北孚日地区自然公园的田园风光中隐藏着一座梅桑塔玻璃厂,它坐落在源于18世纪的历史玻璃厂内,是一座活跃的公立文化中心。

Hidden in the bucolic landscape of Northern Vosges Natural Park, Site Verrier de Meisenthal is a publicly funded active cultural center in a historic glass factory dating back to the 18th century.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project ©Iwan Baan

文化中心由三个独立而关联的机构组成,它们分别是:玻璃博物馆(Musée du Verre et du cristal)——追溯当地玻璃历史的鲜活记忆;CIAV(Centre International d’Art Verrier)——传统工艺与当代实践相结合的国际玻璃艺术中心;Cadhame(Halle verrière)——在不同楼层举办艺术装置展、即兴表演和音乐会的多元文化空间。经过改造,它们统一成了与工业遗产对话的现代形象。

▼轴测图,axonometric ©SO—IL

Three independent yet interrelated institutions: the glass museum (Musée du Verre et du cristal) – a living memory tracing the history of glass at the site; the CIAV (Centre International d’Art Verrier) – an international glass art center where traditional craftsmanship meets contemporary practices; and the Cadhame (Halle verrière) – a multidisciplinary cultural space hosting art installations, happenings and concerts are sited at varying floor levels. Our intervention unifies them to define a contemporary institutional identity in dialogue with an industrial heritage.

▼三个独立而关联的机构,three independent yet interrelated institutions ©Iwan Baan

▼近景鸟瞰,closer aerial view ©Iwan Baan

起伏的现浇混凝土表面将建筑连接在一起,暗示着玻璃的生产过程。这一表面作为屋顶、天花和墙壁,将建筑底层连接成公共广场。而表面的上下方,则引入了包括办公室、车间、咖啡厅和餐厅在内的新功能。

An undulating poured-in-place concrete surface alludes to glass production as it unites the buildings. The surface functions as roof, ceiling, and wall, connecting the buildings’ ground floors to frame a public plaza. New functions are sensitively introduced under and over this surface, including offices, workshop areas, a cafe and restaurant.

▼起伏的现浇混凝土表面将建筑连接在一起,an undulating poured-in-place concrete surface ©Iwan Baan

▼公共广场,public plaza ©Iwan Baan

▼檐下空间,space under eaves ©Iwan Baan

▼改造后的工业厂房,renovated industrial plants ©Iwan Baan

既有建筑的功能经过重新设计和拓展,例如:在厂房原先未使用的地下室设置了新入口以及有500个座位的黑匣子剧院,该剧院也可以重新配置为有700个站位的剧院或开放成可容纳3000人的音乐厅。

Existing building functions are reimaged and extended: the factory hall is given a new entrance on a previously unused basement floor and a 500-seat black box theater that can be reconfigured as a theater with standing room for 700 or opened into a concert hall for 3,000.

▼室内实景,interior space ©Iwan Baan

新的公共空间提高了市民对历史遗址的认识,并为户外剧院、音乐会和季节性庆典引入了高度灵活的场所。

The new public space heightens civic awareness of the historical site and also introduces a highly flexible venue for outdoor theater, concerts, and seasonal festivities.

▼夜景,night view ©Iwan Baan

▼模型,models ©SO—IL

▼总平面图,site plan ©SO—IL

▼底层平面图,lower floor plan ©SO—IL

▼上层平面图,upper floor plan ©SO—IL

▼剖面图,sections ©SO—IL

▼剧院剖面图,theater sections ©SO—IL

Client: Communauté de communes du Pays de Bitche
Location: Meisenthal, France
Program: Cultural center, visitor center, black box theater, art storage, offices, workshop areas, classrooms, cafe, restaurant, bar, music studio
Area: 6,500 m² / 70,000 sf
Status: Completion expected in 2021
Team:
SO—IL: Florian Idenburg, Jing Liu, Ilias Papageorgiou, Lucie Rebeyrol, Ian Ollivier, Seunghyun Kang, Pietro Pagliaro, Danny Duong, Antoine Vacheron
FREAKS: Yves Pasquet, Cyril Gauthier, Guillaume Aubry, Bertrand Courtot, Axel Simon
Consultants:
Architects: FREAKS architecture Project Manager: LFA
Structural Engineer: MHI Scenography: dUCKS Museography: Designers Unit Cost Estimator: MDETC Acoustic: Peutz
Planning Manager: C2Bi
PHOTOGRAPHY CREDIT
Iwan Baan, David Foessel, Hart Nibbrig

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。