportions, it allowed us to play with the different directions in different surfaces.

▼入口区域的长桌,long table in entrance area © Imagen Subliminal

▼从入口望向内部,view from entrance area to interior © Imagen Subliminal

▼吧台区,bar area © Imagen Subliminal

瓷砖表面呼应并支撑第二个要素:木框架。设计师将这些框架做成方形形状,调节室内空间,创造出吧台背景和上方的结构。设计师还重新设计了原店铺的元素,为壁炉建造木架并为发光照片墙制作网格。

This ceramic band dialogues and supports the second element, the wooden profile. Through these profiles, we generate an interior modulation using the square as the main geometry. We created the back-bar and the over-bar structures with this system of wooden slabs. We redesign existing elements of the original property by creating the shelving for a fireplace or a grid for illuminated photos.

▼休息区,lounge area © Imagen Subliminal

▼壁炉与木架,fireplace and shelving © Imagen Subliminal

▼主餐区,main area © Imagen Subliminal

▼照片墙与木网格,photos and grid © Imagen Subliminal

最后一个设计要素是悬浮金属网,它使设计师可以按照感知而非视觉的方式来划分空间。网格限定了酒吧、休息室和保留座位区等不同环境的区域,使这些空间更受顾客的欢迎。这些网格也不会阻挡贯穿餐厅的视觉深度。

The last design resource allows us to divide the space in a perceptively way, not visually: Suspended metalic meshes. This meshes confine different environments such as the bar, lounge, or reserved áreas and make them more welcoming to the clients. However, these meshes does not block the visual depth throughout the whole project.

▼柔和的材质搭配,soft materials and lighting © Imagen Subliminal

▼网格不会阻挡视觉深度,the meshes does not block the visual depth © Imagen Subliminal

▼悬浮金属网,suspended metalic meshes © Imagen Subliminal

▼网格限定不同区域,the meshes confine different areas © Imagen Subliminal

▼连续长椅,continuous bench © Imagen Subliminal

▼高餐区,high area © Imagen Subliminal

▼金属网局部,details of metalic meshes © Imagen Subliminal

▼木框架局部,details of wooden profile © Imagen Subliminal

▼白瓷砖局部,details of white ceramic tile © Imagen Subliminal

▼轴测图,axonometric drawing © ZOOCO ESTUDIO

▼平面图,floor plan © ZOOCO ESTUDIO

Project: La Maruca de la Castellana
Year: 2021
Place: Madrid
Team: ZOOCO ESTUDIO (www.zooco.es)
Miguel Crespo Picot, Javier Guzmán Benito, Sixto Martín Martínez
Collabs: María Larriba, Jorge Alonso
Photographer: Imagen Subliminal
Construction: NIMBO PROYECTOS SL
Illlumination: ZOOCO ESTUDIO
Furniture: ZOOCO ESTUDIO

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。