Nemesis是一家有志于建立社区和文化的年轻咖啡品牌。新的Nemesis咖啡厅在建筑和室内设计上与品牌目标相辅相成,它注定将会成为周围新兴社区的社交中心,并影响温哥华地区的咖啡体验。

Nemesis is a young coffee company with aspirations to build community and create culture. Inspired by the team’s newly built sculptural Pavilion on the Great Northern Way campus, the company chose to adopt the landmark building to help establish themselves as a recognizable brand and transform Vancouver’s coffee scene.

▼视频,Video

设计团队希望通过内部设计完善整座建筑并创造了令人难忘的空间体验。为了与建筑近似花瓣的几何形态相呼应,天花悬挂着柔软织物勾勒出有机的内部轮廓,光影交织下焕发律动之美,同时还起到了一定的吸音效果。操作台后的一系列玻璃以及半透明镜面隔断将咖啡烘工坊和厨房展示在消费者面前。Nemesis咖啡厅的建筑和室内设计与品牌目标相辅相成,它注定将会成为新兴周围社区的社交中心。

“与拥有相似创作热情的Perkins&Will合作,我们能够共同创造出一个可供文化交流的咖啡厅。”——Nemesis Coffee,创始人,Jess Reno

The design team’s approach was to complement the architecture and create a memorable experience: the interior details subtly reveal the unique architecture, add refinement, and bring delight. Celebrating the petal geometry, a light flowing fabric traces the interior silhouette of the organic forms, acting as acoustic panels and creating a glowing play of light. A mirrored back-of-house pod floats inside, putting the coffee roasting and commercial kitchen on display. Designed to create synergy between the architecture, the interior, and the brand, the new Nemesis coffeehouse is destined to be the social hub of the emerging neighbourhood campus.

“Joining forces with Perkins&Will, who share a similar creative passion, we were able to create a coffeehouse that embodies our vision as a conduit for culture.”—Jess Reno, Nemesis Co-Founder & Owner

▼空间概览,Overall view of the space ©Ema Peter

空间转换

Transformation of Space

为了促进周边新兴艺术社区的互联和文化交流,该建筑可以灵活地从日间咖啡厅属性切换为傍晚聚会和活动的空间。作为该地区的社交核心,咖啡厅为社区提供了丰富的体验和不断的灵感输出。

Acting as a catalyst for connection and a cultural inspiration to the emerging arts and design community, the space is designed to transform from coffee shop functions in the morning, to lively gathering and event space at night. Acting as a social anchor to the new campus, the coffeehouse provides a rich experience and continuum of inspiration to the community.

▼咖啡厅与周围社区的空间关系,The spatial relationship between the cafe and the surrounding community ©Ema Peter

亲生物设计

Biophilic Design

建筑外形模拟了自然界中花的形态,并通过室内精细的选材和周密的施工强化了被花瓣包裹的氛围。自然光、天然材质和设计手法的结合运用源于对大自然律动的解读,设计使空间更加鲜活具有生命力,使前来享用咖啡的顾客与自然连接地更加紧密。

▼轴测分解,Axon ©Perkins&Will

Inspired by nature, the building form replicates a flower externally and strengthens the connection through seamless interior design and thoughtful use of materials. The use of natural light, natural materials and design techniques that reference movements that occur in nature, make the space feel like a living, breathing organism, bringing the building occupants closer to the natural environment.

▼建筑外观,Exterior view ©Ema Peter

灵感激发
Creative Solutions Through Collaboration

在一次与施工单位的项目讨论中,我们发现电影行业常用于营造氛围的造型灯所采用的材质可以用于咖啡厅天花造型。这种材料可以通过反射光线照亮空间,并且面料的造型表现力足以使其勾勒出建筑内部轮廓,它的柔和质感由于湖水般能够在微风中荡起涟漪。

Conversations about our vision for the space resulted in unique opportunities for collaboration. During a discussion about the project with Tetherstone Construction, we discovered the perfect solution to creating the striking fabric fins was material commonly used within the film industry in lighting balloons. This material illuminates the space by reflecting light, is flexible enough to trace the silhouette of the building, and is delicate enough to cause a gentle ripple with a flow of air.

▼独特的天花造型,Unique shape of the ceiling ©Ema Peter

▼座位区,Seating area ©Ema Peter

照明与材质

Light and Reflection

该项目的材料利用了光线和反射的效果。桦木胶合板作为内饰面被运用在一体化的主体天花和墙面上,大面积的浅木色调为空间提供了提供了温暖,并提升室内亮度,环境光中反射的照明手法为咖啡厅营造出柔美而生动的光线氛围。

The project materials capitalize on the effects of light and reflection. For the ceiling and walls, the exposed Birch plywood provides warmth and illuminates the interior spaces, reflecting ambient light and creating a neutral but animated backdrop for the coffeehouse.

▼大面积的浅木色调为空间提供温暖,并提升室内亮度 ©Ema Peter
The exposed Birch plywood provides warmth and illuminates the interior spaces

公共区与其它功能间由不同透明度的隔断分隔开来。咖啡烘焙工坊采用透明度较高的玻璃隔断,充分展示咖啡豆的制作工艺。厨房采用单向镜面玻璃隔断,即依稀展示了备餐过程,一定程度上也遮蔽了后厨的熙攘。洗手间为满足私密性采用了不透明玻璃隔断。这些隔断不但弱化了功能空间,其反射所产生的镜像效果使公共用餐区从视觉上近乎充满整个建筑内部。

Reflective and mirrored surfaces dematerialize a highly functional back-of-house pod while providing a gradient of visual transparencies: from low-iron vision glass allowing full display of the coffee roastery, to one-way mirror glass partially obscuring a bustling kitchen and opaque mirrors in front of the washrooms. This use of reflective material also enables visitors to perceive the full organic volume of the space.

▼玻璃隔断充分展示咖啡豆的制作工艺,The glass allows full display of the coffee roastery ©Ema Peter

▼平面图,Floor plan ©Perkins&Will

Nemesis Coffee
Architecture Firm: Perkins&Will
Project location: Vancouver, Canada
Completion Date: 2022
Gross Built Area: 196 square meters
Clients: Nemesis Coffee
Photographer: ©Ema Peter
Sustainability: LEED Gold

温哥华Nemesis咖啡厅
建筑设计:Perkins&Will
项目地点:加拿大温哥华
竣工日期:2022年
建筑面积:196平方米
业主:Nemesis咖啡
摄影师:© Ema Peter
可持续性:LEED金级

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。