薪火传承2000年的荥经黑砂,火与土的涅槃艺术及智慧,得以在荥经传承。荥经县丝路砂都综合体项目,是在这个新时代的背景下,紧扣雅安市建设“国家生态文化旅游融合发展试验区和国家全域旅游示范区”的战略举措,围绕荥经黑砂非遗文化核心资源,构建的区域独一无二的文化旅游品牌。

▼场地鸟瞰,aerial view of the site ©存在建筑-建筑摄影

The black sandware art inherited for 2000 yreas, the art and wisdom of fire and earth was passed down in Yingjing. Yingjing County Silk Road Shadu Complex Project is a strategic measure to build a “National Eco-cultural Tourism Integration Development Pilot Zone and a National Comprehensive Tourism Demonstration Zone” in Ya’an City under the background of this new era. Surrounding the core resources of blacksand intangible cultural heritage, the design built a unique cultural tourism brand in the region.

▼项目全景鸟瞰,aerial overall of the project ©存在建筑-建筑摄影

砂器博物馆的整体规划,充分发挥荥经地域文化优势和山水生态本底优势,以一种从整个古建筑区域脱颖而出的思路构思,建筑采用大量的实墙作为外立面设计突出砂器的整体厚重感,让砂器主体成为唯一的文化对话重点,建筑用一种适应地形的方式生长出来。

The overall deisgn of the Sand Museum takes full advantage of Yingjing’s regional culture and landscape and ecological background, and is conceived with a concept that stands out from the entire ancient building area. The buildings use a large number of solid walls as the facade design to highlight the thickness of sandware. The sense of heaviness makes the main body of sandware the only focal point of cultural dialogue, and the building grows in a way that adapts to the terrain.

▼体块生成,concept formation ©a9a建筑设计事务所

▼功能分析,program diagram ©a9a建筑设计事务所

整个广场场地材料利用当地石材和鹅卵石碎拼,开放的空间成为人们讨论砂器文化,研究砂器工艺的交流舞台,在室内与室外的空间对话中,场地局部的水景成为建筑与大地的对话媒介建筑通过一面自然舒展开的面墙和面墙下圆形的祭窑宴会建筑相互呼应,营造较为震撼的视觉体验和空间观感。

The materials of the entire plaza are made of local stone and pebbles. The open space becomes a communication stage for people to discuss sandware culture and study sandware craftsmanship. In the dialogue between indoor and outdoor spaces, the local waterscape of the site becomes a dialogue medium between the building and the earth. The building echoes each other through a naturally unfolding wall and the circular sacrificial kiln banquet building under the wall, creating a more shocking visual experience and space perception.

▼场地局部的水景成为建筑与大地的对话媒介,the local waterscape of the site becomes a dialogue medium between the building and the earth ©存在建筑-建筑摄影

▼临水一侧立面,Water side elevation ©存在建筑-建筑摄影

▼自然舒展开的面墙和面墙下圆形的祭窑宴会建筑,naturally unfolding wall and the circular sacrificial kiln banquet building under the wall ©存在建筑-建筑摄影

▼入口广场,entrance plaza ©存在建筑-建筑摄影

同时,采用框景构图的手法,在行人视觉尺度上,大范围向远方山水展开视觉空间,犹如画卷。另一边,面向远方景观面使用栅格外表皮和大面积落地开窗,形成整体观感上依山傍水的体块虚实效果。

At the same time, using the method of framed scene composition, on the visual scale of pedestrians, the visual space is expanded to the distant landscape on a large scale, like an expanding drawing scroll. On the other side, facing the distant landscape, the outer skin of the grid and the large-area floor-to-ceiling windows are used to form a virtual and solid effect that is surrounded by mountains and rivers in the overall perception.

▼栅格外表皮和大面积落地开窗,outer skin of the grid and the large-area floor-to-ceiling windows ©存在建筑-建筑摄影

▼开放的空间成为人们讨论交流的舞台,The open space becomes a communication stage for people ©存在建筑-建筑摄影

▼震撼的体块效果, Shocking block effect ©存在建筑-建筑摄影

▼04栋外观概览,overall of the 04 building ©存在建筑-建筑摄影

▼项目局部,details of the project ©存在建筑-建筑摄影

A9a的建筑设计师认为还原砂器原本质感的外墙,既是致敬经典也是注入新的活力,以当地取材的煤灰再次加工成为点缀,重塑与世界联系的形式,以获取场地当下的归属感,让砂器重回人的日常生活中,成为本次设计的主旨,除了功能布局等现实意义,还容纳更多的内容、自然环境、人造物意向合为整体的考虑,即是达成最终的和谐统一。

The architects of A9a believe that the exterior wall that restores the original sense of sandware is both a tribute to the classics and injects new vitality. The local coal ash is reprocessed to become embellishments, reshaping the form of contact with the world to gain the current sense of belonging to the site. Returning sandware to people’s daily life has become the main theme of this design. In addition to functional layout and other practical significance, it also accommodates more content. The intention of natural environment man-made objects to be integrated into a whole is to achieve the ultimate harmony and unity.

▼室内空间概览,overall of the interior ©存在建筑-建筑摄影

▼天井提供了充足的自然光线,The patio provides plenty of natural light ©存在建筑-建筑摄影

▼项目整体夜景,night view of the site ©存在建筑-建筑摄影

▼建筑单体夜景,night view of each building ©存在建筑-建筑摄影

▼模型,model ©a9a建筑设计事务所

▼01栋平面图纸,plans of the 01 building ©a9a建筑设计事务所

▼02 栋平面图纸,plans of the 02 building ©a9a建筑设计事务所

▼03 栋平面图纸,plans of the 03 building ©a9a建筑设计事务所

▼03b 栋平面图纸,plans of the 03b building ©a9a建筑设计事务所

▼04 栋平面图纸,plans of the 04 building ©a9a建筑设计事务所

▼立面图,elevations ©a9a建筑设计事务所

▼剖面图,sections ©a9a建筑设计事务所

项目名称:荥经砂器博物馆
设计方:a9a建筑设计事务所
公司网站:http://www.a-9-architects.cn/
联系邮箱:a_9_architects@163.com
项目设计 & 完成年份:2018设计 & 2021完成
主创及设计团队:李岳九 及 Ale,朱浩,沈欣怡
合作方:重庆大学建筑设计院,刘宇骋、苏志明设计团队
项目地址:中国 四川 荥经
类型:文旅, 建筑设计
建筑面积:13000平方米
摄影版权:存在建筑-建筑摄影
客户:荥经县文化旅游发展有限责任公司
品牌:上海摩索新型装饰材料有限公司;成都丽彩美涂建材有限公司;贵州建工集团有限公司;MOSO® 无限竹

Project name:YIYAO SANDWARE MUSEUM
Design:a9architects
Website:http://www.a-9-architects.cn/
Contact e-mail:a_9_architects@163.com
Design year & Completion Year:2018 designed & 2021 completed
Leader designer & Team:Li Yuejiu & Ale, Zhu Hao, Shen Xinyi
Partners:Architectural Design Institute of Chongqing University & Liu Yucheng, Su Zhiming Design Team
Project location:China Sichuan Yingjing
Type: Culture&Tourism, Architectural Design
Gross Built Area :13000 sqm
Photo credits:ARCH-EXIST Photographer
Clients:Yingjing County Culture&Tourism Development Co. Ltd
Brands / Products used in the projrct:上海摩索新型装饰材料有限公司;成都丽彩美涂建材有限公司;贵州建工集团有限公司

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。