项目坐落于韩国庆尚南道河东郡,曾在20世纪70年代熙熙攘攘、热闹非凡的河东广场,如今则失去了昔日的活力,且因停车位的需求增加而沦落为停车场。为了纪念过去的辉煌时代,人们在广场旁边建造了“1970文化中心”,然而这并不足以使广场重新焕发活力。对于这个小镇来说,急需一处聚会、休息、玩耍的公共场所,以迎合当地市民与游客对丰富的休闲活动的需求。因此,河东广场必须被改造成为一个“真正的广场”。

▼项目概览,overall of the project © Youngchae Park

Hadong Plaza where once was full of people in 1970s lost its energy. Instead, the abandoned plaza became a parking lot because the demand for parking spaces has increased. ‘1970 cultural center’ was built next to the plaza to memorize the old days, but it was not enough to revitalize the plaza again. For this small town, a place for gathering, resting and playing is required so that various activities and events could occur by local people and tourists. Therefore, the plaza had to be transformed into “a plaza”.

▼项目与周边环境鸟瞰,aerial view of the project and surrounding environment © Youngchae Park

▼项目顶视图,aerial top view © Youngchae Park

设计师认为,为了使广场恢复活力,仅添加人行步道与植被是不够的,而是需要为广场注入更多元素,例如一座能引起人们兴趣的展亭,这座展亭不仅能够吸引人们靠近,还能够吸引人们亲手触摸并参与其中。IDS事务所选择了45cm X 45cm X 45cm的3D网格结构与落叶松作为主体结构,并设想了每一种可能发生的活动场景。为了能够让展亭满足不同活动的需求,其结构由一些列不同体量的模块组成,不同的尺度与重复的应用使空间充满了变化。从远处看,统一而巨大的体量吸引了人们的目光,当人们走近时,就会发现它是一个由不同大小的空间组成的集合。“森林”展亭可以是一张长凳、一张沙发床、一部楼梯、一条小路,甚至是一片树荫,等等。

▼功能与模块分析,analysis diagram © IDS

To revitalize the plaza, we thought not only pavements and planting but something more should be inserted; a pavilion that can arouse people’s interest and make them come closer and touch it. We selected 45cm X 45cm X 45cm 3D grid and Larch as the main structure. We imagined every activity that can be occurred and to make them happened with the pavilion we repeated and scaled a module to various volumes. It looks like a one massive mass from far that intrigues the eye and when you get closer, you will find it is a cluster of various sizes of space. This pavilion could be a bench, a daybed, a stair, a path, a shade and etc.

▼展亭前的广场喷泉,The plaza fountain in front of the pavilion © Youngchae Park

▼展亭与广场周围空间的衔接,transition between the pavilion and the public space around the plaza © IDS

在地面层,不同大小的开口与通道连接到展亭的内部,人们可以自由穿梭或停下休憩,孩子们也可以在这里玩捉迷藏。靠近停车场的部分被设计为两座看台,用于现场表演或作为滑冰场看台使用。结构上层与1970文化中心二层的露台相连,因此,可以说该展亭将建筑和广场成功地衔接在一起。

▼展亭的主体为45cm X 45cm X 45cm的3D木制网格结构,The main body of the pavilion is a 45cm X 45cm X 45cm 3D wooden grid structure © Youngchae Park

▼靠近停车场一侧的看台,Stands near the side of the parking lot © Youngchae Park

▼展厅地面层设有不同大小的开口与通道连接到展亭的内部,On the ground level, different sizes of holes are connected inside the pavilion © Youngchae Park

On the ground level, different sizes of holes are connected inside the pavilion so that people can walk or rest and children can play hide and seek. Two stands are designed around the parking lot for special events like a live performance or an ice rink. The upper level is connected to the 1970 cultural center’s terrace on 2nd floor so the pavilion connects the building and the plaza directly.

▼“森林”展亭具有座位、通道、遮阳等多种功能,the pavilion has a variety of functions such as seating, passage and sun shading© Youngchae Park

本项目为IDS事务所在室外搭建的首座大型木制展亭,因此整个项目的过程也经过了不断的实验与试错。虽然模块的结构十分简单,但是为了确保结构的稳定性,在正式搭建前,事务所还是进行了两次模拟测试。展亭结构采用了独特的连接方式,两个模块同时组装在一起,能够防止因木材膨胀收缩导致的结构问题。此外,采用钢接头与半搭接方式作为三根梁与柱的节点也是本项目的专利之一。由于木材在室外可能会膨胀、收缩和变色,本项目使用了一种抗氧化褪色的木材染色剂,并建议运营方定期为结构涂漆以防止变形。

▼视觉的渗透,visual penetration © Youngchae Park

▼展亭内部空间,interior of the pavilion © Youngchae Park

▼结构细部,detail of the structure © Youngchae Park

It was our first huge timber pavilion installed outside so we had a few trials and errors. The module itself is simple but we tried two times of mockup tests and secured structural stability before the installation. A unique method of joint is made for this pavilion. Two modules were assembled at once to prevent a structural issue even timber undergoes expansion and contraction. And steel connectors and half-lap are used to join 3 beams and a column and the steel connector was invented for this project. Since timber may undergo expansion, contraction and discoloration when it is outside, we used a wood stain that is strong against outdoor air and sun and suggested paint it regularly to prevent the transformation.

▼轴测分析图,axonometric drawings © IDS

▼平面图,plan © IDS

▼剖面图,sections © IDS

▼连接节点,wood tectonic © IDS

Project Name: The Forest
Office Name: IDS
Office Website: http://www.idsgrape.com/
Social Media Accounts: https://www.instagram.com/idsgrape/
Contact email: ids@idsgrape.com
Firm Location: 14, Dogok-ro 1-gil, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea
Completion Year: 2021.08
Gross Built Area (m2/ ft2): 364.84 m2
Project Location: Eupnae-ri, Hadong-eup, Hadong-gun, Gyeongsangnam-do
Program / Use / Building Function: Wood Pavilion
Lead Architects: Kicheol Bae, Dohyung Lee
Lead Architects e-mail: ki_bae@idsgrape.com
Photographer
Photo Credits: Youngchae Park
Photographer’s Website: https://blog.naver.com/pychea
Photographer’s e-mail: pychea@naver.com

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。