BIG和Heatherwick与Google紧密合作,完成了Bay View项目的设计。这是Google第一个从零开始建造的园区,旨在到2030年实现全年无间断的零碳运营。建筑体现了Google创造以人为本的可持续创新办公空间的野心,并且为施工及其他产业提供灵活可复制的解决方案。

Designed by BIG-Bjarke Ingels Group and Heatherwick Studios in close collaboration with Google, Bay View is Google’s first-ever ground-up campus with the mission to operate on carbon-free energy, 24 hours a day, seven days a week by 2030.  The buildings deliver on Google’s ambition to create human-centric, sustainable innovations for the future of Google’s workplace as well as scalable, replicable solutions for the construction industry and beyond.

▼园区鸟瞰,aerial view of the campus ©Iwan Baan

Google Bay View园区基地位于硅谷NASA Ames研究中心,占地17万平米。项目由三栋建筑组成,总建筑面积超过10万平米,包含8万平米的开放空间,两栋办公楼,一座可容纳一千人的活动中心,以及240个短期员工居住单元。三栋建筑全部采用轻型顶棚结构,优化室内的光照和视线,创造舒适的合作、体验和活动空间。

Located on a 42-acre site at the NASA Ames Research Center in Silicon Valley, the Google Bay View Campus, consisting of three buildings, totals 1.1 million sq ft – including 20 acres of open space, two workspace buildings, a 1,000-person event center, and 240 short-term employee accommodation units. All three buildings are constructed as lightweight canopy structures optimized for interior daylight, views, collaboration, experiences and activities.

▼鸟瞰,宽广的园区,aerial view, generous space of the campus ©Iwan Baan

Google希望在2030年前成为第一家实现全年无间断零碳运营的主要公司,Bay View项目的三栋建筑便属于该愿景的一部分。设计旨在让基地获得LEED-NC v4白金认证,成为有史以来最大的符合国际未来生活机构生活建筑挑战Water Petal认证标准的设施。

Bay View’s three new buildings are part of Google’s ambition to be the first major company to operate on carbon-free energy, 24 hours a day, seven days a week by 2030. The site is expected to achieve a LEED-NC v4 Platinum certification and become the largest facility ever to attain the International Living Future Institute (ILFI) Living Building Challenge (LBC) Water Petal Certification.

▼建筑外观,external view of the building ©Iwan Baan

▼园区中的室外公共空间,outdoor public space in the campus ©Iwan Baan

根据Google提供的设计任务书,创新、自然和社区是项目的三个主题,灵活性和非同寻常的使用体验成为了设计的重点,激发人们的合作与共同创造。团队空间被设置在上层,下面为集会空间,在分离焦点区域和合作区域的同时,为二者提供了便捷的入口。二层设计了变化的楼板,为团队规划出了高度灵活的“邻里”区,可根据使用者的需求改变布局。

Anchored in three themes defined by Google’s design brief at the beginning of the project – innovation, nature, and community – the design is driven by flexibility and extraordinary user experience that inspires collaboration and co-creation. Team spaces are on the upper level and gathering spaces are below, separating focus and collaborative areas while still providing easy access to both. The second floor design has variation in floorplates to give teams a designated “neighborhood” area that is highly flexible to change with their needs.

▼分解轴测图,exploded axonometric ©Heatherwick Studio

▼灵活变化的楼板,flexible floorplates ©BIG

“Bay View园区是高度合作化设计流程的结果。与Google这样以数据为导向的甲方合作使得建筑的每个决定都获得了可靠信息和实验分析的支持。最终,园区上方尺度惊人的太阳能顶棚可以将落到建筑上的每一个光子捕获;能源柱可以从大地中吸收并储存热能;即便是看上去自然美丽的花朵,实际上也组成了不停工作的根茎花园,过滤并清洁排放自建筑的废水。所有的一切,园区的每一个角落,技术无处不在,形式与功能完美融入了这个全新的、令人惊讶的混合体。”BIG创始人及创意总监Bjarke Ingel说道。

“Our design of the new Bay View campus is the result of an incredibly collaborative design process. Working with a client as data driven as Google has led to an architecture where every single decision is informed by hard information and empirical analysis. The result is a campus where the striking dragonscale solar canopies harvest every photon that hits the buildings; the energy piles store and extract heating and cooling from the ground, and even the naturally beautiful floras are in fact hardworking rootzone gardens that filter and clean the water from the buildings. All in all, a campus where front of house and back of house, technology and architecture, and form and function have been fused into a new and striking hybrid,” says Bjarke Ingels, Founder and Creative Director, BIG-Bjarke Ingels Group.

