自2004年8号桥第一期项目面世以来,8号桥园区不仅在规模上逐步扩大,同时也引领了上海乃至全国的旧厂房改造及创意产业园的开发浪潮。在持续扩张和发展的过程中,8号桥需要更具创造力和独特性的办公环境,来满足租户新的空间需求。

Since the launching of the first phase of Bridge8 in 2004, the brand has not only been gradually expanding in scale, but also establishing itself as a pioneer in development of creative industrial parks and transformation of old factories in Shanghai and even all over the country. With continuous expansion and progress, the Bridge8 requires a more creative and unique workplace to meet modern demands of its tenants.

▼项目概览,overview ©繁玺视觉

8号桥和予舍予筑携手,共同打造了其位于打浦路603号的全新创意办公园区。这也是继8号桥·沈半路项目之后,予舍予筑和8号桥合作建成的第二个项目。

After collaborating with Yushe Design on Shenban Road Project in Hangzhou, Bridge8 wanted to create a brand-new office park in Shanghai.

▼入口大厅,entrance hall ©繁玺视觉

8号桥的品牌基因是深深根植于空间设计之中的,它鼓励创意,创造连接,构造有品质的都市生活方式。在8号桥的品牌内涵和空间设计理念上,我们找到了一种强有力的内在连接,让“桥”自然而然地成为了设计的出发点以及空间密不可分的重要元素。在产业园运营的内涵上,它寓意8号桥品牌作为创意产业沟通的桥梁,积极连接企业,促进租户间的交流;而在空间表现上,“桥”作为一种抽象的设计语言,将原本散落两岸的企业和人进行梳理、聚集然后连接到一起。

The brand DNA of Bridge8 embodies important values such as innovation, connection and modern urban lifestyle. The design reaffirms these values through its interpretation of “Bridge”, highlighting communication among tenants and creative industry.

▼通高中庭,atrium ©繁玺视觉

8号桥滨江园项目改造自一栋老旧的厂房,设计接手前的空间状态为一个破旧的超市搬离后的荒芜景象。基于“桥”的总体概念,我们首先将进深约77米的盒子从中间断开,打开楼板,将自然光引入到室内。物理条件的改变即刻产生了形式、结构和空间的变化。

Before we started to transform it into a cultural and creative park, the original property was an old factory which was rented out to a supermarket afterwards. Based on the concept of “Bridge”, our design team first break the 77-meter depth dark box from the middle to form a large atrium, then connect the two parts with a glass roof to allow natural light into the building. The interior space is all centered around the large atrium where a magnified staircase is a visual focus. Acting as a vertical circulation point, the stairs symbolize for openness and connection, offering adaptive workplace, exhibition hall, event space and pop-up space for creatives.

▼看向大台阶,view of the large steps ©繁玺视觉

▼大台阶上的视角,view on the large steps ©繁玺视觉

断开的盒子形成了两个面向中庭的立面,围合出一个巨大的中庭空间。原本建筑体量中最“黑暗”的中心部分经过巧妙的设计成为了整个空间的视觉核心和公共活动空间;对望的立面经梳理后成为一个干净纯粹的基底,为展示与交流提供了载体;台阶、盒体的置入,在连接一二层的垂直空间上形成交通节点,同时也为各式各样的活动提供了丰富的可能性,既是连接亦是共享。经过设计团队对比例、材质的反复斟酌,我们最终选择了30mm宽、120mm厚的金属格栅作为纯白基底上的装饰,让室内空间室外化,同时也给原本一览无余的立面创造了更强的空间层次感和流动的光影体验。

The two sides faced the atrium formed two “façades” functioned as the background of vertical showcase for the tenants’ products and service. Several black boxes are inserted into the place to provide private space for short-stay rest or conference. In order to make the indoor space outdoor, the design team choose metal grille with a width of 30mm and a thickness of 120mm as the decoration on the pure white base after many discussions in order to create strong spatial hierarchy and light shadow effects on the “façade”.

▼从中庭看两侧,view from the atrium ©繁玺视觉

当天光倾斜而下,凝练而精致的细节发挥作用。错落的格栅在摇曳中让空间愈发光亮且轻盈。行走其中,如同穿行在“盒子里的建筑”,能清晰感觉到时间的流动和空间的尺度。

When sunlight fell from the huge skylight, the simple and delicate strewn grille swing in the alternation of light and shadow. Walking inside the “building in a building”, one can feel the scale of the space and time passing by.

