关于项目
About the project

亚泰新动力购物中心,商业总面积108,380平方,位于中国长春二道区核心地段。

Yatai New Dynamic shopping mall, with a total of 108,380 ㎡ floor area for commercial use, is located in the heart of Erdao District, Changchun, China.

▼建筑鸟瞰,aerial view of the project ©存在建筑

原建筑废弃已久,它被灰暗的大理石包裹,前面有高架环绕,带给人一种封闭、压抑的距离感。设计师认为商业应该是开放的,与人有亲密感的,所以要把她打开,变得通透与友好。基于这座北国春城的浪漫情怀,决定为长春首创一个爱情地标。以爱之名,以钻“界”为设计构想,让亚泰新动力像一颗钻石一样镶嵌在二道区的交通要道上,为全城追求高端生活品质的人群打造一个潮流、时尚的生活方式提案中心,在这里体验被爱的感觉!

The original building, long abandoned, was clad in grey marble and surrounded by elevated road, making it appear distant and uninviting. the designer believed that commercial spaces should deliver a sense of openness and intimacy to people. Thus, he planned to achieve a degree of transparent and geniality in the building. Taking in the romantic sentiments of Changchun, famed as the ‘Spring City of Northland’, the designer decided to create a landmark of love here. In the name of love, the design concept of a “diamond realm ” sets Yatai New Dynamic like a diamond on the arterial road of Erdao District. A trendy and stylish centre for the city’s lifestyle seekers draws people in to feelloved!

▼形态生成,generation diagram ©乾正设计

 

独特之处
Unique features

如何将被高架环绕的封闭建筑变得的开放友好,获得独特的商业体验是设计师面临的挑战。体验被爱的感覺是每個人的渴望,设计师以钻石为灵感,构筑一个爱的钻”界”,将原建筑封闭的主立面打开,新建筑晶莹剔透的玻璃外观,宛如一个被切割过的钻石镶嵌在两栋塔楼之间。

How to open up and create friendly spaces in a building surrounded by elevated road, and to deliver unique shopping experience is the challenge for the designer. Everyone longs for that feeling of being loved. Inspired by diamond as a token of love, the designer constructs a diamond-shaped structure to open up the front façade. Shining with crystal-clear glass, the new building resembles a cut diamond set between two towers.

▼从高架桥下看就建筑,view to the building from under the elevated road ©存在建筑

新建筑的主立面采用晶莹剔透的玻璃幕墙,宛如一个精心切磨的钻石镶嵌在两栋塔楼之间。钻石一样的空间,精致,璀璨,通透,拉近了建筑与周边环境的关系,让人愿意接近她。开放的视野模糊了室内外的边界,并向室内引入充足的阳光,获得了都市风景。

The new building features a crystal-clear glass façade, and looks like a carefully cut diamond set between two towers. The diamond-shaped structure is exquisite, radiant and transparent. The building is thus able to blend into its surroundings, inviting people to come closer. The open vision blurs the boundary between the interior and exterior, and brings in ample daylight as well as urban landscape.

▼通透的建筑立面,transparent elevation of the building ©存在建筑

为了让顾客拥有独特的空间体验,设计师打破建筑内部原有的单一中庭结构格局,横向动线上利用钻石切割面的韵律,形成不规则的环形动线,创造出有效的退台关系;设计上采用大量钻石折射面的构成,颜色和材质在不同空间里呈现的变换,给顾客留下一个突出的视觉记忆。

To create unique spatial experience, the designer replaces the original atrium structure with dynamic lines of a diamond surface, The horizontal layout of each floor is also diamond-like,Moving lines are cut irregular and circular,and a continuous interactive platform structure is formed,The design is a composition of many diamond surfaces reflecting a constant change of colour and material in different spaces, leaving customers with a prominent visual impression.

▼空间布局,layout analysis ©乾正设计

在垂直动线的设计上,用观光电梯把负二层至六层打通,用扶梯将一到三层、三至六层连通,让室内空间“呼吸”起来,变得开放与亲密。观光电梯表面是30米高的LED冰屏,让悬浮的影像直达天际,并与地面“钻石”屏互动,创意与前沿科技在这里融合,玩出无限想象!