▼功能分析,functional analysis ©BIG

Bay View项目的建筑仅被分为两层,上层设置办公桌和团队空间,下层为休闲区。建筑中分布着一系列室内庭院,连通两个楼层,让团队成员可以方便地进入下方的咖啡厅、餐厅会议室等各种空间。庭院也是找路装置,让员工在不同楼层之间移动,转换工作模式,有益于他们的生理健康。

The Bay View Buildings are split across only two floors, with desks and team spaces on the upper level, and the amenity spaces below. A series of indoor “courtyards” throughout the buildings connect the two levels, giving teams easy access to cafes, kitchenettes, conference rooms, and all-hands spaces. The courtyards also encourage the physiological benefits of physical movement when circulating between levels and different modes of work, and double as wayfinding devices.

▼二层开放的办公空间,open workspace on the second floor ©Iwan Baan

▼连接上下两层的庭院,courtyard connecting the upper and lower floors ©Iwan Baan

空间上方巨大的顶棚由正交柱网支撑,将整个二层的公共空间连结在了一片屋顶之下。这些空间拥有充足的自然光和开阔的视野。顶棚上的天窗经过仔细设计,可以减少环境眩光。

Above, the large-span canopy with average orthogonal column spans allows the entire second-level workspaces to be open and connected under one roof. These workspaces prioritize access to natural light and views, with reduced glare through carefully designed clerestory windows punctuating the canopy.

▼阳光从天窗照入空间,sunlight pouring into the space through the clerestory windows ©Iwan Baan

比起被过多的柱子和承重墙打碎,顶棚采用创新的结构保证了下方工作空间的开放性。每个人在楼层的任何位置都可以透过立面和天窗享受同等的室外景观。

Rather than being segmented by excessive columns and support walls, the structural innovation of the canopy roof allows for a wide-open workspace; every person has equal access to views across the floorplate, and through the perimeter facade and clerestory windows to the outdoors.

▼屋顶分析,roof analysis ©BIG

三栋建筑外部使用了前所未有的超大尺度太阳能屋面,其中装有5000个银色的太阳能板,可以产生总量约为700万瓦特的能量。

这一跨越各个建筑的巨大顶棚结构是建筑师多年努力的成果,实现了建筑功能、能效和经济性的最大化。由钢管组成的网状结构和顶棚区块间的简洁天窗,以及不透明的屋面结构共同提供了最好的噪音控制,最小化太阳辐射热,降低了整体能源荷载,让Google可以通过外侧的PV阳光板获得最多的能量。顶棚还为内部的工作空间带来了没有眩光的自然光,使得建筑中的每个工位都拥有良好的室外视野,可以在一天中的大部分时间沐浴在日光之中。

On the exterior, all three buildings feature a first-of-its-kind “dragonscale” solar skin roof equipped with 50,000 silver solar panels that generate a total of nearly seven megawatts of energy.

This canopy superstructure applied across all the buildings is the result of a multi-year effort to achieve the most functional, energy-efficient, and economical building solution: a net system made of tubular steel with simple clerestory windows between the canopy bays and an opaque roof structure offers the best acoustic control, minimizes thermal heat gain, lower overall energy loads, and allows Google to harvest the maximum amount of solar PV on the outside. It also provides daylight to the workspaces inside without excessive glare, allowing every desk in the building to have views of the outside, and access to daylight throughout most of the day.

▼屋顶近景,设置大面积阳光板,closer view to the roof with large areas of PV panels ©Iwan Baan

“Google Bay View园区提供了与城市高层建筑完全不同的办公体验。建筑与旧金山最高的办公塔楼面积相当,层叠在一起的楼层被重新排布在了一个平面上,形成了一个充满活力的村庄。对于摩天大楼来说,实现碳中和和水资源的循环利用是很大的挑战。该项目水平延展的布局让我们可以收获太阳、土地和水带来的能量。我们希望Bay View项目成为办公空间进化的巨大一步,提升可持续设计的标准,为一代代建筑的使用者和游客带来启发。”BIG合伙人Leon Rost说道。

“Google Bay View offers a workplace experience that is an antithesis to an urban high-rise; Containing as much area as the tallest office tower in San Francisco, the typically stacked floorplates are redistributed into a flat array, creating a vibrant village. While on- site carbon and water neutrality is challenging for skyscrapers, this bay-scraper typology enables us to harvest the power of the sun, earth, and water. We hope Bay View will provide a quantum leap in the evolution of the workplace, elevate the benchmark for sustainable design, and inspire the next generations of users and visitors to the building,” says Leon Rost, Partner, BIG-Bjarke Ingels Group.

▼剖面,可持续性技术分析,section, analysis of the sustainable technologies ©BIG

Bay View园区完全依靠电力运行,拥有北美最大的地热柱系统,可以减少50%的碳排放和90%的冷却水需求。此外,由Google建造的各种基地系统可以收集、处理和再利用所有雨水和废水,修复生态栖居地,提供海平面上升保护,让Google员工以及附近Bay Trail的大众都可以享受美丽的自然湿地景观。

Bay View operates entirely on electric energy and the campus houses the largest geothermal pile system in North America, estimated to reduce carbon emissions by almost 50% and water used for cooling by 90%. In addition, on-site systems built by Google collect, treat, and reuse all stormwater and wastewater and provide habitat restoration, sea level rise protection, and access to the beauty of natural wetlands for both Googlers and the public on the nearby Bay Trail.

