背景
Background

近几十年来,沿海城市Bahía de Caráquez中的旅游休闲产业迅速发展。不幸的是,2016年的一场地震毁坏了该地区但是数栋建筑,尤其是最高的那些。许多倒塌的楼房被清除,留下来大量空地。如何重建这座位于地震区中且土壤脆弱的城市,是人们所面临的一大挑战。

In recent decades, the coastal city of Bahía de Caráquez has been characterized as a growth and development hub for the tourism and leisure industry. Unfortunately, in 2016 a major earthquake compromised several buildings in the region, especially the tallest ones. Many had to be demolished leaving empty land lots and the challenge to rebuild a city located in a seismic zone and with poor soil quality.

▼建筑沿街外观,view of the building from the street ©JAG STUDIO

▼住宅内部概览,overall view of the house ©JAG STUDIO

 

项目和城市
The Project and the City

在上述背景下,此别墅项目为城市做出了贡献。作为一栋底层独栋住宅单元,无论是在空地上新建还是修复废弃的房屋,项目应对了四个层面的问题:第一,恢复城市经济;第二,促进城市生活发展;第三,改善居民之间的关系,使之更加人性化;第四,防范未来可能发生的地震风险。

In its context, the project sees the opportunity to become a contribution for the city. By appraising and betting for low-rise single-family home units, either through building on empty lots or re-inhabiting abandoned homes, the project stimulates: 1. Economic recovery of the city. 2. Promotion urban life development. 3. Improvement and humanization of relations between residents. 4. Reduction of risk for damage of inherent future seismic events.

▼区位图,location ©Diez+Muller Arquitectos

 

任务
The Assignment

业主由于2016年的地震失去了自己的公寓,希望每年可以回到Bahia de Caraquez享受长短假期。设计的任务首先是为项目挑选一个合适的基地。最终,建筑师在名为La Ciudadela的街区找到了一个300平米的地块。该街区靠近大海,主要由尺度亲密的独栋家庭住宅组成。然而,海岸线上高层住宅的开发对这里的海景和通风造成了影响。尽管如此,设计师认为这个街区有其独特的特征,为此次项目提供了基础。

The client, who lost his apartment due to the 2016 earthquake, primarily wants to return to Bahia de Caraquez for short and long-stay vacations throughout the year. Our task first involves the search and selection of the project’s construction site. We identify a 300sqm plot of land located in the neighborhood known as “La Ciudadela”. This neighborhood is characterized by domestic scale single-family homes near the ocean. However, the development of high-rise buildings on the coastline affected the area’s ocean views and breeze. Despite this situation, we consider that the neighborhood retains interesting attributes and an identity that gives grounds for the development of the project.

▼基地与周边环境关系,relationship between the site and its surroundings ©Diez+Muller Arquitectos

 

建筑概念
Architectural Concept

基地被高楼环绕,建造空间有限,因此设计师沿三边设置房屋体量,形成L型布局,满足功能需求的同时,阻挡来自周边建筑和未来将要建造的高楼的视线,同时创造了露台和花园等开放空间,可以看到城市景观,为房间带来采光和通风。

By having a reduced construction area surrounded by buildings, the implementation of the house is tackled by adjoining 3 sides in order to generate an “L” shaped layout that allows for: 1.Compliance with the required program. 2.Visual protection from neighboring buildings and future constructions. 3.Generation of open spaces (patios and gardens) that capture city views, light and ventilation and connect all the house’s rooms.

▼设计生成,design generation ©Diez+Muller Arquitectos

住宅有两层,底层包括维修间、社交区域、以及供母亲和祖母长期居住的主卧。单层整合的空间布局可以充分满足二人的生活需求。

The house is set on 2 floors. The ground floor accommodates the maintenance and social areas and the main bedroom that belongs to the family’s mother/grandmother, who will be residing in the house for long periods of time thus taking full advantage of all single level integrated spaces.

▼一层带泳池的庭院,courtyard with swimming pool at the ground floor ©JAG STUDIO

▼与庭院相连的起居空间
living space connected to the courtyard ©JAG STUDIO

▼泳池与植被
swimming pool and the plants ©JAG STUDIO

▼与室外空间相连的餐厅,dining space open to the outdoor courtyard ©JAG STUDIO

▼室内厨房和餐厅,kitchen and dining room inside the house ©JAG STUDIO

▼通往二层的旋转楼梯,spiral staircase towards the second floor ©JAG STUDIO

二层设有更多卧室,可以供每个女儿的家庭单独使用。长条形体量上方设置锯齿状屋顶,增加了每个房间的空间丰富性,从室内外两个方面塑造了家庭空间的物理特征。

On the upper floor, we find additional bedrooms, all three are designed to accommodate each daughter’s respective family. The arranged bar volume has a set of slanted roofs that seek to enrich the spatiality of the rooms and generate a physical identity for each family’s space both from inside and outside.

▼二层走廊,second floor corridor ©JAG STUDIO

▼房间,bedrooms ©JAG STUDIO

▼倾斜的屋顶让室内空间更丰富
slanted roof enrich the interior space ©JAG STUDIO

楼梯、连桥和露台形成了中间空间,在水平和垂直方向上将房屋整合在一起,为使用者带来充分的享受。

The stairs, bridges and terraces generate intermediate spaces and seek the integration and full enjoyment of the house, both horizontally and vertically.

▼通往二层的室外楼梯,outdoor staircase towards the second floor ©JAG STUDIO

▼连桥,bridge ©JAG STUDIO

▼植物在墙面上留下丰富的光影
light and shadows projected on the wall by the plants ©JAG STUDIO

▼楼梯与连桥旁的小花园
small garden beside the staircase and the bridge ©JAG STUDIO

▼设有吊床的露台,terrace with hammocks ©JAG STUDIO

设计的目标是创造一个体量和空间一体化的单元,因此将同一种材料以不同方式运用在了墙面、天花、地面和家具上;当自然光投射在m不同的纹理上时,又反过来使材料看上去更加丰富。

With the intention of generating a volumetric-spatial unit, a single material with different applications is used for the walls, ceilings, floors and furniture, which in turn, is enriched by incoming natural light projected on the distinct applied textures.

▼单一的材料和光影,single material and light shadows ©JAG STUDIO

▼一层平面图,first floor plan ©Diez+Muller Arquitectos

▼二层平面图,second floor plan ©Diez+Muller Arquitectos

▼屋顶平面图,roof plan ©Diez+Muller Arquitectos

▼立面图,elevation ©Diez+Muller Arquitectos

▼剖面图,sections ©Diez+Muller Arquitectos

Location: Bahía de Caráquez, Manabí, Ecuador.
Architectural Design: DIEZ+MULLER: Arch. Felipe Muller, Arch. Gonzalo Diez, Arch. Alvaro Borrero, Arch. Paola Picciallo, Arch. Hugo Navarrete.
Construction and Structural Analysis: Ing. José F. Ponce
Management: Diana M. Correa.
Year: 2019-2020

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。