赫尔辛基艺术大学的新建筑——美术学院,为学生和教职员工提供了一处可以在其上创作的独特教学空间。设计对原有结构进行了富有想象力的整合,并向索尔奈宁的历史致敬,索尔奈宁是一个后工业化的街区,如今正活跃着新兴的城市生活。

The new building for the University of the Arts (Uniarts) Helsinki, the Academy of Fine Arts, provides students and staff with exceptional facilities for tuition and making art within an architecturally distinct building. The architecture celebrates the imaginative integration of existing structures and pays homage to the history of Sörnäinen, a post-industrial neighbourhood buzzing today with young urban life.

▼视频,video ©JKMM

 

创客空间
MAKERSPACE

新建筑由 JKMM 设计,建筑的独创性在于为美术、灯光、音响设计以及表演艺术的学生提供了宽敞、有力、光线充足、定义清晰的空间。这样开放而易于调整的空间,使它能够用于创造和体验多样媒介、各种艺术形式和不同尺度的作品。建筑的存在是为了促进和激发创造,而不是成为限制。

Designed by JKMM, the ingenuity of the architecture lies in offering students of fine arts, lighting and sound design and design for the performing arts generous, muscular, well-lit, and clearly defined spaces. The communal and modifiable architecture will lend itself to a variety of uses for creating and experiencing a wide range of art forms, using different media, and working on scales from the intimate to the imposing. The architecture is thus there to enable rather than restrict creative endeavour.

▼设计草图,design sketch ©JKMM

赫尔辛基艺术大学的设计直接回应着未来创新者的需求,为这些当代畅想家提供了宽敞空间和最新的设备设施。建筑的原始表面以及富有“探险”体验感的空间,新兴艺术家们通过与建筑对话及富有想象力的创造,最终可以把它变成自己的建筑。

Uniarts Helsinki’s Academy of Fine Arts has been designed as a direct response to the needs of future visionaries providing generous contemporary makerspace with the latest technologies. With its raw surfaces and sense of spatial and experiential adventure, this is a building budding artists can respond to, challenge imaginatively and make their own.

▼分解轴测图和功能布局
exploded axonometric and functional diagram ©JKMM

 

适应性再利用
ADAPTIVE REUSE

赫尔辛基艺术大学的美术学院与戏剧学院均位于赫尔辛基市中心的东部海滨,它们都是对原有校园建筑的改造项目,这两所学院通过位于场地中心的一座原有现代主义筒仓连接在一起。在筒仓内部,原有混凝土结构是裸露在外的,使这个连接体充满着建筑的活力。

Together with the Theatre Academy, the Academy of Fine Arts is part and parcel of the creative Uniarts campus on a site making fresh use of the eastern seafront of Helsinki downtown area. The two academies interconnect through an existing Modernist silo building at the heart of the site. Inside, the silo’s strategically exposed concrete frame provides architectural vigour at this key juncture.

▼不同角度的沿街外观
view from the street from different angles ©上:Tuomas Uusheimo下:Marc Goodwin

▼两所学院通过现代主义筒仓连接在一起,two academies connected by a modernist silo building ©Tuomas Uusheimo

戏剧学院所在的建筑之前是一个肥皂厂,JKMM 对其进行了部分改造,它将被舞蹈和戏剧系学生们使用。JKMM 同时也将邻近的电气设施改造成为美术学院学生的宿舍楼,它能直接通往美术学院新建部分。

The Theatre Academy – providing facilities for dance and theatre students housed within a former soap factory – has been partly remodelled with JKMM’s input. The practice has transformed a neighbouring converted electrical works to provide the Academy of Fine Arts with additional accommodation directly linked to the new build part of the scheme. In this way, the newly revisited Uniarts buildings introduce a significant and discrete 21st Century layer to the project.

▼连接学生宿舍和美术学院的连桥,bridge connecting the dormitory and the Fine Arts academy ©Mika Huisman

▼新旧建筑围合的庭院空间,courtyard enclosed by new and old buildings ©上:Mika Huisman,下:Tuomas Uusheimo

▼连桥内部,inside the bridge ©Mika Huisman

通过这一系列改造,赫尔辛基艺术大学拥有了独特、独立,且属于新时代的新层次。美术学院被亲切地命名为“Mylly”(芬兰语中的 “磨坊”),让人联想到它之前的功能。建筑在改造设计后所表现出的精简且朴素的美,以及在砖立面上选择的内凹窗户,展现了对工业遗产的传承。

The Academy of Fine Arts is affectionately named “Mylly” (Finnish for The Mill) referencing the building that preceded it. The pared down, even austere aesthetic of JKMM’s design and choice of clearly defined deep-set windows within the brick elevations reflects this functional industrial heritage.