In the design of vertical movement, the sightseeing lift connects the sub-basement all the way to the sixth floor, whilst escalators are used between the first and third floor and between the third to sixth floor, allowing the interior space to ‘breathe’ openness and intimacy. The sightseeing lift is equipped with a 30-metre-high LED screen, which levitates to the top and interacts with the “diamond” screen on the ground level. Here, creativity meets cutting-edge technology for infinite imagination!

▼不同公共空间的分布,different public spaces in the building

主中庭用了760颗像钻石一样的光源来模拟自然光,让原本封闭的顶层天花呈现了如日光般的自然状态,同时带来感官上的震撼。

The main atrium installs 760 diamond-like light sources to simulate natural light, which brings a touch of natural appearance to the otherwise enclosed top ceiling with a sensory tease.

▼主中庭,main atrium ©Dirk weiblen

▼观光电梯和模拟自然光的天花,sightseeing elevator and ceiling simulating natural light ©Dirk weiblen

▼天花局部,closer view to the ceiling ©Dirk weiblen

整个十万方的购物中心,七个商业楼层分为五大主题空间:钻食食集、时空之旅、城市客厅、爱情城堡和天空桥;在寒冷的长春,阳光显得格外重要,整个购物中心与阳光直接接触的有两个地方:时空之旅和城市客厅,大面积的木色和阳光营造了自然气息,也是设计师一直在倡导的生态时尚设计理念的传达。在时空之旅的台阶上拾级而上,穿越绿意盎然的植物墙和数字艺术装置带来的科技感,生态与科技在这里碰撞;亦或是坐在大台阶上,沐浴阳光,享受城市的风景。

▼时空之旅构想,Time Travel concept ©乾正设计

The entire 108,380-square-meter shopping mall is divided into five theme spaces on seven floors: Diamond Food, Time Travel, City Parlor, Love Castle and Sky Bridge. Sunlight is particularly important in Changchun during its long winters. The shopping centre offers two spots that come in direct contact with sunshine: Time Travel and City Parlor. Here, the choice of wood colour comes in harmony with sunlight to create a natural ambience, conveying the designer’s Eco-Fashion design philosophy. Come and see how nature gets in contact with technology as you walk up the steps in the Time Travel space through a wall of lush greenery and digital art installations, or simply sit down on the large steps and soak up the sunshine and city view.

▼台阶与植物墙,stairs and green wall ©Dirk weiblen

▼木制台阶和天光形成自然氛围,wooden stairs and skylight creating a natural feeling ©Dirk weiblen

▼仰视天窗,look up at the skylight ©Dirk weiblen

▼时空之旅夜景,night view of Time Travel ©Dirk weiblen

另一侧的城市客厅同样洒满阳光,贯穿整个空间的大面积的木色、金色,无不感觉到被爱意暖暖所包围,连贯二楼到六楼的巨大书柜,不但引导了这里的垂直动线,更增添了这里的人文气息,百米长的临窗吧台为人们提供了读书、休憩的地方,大人带上孩子可以在这里阅读、学习,聚会。

▼城市客厅构想,City Parlor concept ©乾正设计

On the opposite side, the City Parlor, with large areas of wood and golden colours,is also flooded with sunlight. Here, one is certain to feel surrounded by love and warmth. The huge bookcases that run from the second to the sixth floor guide the vertical movement in the space, whilst adding a humanistic and cultural element into the environment. The 100-metre-long window bar provides a place for people to read and relax, ideal for families to spend time together.

▼空间一侧设有巨大书柜,large bookshelf on the one side of the space ©Dirk weiblen

▼夜景,天窗打开,night view with uncovered skylight ©Dirk weiblen

位于高区的爱情城堡和天空桥则延续了爱情这一主题,让空间充满了浪漫色彩和唯美的气氛,是希望给爱与被爱的人制造惊喜之地,更是将这浓烈的气氛渲染至顶点,让爱无处不在。连接城堡的“天空桥”是这座购物中心的情感纽带,站在廊桥上,眼前的爱情城堡绚丽夺目,邀你心爱的人在这里许下心愿,记录下这浪漫的瞬间!

