该项目是位于Rue Castagnary大街的住宅开发项目,在狭长的建筑中融合了多种功能,包括245套公寓和运动中心、多功能厅等公共设施,服务于学生、青年职工和外来务工人员。建筑利用场地的局限性和潜力来优化内部空间,为居民提供舒适宜人的空间,这对建筑内发生的社交活动至关重要。建筑通过形式表达和材料使用,力求与城市环境建立紧密的联系,同时为居民隐私提供保障。

The residential development located on Rue Castagnary brings together a hybrid program within one building, in all its length and narrowness. Composed of 245 apartments and collective facilities, including a sports hall and a multipurpose hall, the program is aimed towards three types of users: students, young workers, and migrant workers. The proposed architecture exploits the limits and potentials of the site in order to optimize the interior spaces, offering its residents pleasant and comfortable spaces, which is essential to the social dynamics that take place within the building. Through its formal expression and its materiality, the architecture seeks to forge a strong and intimate relationship with its urban environment, while still preserving the privacy of residents.

▼项目概览,general view ©Julien Lanoo

▼临街远观,distant view from the street ©Julien Lanoo

坚持选择线性排布促成了完善而重复的布局和灵活的平面,从而应对未来变化。所有公寓均享有自然光,学生和青年职工的公寓围绕自然采光的中央走廊布置,而外来务工人员公寓位于最狭窄的部分,它们由面向火车轨道的半玻璃走廊相连。建筑首层设有运动中心和多功能厅,它们向城市开放,与街景建立联系。入口大厅和竖向交通路径均面向街道一侧,在楼宽允许的情况下,这些通道与楼后的花园建立起联系,不仅使楼内受益于自然光,而且为居民提供了不同视野,融入城市活力。外挂应急楼梯释放出公共露台空间,为居民提供会面场所。除了设备区,平坦的屋顶(包括顶层屋顶和底商屋顶)均覆盖植被,它们为周围的高层建筑提供视觉美感,同时可以收集雨水,使建筑物在冬季的保温效果更好。基地位于靠近景观区域的城市环境之中,如乔治-巴桑公园和沿着元帅大道西南向延伸的绿化带。项目使自然贯穿整个地块,在建筑后部与铁路之间建立全长花园,作为提升视觉品质的附加元素。

The choice to assert the linearity of the project has resulted in an optimized, repetitive layout and a flexible floor plan that allows for future mutability. All apartments benefit from natural light. The residences for students and young workers are organized around a naturally lit central corridor, while the migrant workers’ apartments, where the plot is the narrowest, are articulated by a partially glazed corridor offering (secondary) views of the train tracks. The first level accommodates the sports and multipurpose rooms. They open up to the city, thus forging a connection with the urban character of Rue Castagnary. The entrance halls and the vertical circulation paths are located towards the street. Where the thickness of the building allows for it, these passages create links to the back garden, thus benefiting from natural light and participating in the urban animation by offering diverse views to the inhabitants. The external emergency stairs free up collective terraces where the different users can meet. Apart from the technical areas, all flat roofs are vegetated (the top-level roof as well the roof of the commercial ground floor); they contribute to the visual pleasure of the higher buildings of the surroundings and the retention of rainwater on the parcel, promoting the inertia of the building in winter. The site is located in an urban environment benefiting from nearby landscaped areas, such as the Georges-Brassens Park and the green strip that runs along the Boulevards des Maréchaux to the southwest, and the project extends the presence of nature all through the length of its site. To the rear, the garden along the entire length of the building is an additional element of visual well-being between the project and the railways.

▼建筑与铁路之间由绿化带相隔,the building and railways are separated by green belts ©Julien Lanoo

▼建筑近景,closer view of the building ©Julien Lanoo

▼屋顶露台,roof terrace ©Julien Lanoo

▼露台上设置太阳板,solar panels on the terrace ©Julien Lanoo

该项目选择耐久和低维护成本的材料。立面、护栏和公共楼梯皆采用金属材质,使综合体统一起来。百叶窗系统将自然光反射至建筑内部。建筑整体采用高热惯性的混凝土结构,外立面设有覆盖中央交通空间的遮罩,旨在提升灵活性。立面固定在混凝土框架中,形成由遮罩和链齿支撑的梁结构。跨度为七米的中间横墙使平面布局易于改变,从而使建筑能够不断发展并适应新用途,有助于变化的主题。

The choice of materials is durable and low-maintenance. The façade, the guardrails of the apartments and the collective staircases are in metal, unifying the building’s complex. The system of louvers reflects and retracts the natural light towards the interior of the housing. The building, with its concrete structure with a high thermal inertia, and the façade, with its veil of the central circulation, are designed to achieve flexibility. The façade, anchored in the concrete edifice, forms a lintel braced by the cages and sprockets. Intermediate cross walls with an optimized seven-meter- long span free up the floor plan for a future mutability: the building will thus be able to evolve and accommodate new uses, thus contributing to the mutability of the concept.

▼建筑一角,a corner of the building ©Julien Lanoo

▼立面采用金属材质,the facade is made of metal ©Julien Lanoo

▼百叶反射阳光,louvers reflect sunlight ©Julien Lanoo

▼局部,details ©Julien Lanoo

线性建筑与狭长的地块和街道相呼应,它在邻近的绿植坡地、空旷的前院、沿着铁轨的后部花园之间形成了微妙的过渡。建筑造型使人联想到火车车身,巧妙地顺应场地角度,通过肯定建筑的独特性与地块的狭窄,增强了与场地之间的联系。立面精致而轻盈,并采用金属材质,构成了简洁而集约的建筑方案。此外,建筑还巧妙地回应了城市环境、城市光线、不同季节及其色彩、住宅的内部生活。立面的交替设置塑造了变化的视觉感受,其反射效果和抽象图案模糊了人们对项目实体的感知。

Echoing this slender plot and the narrowness of Rue Castagnary, the linear building forms a subtle shift between the adjoining vegetated slope, the project’s mineral forecourt, and the garden to the rear along the railroad tracks. This architectural gesture evokes the fuselage of a train, it delicately marks the angle of the site and affirms the uniqueness of the building and the narrowness of the plot, thereby enhancing its relationship to the site. The finesse and lightness of the façade, as well as its materiality, contribute to the simple yet dense programme on the site. The architecture responds subtly to its urban context, the city lights, the different seasons and their colours, and the interior life of the residence. The alternating filter device forges a permanent variation of our visual sensation of the façade: its reflections and its abstract patterns dematerialize our perception of the project.

▼公共空间,common space ©Julien Lanoo

▼交通空间,circulation space ©Julien Lanoo

▼公寓内部,apartment interior ©Julien Lanoo

▼立面夜景,the facade by night ©Julien Lanoo

▼外观夜景,external view by night ©Julien Lanoo

▼模型,models ©TANK

▼首层平面图,first floor plan ©TANK

▼公寓层平面图,apartment floor plan ©TANK

▼剖面图,section ©TANK

▼构造局部,detail ©TANK

Project: Student residence, hostel for young workers, and social residence with 245 housing units
Type: mixed-use, residential
Adress: Rue Castagnary, Paris, France
Completed time: 2021
Size: 7 553 m²
Client: Paris Habitat OPH
Arhitect: TANK
Lead architect: Noëlie Courier, Evaïne Agré
Team TANK: Thomas Harbonnier
Structure: BECT Paris
Photos: Julien Lanoo

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。