项目坐落于印度班加罗尔(Bangalore),在设计之初,业主对建筑师提出了与众不同的需求。一方面,业主希望这里可以成为他不断扩大的家族的聚会场所;另一方面,他也希望将这座住宅打造成自己一家四口小家庭的周末度假屋,在这里,他们可以享受户外与周边的田园风光,同时使彼此间的联系更加紧密。因此,本项目中没有设置卧室,而是由一系列相互开放、并延伸到户外的生活空间组成。住宅的底层是一个开放的大空间,空间中设有滑动折叠门,能够在需要时为居住者提供必要的隐私。

The client’s brief was an unusual one. While on the one hand they wanted to host parties and extended family gatherings, they also had it in mind to use it as a weekend getaway for just the four of them, to experience the outdoors, to farm and to connect with each other. As such, there was to be no bedrooms at all, just a few living spaces, opening out to each other and spilling out to the outdoors. There is just one space on the first floor, with sliding folding doors, which could potentially provide some privacy when required.

▼住宅外观概览,Overall of the house’s appearance ©STUDIO MOTLEY

▼建筑与自然的相互渗透, Interpenetration of architecture and nature ©STUDIO MOTLEY

在这种情况下,建筑师提出的策略是:将封闭的住宅体量设计得相对较小,同时规划出大片带有顶棚的半室外空间,以容纳业主大家族的聚会。随着对建筑的讨论越来越深入,将住宅打造成“农场”的想法也越来越完善,因此,除了一处用于储存农产品的空间外,建筑师还在场地出规划出一间牛棚,该牛棚不仅可以容纳两头牛,还包括了一间饲养员单人宿舍。

So, our approach was to create a relatively small house but with large semi covered areas which could house the larger gatherings. As the discussion about the building grew, the idea of the farm was elaborated, so we included a space for storage of the farm produce and also a cow shed, which is to house 2 cows along with a caretakers lodging.

▼住宅设有大面积的半覆盖空间,
The house features large semi-covered spaces ©STUDIO MOTLEY

▼十字交叉的体量形成了多处入口,
The intersecting volumes create multiple entrances ©STUDIO MOTLEY

▼建筑成为景观的画框,
The building becomes a frame for the landscape ©STUDIO MOTLEY

▼入口细部,Entrance detail ©STUDIO MOTLEY

▼模糊的室内外界限,
Blurred boundaries between interior and exterior ©STUDIO MOTLEY

▼丰富的光影,Rich light and shadow ©STUDIO MOTLEY

住宅所在的场地成平缓的斜坡状,建筑则坐落于斜坡北部较低的位置。农场与住宅之间设有一处露天水池,这个水池能够收集整个场地共2英亩(约8093平方米)土地表面的雨水径流,并将收集的雨水用于浇灌农场上种植的大量植被与自然景观。场地的天然斜坡和排水模式被保留下来,任何多余的雨水都会从露天水池流入附近的水井中。

The building has been positioned towards the northern, and lower, end of a gently sloping site. An open tank, which receives the storm water runoff from the entire 2-acre site, is placed between the farm and the house, which is to be used for the ongoing extensive vegetation and landscaping. The natural slopes and drainage patterns of the site have been retained and any excess rainwater is directed from the open tank into the nearby bore well.

▼围绕主要生活区的大型露台,Large terrace surrounding the main living area ©STUDIO MOTLEY

▼石砌围墙与露天水池,Stone walls and open pool ©STUDIO MOTLEY

设计的核心理念旨在采用简单、传统的建筑技术,同时充分利用被动式节能策略,以创造出舒适的生活环境。将“农舍”作为设计主题的前提是,在为居住者提供住所的同时,关注自然环境、气候,以及其他各种元素。因此,建筑师在室内外空间之间精心设计了一处过渡区域,即环绕主要生活区的大型露台,旨在鼓励居住者与户外环境形成互动。

The idea here was to use simple, traditional techniques for construction with all its inherent benefits of passive systems to ensure comfortable living. The basic premise for the farmhouse was that while we are providing shelter, we are nonetheless made aware of the natural surroundings, climate and the elements. The house encourages this engagement with the outdoors with an elaborated threshold between the inside and outside- a large verandah that wraps around the main living area.

▼底层空间概览,Overall of the ground floor ©STUDIO MOTLEY

▼通高的中庭,Double-height atrium ©STUDIO MOTLEY

▼大面积的开口讲景观引入室内,
Large openings introduce landscape into the interior ©STUDIO MOTLEY

▼楼梯细部,Detail of the staircase ©STUDIO MOTLEY

▼室内墙面细部,Detail of the interior walls ©STUDIO MOTLEY

建筑的平面成两个相互垂直的矩形,分别容纳了主要生活区以及服务区,交错的体量形式创造出一系列阳台、入口与庭院。住宅的墙体由场地上挖掘出来的泥土建造,呈上窄下宽的倾斜形态,墙体表面则采用了天然灰泥进行抹平。屋顶由红雪松制成的木桁架以及传统手工瓦构成,天花板则采用了预制的水泥板。氧化后略带灰色的地板、实木楼梯,以及黄铜栏杆则进一步体现出材料的天然质感,营造出和谐舒适的室内氛围。

▼由二层看中庭,
Viewing the atrium from the upper floor ©STUDIO MOTLEY

▼金属栏杆细部,
Detail of the copper handrail ©STUDIO MOTLEY

The plan takes the form of two rectangular volumes, housing the main living areas and the service wing, are staggered with respect to each other creating a sequence of verandahs, entrances and courts. The walls, built out of the excavated earth, have an inclined profile and are finished in a natural mud plaster. The roof consists of wooden trusses, made using red cedar, and handmade country tiles with cement sheets for the ceiling. Grey oxide for the flooring and a solid wood staircase and a brass railing complete the palette of natural materials.

▼室内光影细节,
Interior light and shadow details ©STUDIO MOTLEY

▼一层平面图,Ground floor plan ©STUDIO MOTLEY

▼二层平面图,First floor plan ©STUDIO MOTLEY

Name of the project: House of Earth and Stone
Location: Bangalore
Typology: Farm House
Site Area: 1.5 Acres

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。