▼精简的建筑立面,austere facade ©Hannu Rytky

▼立面局部,内凹窗
closer view to the facade with deep-set windows ©上:Tuomas Uusheimo,下:Hannu Rytky

▼入口外的灰空间
gray space outside the entrance ©Marc Goodwin

▼从入口看向街道,view to the street from the entrance ©Marc Goodwin

 

“磨坊”之内
Inside “The Mill”

这座五层高的建筑总面积约 1.3 万平方米,拥有一个顶部采光的中庭。中庭里有一个引人注目的钢楼梯,它成为不同楼层间斜向的空间联系,形成了“磨坊”中央动态而公共的内核,学生们在工作室和学习空间中来回移动。一层有一个可供公众参观的画廊空间,屋顶上有一个大型的户外平台,可用于制作和展示艺术作品,也可眺望城市景观。

▼中庭空间概览,overall view of the atrium space ©Mika Huisman

At the heart of this five-storey building spanning over 13,000 sqm (gross) is a top-lit courtyard defined by a dramatic steel staircase that cuts through space diagonally from one level to the next. This creates a dynamic and communal core for the “Mylly” building as students move around from studios and learning spaces. On the ground floor there is a dedicated gallery space accessible to the general public. The roof level incorporates a large outdoor terrace for making and exhibiting art together with far-reaching views over the city.

▼入口,entrance ©Tuomas Uusheimo

▼门厅,foyer ©Marc Goodwin

▼巨大的台阶,large steps ©Tuomas Uusheimo

▼交错的楼梯
staggered staircases ©Tuomas Uusheimo

▼仰望中庭,天窗采光
look up at the atrium with sunlight coming in through the skylight ©Mika Huisman

▼令人印象深刻的楼梯
impressive staircase ©Asmo Jaaksi

▼走廊,corridor ©Tuomas Uusheimo

“我们的整体设计理念是创造一处具有凝聚力,能被灵活使用,同时也是牢牢扎根于其城市环境的建筑。对我们来说,最重要的是新空间不以任何方式限制其墙内的创造,能激发学生更大胆、更富有想象力地突破他们在建筑内可以实现的边界。事实上只有当这些艺术专业的学生们占领了这些空间,并使其成为他们自己的空间时,建筑才算完整”,该项目的建筑设计负责人、JKMM 联合创始人 Asmo Jaaksi 提到。

“Our holistic design vision was informed by a need to bring people together into a building that allows flexible use but is also firmly rooted in its urban context.  It was critical for us that the new spaces did not in any way limit what could be created within their walls but instead would inspire students to be bold and imaginative in pushing the boundaries of what they can achieve in the building. In reality, the spaces are only complete when the arts students occupy them and make them their own”, says the project’s lead architect and co-founder of JKMM Asmo Jaaksi.

▼一层展览空间,exhibition space on the first floor ©Tuomas Uusheimo

▼明亮开放的空间布局,open space layout with plenty of sunlight ©Tuomas Uusheimo

▼学生工作室,巨大的开窗将景色引入室内,student workshop with large window introducing the views into the interior ©Tuomas Uusheimo

▼设备齐全的工坊
fully equipped workshop ©Mika Huisman

▼透过开窗看向老建筑立面
view to the old building through the window ©Niclas Mäkelä

▼屋顶平台,可以看到优美的景色,rooftop platform with beautiful views ©Tuomas Uusheimo

为了使该建筑面向未来的需求,以便为几代人服务,JKMM 仔细考虑了其承重结构及其使用寿命。精简的承重外墙和理性的板柱框架,能适应在未来建筑用途的变化。清水混凝土、钢材表面以及整体材料的选择,也是为了能长期使用和便于维护。

To future-proof the building so it serves generations, JKMM has thought carefully about its supporting structures and their longevity. These have been minimised through load-bearing facades and a rational slab-column frame which will greatly facilitate change of use, if required, in years to come. Fair-faced concrete and steel surfaces and overall material choices have been specified for longevity and ease of maintenance.

▼筒仓裸露的混凝土结构,exposed concrete structure of the silo ©Tuomas Uusheimo

▼精简的外墙和理性的板柱框架,load-bearing facades and a rational slab-column frame ©上:Marc Goodwin,下:Tuomas Uusheimo

▼墙面与开窗局部,details of the wall and window ©Tuomas Uusheimo

▼总平面图,site plan ©JKMM

▼一层平面图,ground floor plan ©JKMM

▼二层平面图,first floor plan ©JKMM

▼三层平面图,second floor plan ©JKMM

▼四层平面图,third floor plan ©JKMM

▼五层平面图,fourth floor plan ©JKMM

▼屋顶平面图,roof plan ©JKMM

▼立面图,elevations ©JKMM

▼剖面图,section ©JKMM

▼楼梯立面图,elevations of the staircase ©JKMM

建筑设计:JKMM Architects
地址:赫尔辛基,芬兰
项目年份:2021
建筑面积:13000.0 平方米
新建面积:11000 平方米
保留面积:2000 平方米
主持建筑师:Asmo Jaaksi, architect SAFA
项目主持建筑师:Teemu Toivio, architect SAFA
项目建筑师:Jussi Vepsäläinen, Katja Savolainen, architects SAFA
建筑设计:Reetta Aarnio, Jussi Eskelinen, Matus Pajor, architects SAFA
摄影师:Tuomas Uusheimo, Marc Goodwin, Hannu Rytky, Mika Huisman, Asmo Jaaksi, Niclas Mäkelä

Location: Helsinki, Finland
Scope: Architecture, interior architecture, furniture design, restoration, art integration
Functions: Arts university, teaching and studio spaces, offices, lobby and gallery, theatre, restaurant, library, terrace
Size: 13 000 gross m(the new Academy of Fine Arts), 4600 m2(remodelled spaces of The Theatre Academy)
Status: Competition win 2017 – completion 2021
Main user: University of the Arts Helsinki
Client: Veritas Pension Insurance

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。