▼钻界构想,A Diamond Realm concept ©乾正设计

The Love Castle and Sky Bridge in the higher floors continue with the theme of love by filling the aesthetically pleasing spaces with dreamy colours, making it ideal for romantic surprises and lovely scenes. The Sky Bridge, which connects the Love Castle, embodies the emotional link in the shopping centre. Standing on the bridge, the Castle of Love reveals its splendor right in front of you, inviting you and your loved one in to make a wish and record this romantic moment!

▼天空桥,sky bridge ©Dirk weiblen

▼楼梯,stairs ©Dirk weiblen

▼局部,details ©Dirk weiblen

地下一层与地铁2号线无缝接驳,这也为钻食食集这个美食楼层提供了客流和人气,整个钻食食集的设计灵感源自“寻味十九克拉”,以此来传达“唯有爱和美食不可辜负”,空间里大面积的炽烈橙色“钻石”天花形成强烈的视觉冲击,刺激你的味蕾和感官,让人仿佛置身于一个美食宝藏,迫不及待的开始你的寻“宝”之旅。亚泰新动力不同场景的营造,开创了长春购物中心最大最多的共享空间,也是商业空间更加注重人文关怀的一种体现。

The basement level is seamlessly connected to Metro Line 2, which draws in customer traffic and popularity for the Diamond Food court. Inspired by the concept of “The search for taste of 19 Carat “, the space conveys the message to “live for love and love for food”. The large “diamond” ceiling in blazing orange colour brings a strong visual impact that stimulates your taste buds and senses, immersing you in a culinary treasure trove that awaits discovery. Yatai New Dynamic creates a wide variety of scenarios and offers the largest shared spaces among shopping centres in Changchun. It is a fine example of placing emphasis on the care for people in commercial spaces.

▼钻食食集,Diamond Food Court ©Dirk weiblen

 

社会意义
Social significance

整个空间提取自然界的元素:钻石,木,光;大量环保、可循环再利用材料的应用,以此来传达「生态时尚」的设计理念,时尚是一种表象,空间的内在是人,要让人在空间里感知到舒适,可以享受到自然的阳光、自然的风景。⼈与环境,有交流有互动,和谐共生。

The entire space extracts elements from the natural world. Diamond, wood and light; a large number of environmental-friendly and recyclable materials are used to convey the Eco-Fashion design philosophy. The interaction between people and space is harmonious and symbiotic.

▼一层平面图,first floor plan ©乾正设计

▼二层平面图,second floor plan ©乾正设计

▼四层平面图,fourth floor plan ©乾正设计

▼六层平面图,sixth floor plan ©乾正设计

▼立面图,elevation ©乾正设计

▼剖面图,section ©乾正设计

项目名称:亚泰新动力
项目地址:中国长春
主设计师:申俊伟
联系邮箱:ELSONSHEN@163.COM
公司网站: www.arizon.com.cn
建筑设计:ARIZON乾正设计
室内设计:ARIZON乾正设计
导视设计:ARIZON乾正设计
商业美陈:ARIZON乾正设计

完工时间:2020.12.30
项目面积:108,380㎡
客户:亚泰集团
施工方:吉林亚泰恒大装饰工程有限公司
类别:购物中心

室内摄影:Dirk weiblen
建筑摄影:存在建筑摄影
视频:张铎/钛洺文化

Project name: Yatai New Dynamic
Project location: Changchun,China.
Chief Designer: JUNWEI SHEN
Contact E-mail: ELSONSHEN@163.COM
Company website: www.arizon.com.cn
Arichitecture Design: ARIZON
Interior Design: ARIZON
Signage Design: ARIZON
Commercial art display: ARIZON

Completion Year: 2020.12.30
Floor Area: 108,380㎡
Client: Yatai Group
Contractor: Jinlin Yatai Hengda Decoration Engineering Co.,Ltd
Category: shopping mall

Interior Photography: Dirk weiblen
Architecture Photography: arch-exist
Video: Timing Picture

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。