德国奥格斯堡的Fuggerei是全世界最古老的社会住房集群,为庆祝其建立500周年,Fugger基金会发起了一场关于住房问题的跨学科辩论,为未来的社会住房提出了一套“Fuggerei准则”,此外还展示了一系列关于Fuggerei社区未来在全球建造的研究。在Fuggerei的家乡奥格斯堡的市政厅外,由MVRDV设计的“Next500展馆”成为了整场讨论与计划的核心。

The Fuggerei in Augsburg is the world’s oldest social housing complex. In celebration of their 500th anniversary, the Fugger Foundations initiated an interdisciplinary debate on the topic of housing, culminating in the presentation of a “Fuggerei Code” for the future of social housing, alongside a series of studies for future Fuggereien around the world. The Next500 Pavilion, outside the town hall in the Fuggerei’s home city of Augsburg, is the epicentre of this debate and programme.

▼项目概览,Preview © Eckhart Matthäus

Next500展馆是一座长条形的坡屋顶建筑,其灵感源于Fuggerei狭长的排屋形式。不过,展馆并非一个笔直且单一的结构,它拥有一个弯曲且抬升于地面的末端,呈现出展望未来Fuggerei社区的姿态。抬起的一端形成了一个8.5米长的悬臂,这也为建筑提供了一个眺望市政厅本身的视角。弯曲的形态将市政厅广场的一部分围合在展馆和相邻的奥古斯都喷泉之间,创造出一个尺度亲切且适合多种活动的广场。

▼项目生成示意,Diagram – process © MVRDV

The pavilion is a long, narrow, gabled building, its form inspired by the long terraced houses of the Fuggerei itself. However, rather than a single straight block, one end of the pavilion is curved and raised up to suggest its role in looking out to the future Fuggereien, both in Augsburg and around the world. This lifted end forms an 8.5-metre cantilever that provides a lookout point to view the town hall itself. Thanks to the curved shape, a part of the town hall square is enclosed between the pavilion and the adjacent Augustus Fountain, creating an intimate plaza suitable for a variety of events.

▼Next500展馆入口,Entrance to the Next500 Pavilion © Eckhart Matthäus

▼抬起的一端形成了8.5米长的悬臂,The lifted end forms an 8.5-metre cantilever © Eckhart Matthäus

▼悬臂末端的窗口向市政厅敞开,The lookout point to view the town © Eckhart Matthäus

展馆内部分出不同类型的房间,用于举办展览和活动。这些房间的设计同样也参照了Fuggerei未来研究中确定的建筑模块。展馆内包含一个聚会点,来访者可以在这里一起构想未来的Fuggerei社区。此外还有一间粉红色的酒吧,可满足庆典活动的需要;以及一处设置在悬臂处的论坛空间,用于举办讲座、演讲和其他活动。

▼展亭功能示意,Programme © MVRDV

▼轴测图,Axon © MVRDV

Inside, the pavilion is split into various rooms for the exhibition and events. These rooms also refer to the building blocks identified in the Fuggerei of the Future study. This includes a meeting point where visitors come together to design the Fuggerei of the Future, a pink bar to cater for the festivities, and a tribune housed in the raised end which can host lectures, presentations, and other events.

▼展览空间,Exhibition space © Eckhart Matthäus

▼论坛空间,The tribune © Eckhart Matthäus

展馆结构完全以交叉层压木材建造,其8米的悬臂和双曲线元素拓展了现代CLT技术的发展边界。可持续性在该结构方法的选择中具有关键性的地位。选用的木材来自于Fuggerei自己的森林,并由当地木匠完成木制内饰的制作。木材可以储存碳,而非将其释放至大气中;CLT材料则为模块化系统的使用提供了可能,让展馆可以快速且无缝地施工。在未来需要时,展馆可以被拆卸并重新安置在Fuggerei内部,亦或是成为Fuggerei森林中的目的地。这样一来,展馆在展览结束后便拥有了第二次生命。

The structure is made entirely from cross-laminated timber, pushing the boundaries of modern CLT technology with its eight-metre cantilever and double-curved elements. Sustainability played a critical role in the selection of this structural approach. The wood is sourced from the Fuggerei’s own forests, and a local carpenter created the wooden interiors. Wood stores carbon instead of releasing it into the atmosphere, while CLT allowed the pavilion to use a modular system. This facilitates a quick and seamless construction, and makes the pavilion demountable so that it can later be deconstructed and relocated either inside the Fuggerei itself, or perhaps as a destination point in the forests of the Fuggerei. In this way, the pavilion is assured a second life after the conclusion of the exhibition.

▼室内细节,Interior view © Eckhart Matthäus

为了检验研究中提出的原则,MVRDV还为Fuggerei开发了3个分别位于欧洲内部和外部的提案。第一个方案是为Fuggerei的家乡奥格斯堡打造,它与原有社区的不同之处在于它将教育作为重点,旨在为居民提供自决权,并通过教育来减少城市的财富差距。第二个Fuggerei方案是为立陶宛的一个乡村社区而设计,重点关注老年人的贫困问题以及老龄化引发的社会关怀危机,其建筑群将建造在一处优美的自然环境中。第三个方案是为非洲塞拉利昂的偏远渔村Rothumba打造,其目标是在为居民赋权的同时为妇女和儿童创造安全的环境。基于研究中制定的“Fuggerei准则”和建筑模块,这些未来的Fuggerei项目将根据其所在地点和使用目的调整造型和外观,但建筑原则依然与具有500年历史的Fuggerei社会住房保持一致。

To test these principles, MVRDV also developed three proposals for Fuggerei both inside and outside Europe. The first is proposed for the original hometown of Augsburg, and is distinguished from the original Fuggerei by its educational focus, aiming to provide self-determination and to reduce the city’s wealth gap through education. The second Fuggerei of the future is intended for a community in rural Lithuania, focussing on elderly poverty and a crisis in social care due to an aging population with a complex set in a beautiful natural environment. The third Fuggerei focusses on Rothumba, a remote fishing village in Sierra Leone, with the strategy of empowering residents and creating a safe environment for women and children. Based on the Fuggerei Code and building blocks developed in the study, the appearances of these future Fuggereien depend on their purpose and location, but the principles are the same as the 500-year-old original.

▼展览现场,Exhibition site © Eckhart Matthäus

▼开幕现场,Opening day © Daniel Biskup

Year: 2022
Client: Fürstlich und Gräflich Fuggerschen Stiftungen
Project Name: Fuggerei NEXT500 Pavilion
Location: Augsburg, Germany
Size and Programme: 150m2 temporary exhibition pavilion
Credits
Architect: MVRDV
Founding Partner in charge: Jacob van Rijs
Director: Sven Thorissen
Design Team: Christine Sohar, Marta Iglesias Rando, Alexander Forsch, Alessio Palmieri, John Hermansson
Strategy and Development: Jan Knikker
Visualisations: Antonio Luca Coco, Francesco Vitale
Images: © Eckhart Matthäus, © MVRDV
Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries
Partners:
Contractor, Structural engineer: Züblin Timber GmbH
Carpenter: Burghart GmbH Schreinerei

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注