▼看向上方天窗,view from the skylight ©繁玺视觉

置入的木质楼梯和黑色盒体经过不同尺度和维度的组合,丰富了空间的流线形式和层次,最大程度上营造出室内的“街区感”。干净利落的线条理智而内敛,始终低调地充当配角,衬托展示物和人本身。这也正是我们想要给入驻企业感官所留下的印记——让空间退居其次,品牌展示与人本身才是主角。

The insertion of wooden stairs and black boxes combined with different scales and dimensions enriches the pedestrian system and sense of dimensions, creating a “sense of street block” indoor to the greatest extent. The neat lines are rational and restrained, and always play a supporting role in a low-key manner, setting off the displayed objects and the people themselves. This is exactly what we want to leave an image for the settled enterprises – let the space take a back seat, so that the brand presentation and human experience are the protagonists.

▼公共活动空间,public spaces ©繁玺视觉

围绕中庭,空间叙事逐步展开。一层留给公共活动空间和需要对外展示界面的商铺,满足入驻企业的展示、体验需求,同时我们对popup区域定制了功能模块,通过不同的模块简单的组合,即可满足展览活动的需求。

Around the atrium, the spatial narrative unfolds gradually. The first floor is reserved for public space and shops which need image display. Meanwhile, we design several functional modules for different types of activities. Simple combinations of these modules are able to meet the needs of exhibitions.

▼围绕中庭组织的走廊,open corridors ©繁玺视觉

二层至五层规模各异的办公空间自然便排布在面向中庭的两侧,既保证了办公环境的私密性和独立性,同时又能让每一层空间的用户在不同的平面上俯视整个中庭,提升了空间的连续性和流动感。

Each of the other four floors are office areas defined by the needs of start-ups. The space is designed to wrap around the atrium, which ensures privacy and also assures each office experience the different height of space changes.

▼电梯厅,elevator hall ©繁玺视觉

本案中,予舍予筑承接了除建筑之外的所有设计内容,包括室内设计、景观设计、灯光设计、标识设计等。每个专业从始至终围绕整体的设计核心,共同打造一个集展示、体验、研发、办公于一体的美好生活样板区。

In this case, Yushe Design undertook all the design contents except architecture part, including interior design, landscape design, lighting design, logo design, etc. Each major focused on the overall design core from the beginning to the end, and jointly created a pleasant life model area which integrates display, experience, R&D, and office.

▼夜景外观,exterior view ©繁玺视觉

▼一层平面,the 1st floor plan ©予舍予筑

▼二层平面,the 2nd floor plan ©予舍予筑

▼三层平面,the 3rd floor plan ©予舍予筑

▼四层平面,the 4th floor plan ©予舍予筑

▼五层平面,the 5th floor plan ©予舍予筑

项目名称:金地威新·8号桥滨江园
地址:上海市黄浦区打浦路603号
设计面积:约12000平方米
设计时间:2020.02-2020.12
建造时间:2021.01-2021.07
设计公司:予舍予筑
项目总负责:陈潇、许异、李志强、高善通
室内设计团队:庞禹、屠夏青、国丹阳、徐建国、周雪莹
景观设计团队:郁浩艳、马江、朱敏成
机电合作单位:上海三匠机电科技有限公司
结构顾问:王毅
摄影:繁玺视觉

Project Name: Gemdale Viseen Bridge8 Binjiang Park
Project Address: No.603 Dapu Road, Huangpu District, Shanghai
Area: 12000㎡
Year of Design: 2021.01-2021.07
Construction: 2021.01-2021.07
Design Company: Yushe Design
General Project Leader : Chen Xiao, Xu Yi, Li Zhiqiang, Gao Shantong
Interior Design Team: Pang Yu (PM), Tu Xiaqing, Guo Danyang, Xu Jianguo, Zhou Xueying
Landscape Design Team: Yu Haoyan, Ma Jiang, Zhu Mincheng
Mechanical and Electrical Consultant: Shanghai Sanjiang M&E Technology Co.Ltd
Structure Consultant: Wang Yi
Photographer: Fancy Image

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。