▼从水体看向建筑,view to the building from the water body ©Iwan Baan

Bay View园区还符合生活建筑挑战(LBC)积极用水标准,并且有望成为最大的获得国际未来生活机构(ILFI)认证的项目,这是世界上最严格的再生建筑评级系统。

Google希望解锁一些可以为整个产业带来利益的先进技术,因此在Bay View园区中使用了许多可定量的解决方案,包括模块化施工;新尺度的地热装置;创新的阳光板设计;获得认证的废水处理系统;从垃圾填埋场分流废弃物;提高保护濒危物种的产品总数;以及在景观设计上优化水资源管理,为受到威胁的野生动植物创造宝贵的栖居地。

Bay View is also a Living Building Challenge (LBC) water-positive campus and on track to be the largest project ever certified by the International Living Future Institute (ILFI) under any of its programs, which are recognized as the most ambitious regenerative building rating systems in the world.

Google’s mission to unlock advancements for the benefit of the entire industry have led to several scalable solutions in working on the Bay View campus: increasing modular construction, geothermal at new scales, innovation in PV design, a permitted blackwater system, waste diverted from landfill, improved total number of products vetted for Red List ingredients, and landscape designed to advance water stewardship and create valuable habitat for threatened wildlife.

▼湿地和建筑夜景,night view of the building and the wetland ©Iwan Baan

▼夜晚园区鸟瞰,aerial view of the campus in the night ©Iwan Baan

总体而言,Google Bay View园区塑造了新的结构框架、材料语言和生态保护方式,将帮助未来办公空间以及更大尺度上的建成环境设计向前更进一步。

Overall, the Google Bay View campus has forged a new frame-work, materials language, and ecological approach that will help push both the future of the workplace, and the built environment-at-large, forward.

▼一号建筑一层平面图,G1 L1 plan ©BIG

▼一号建筑二层平面图,G1 L2 plan ©BIG

▼二号建筑一层平面图,G2 L1 plan ©BIG

▼二号建筑二层平面图,G2 L2 plan ©BIG

▼三号建筑底层平面图,G3 LL plan ©BIG

▼三号建筑一层平面图,G3 L1 plan ©BIG

▼三号建筑二层平面图,G3 L2 plan ©BIG

Name: Google Bay View
Site Size: 42 acres / 1,829,520 square feet
Building Size: 1.1 million sq ft (Bay View); 590,000 sq ft (Charleston East)
Location: Mountain View, CA
Client: Google
Construction start date: 2017 (Bay View); 2016 (Charleston East)
Construction finish date: 2022 (Bay View); 2023 (Charleston East)
Sustainability Certification/s: Pursuing LEED Platinum V4 certification and Living Building Challenge Petal certification

Collaborators: BIG-Bjarke Ingels Group (Design Architect), Heatherwick Studio (Design Architect), Sares Regis (Development Group), Adamson (Executive Architect), STUDIOS (Interior Architect), Populous (Events Consultant), Thornton Tomasetti (Structural Engineers), Integral Group (Mechanical, Plumbing & Fire Protection Engineer), Olin (Landscape Architect), ARUP (Acoustic Consultant & Facade Engineers), BKF (Civil Engineer), Sherwood (Water Engineer), Holmes (Fire & Life Safety), Kleinfelder (Geotechnical Engineer), Loisos + Ubbelohde (Daylighting Consultant), FMS (Lighting Consultant), C.S. Caulkins Co (Access & Maintenance), Teecom (Telecommunications), Whiting-Turner (General Contractor), Applied Wayfinding (Signage & Wayfinding)

Partners-in-charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen, Daniel Sundlin, Leon Rost
Project Leaders: Blake Smith, Ryan Harvey, David Iseri, Florencia Kratsman
Project Managers: Linus Saavedra, Ziad Shehab

Team: Agla Egilsdottir, Alessandra Peracin, Ali Chen, Andriani Atmadja, Alvaro Velosa, Armen Menendian, Benjamin Caldwell, Benson Chien, Bernard Peng, Brian Zhang, Camilo Aspeny, Cheyne Owens, Christopher Wilson, Claire Thomas, Cristian Lera, Cristina Medina-Gonzalez, Danielle Kemble, David Spittler, Deborah Campbell, Derek Wong, Diandian Li, Dylan Hames, Erik Kreider, Eva Maria Mikkelsen, Guillaume Evain, Hacken Li, Helen Chen, Isabella Marcotulli, Isela Liu, Jason Wu, Jennifer Dudgeon, Jennifer Kimura, Jennifer Wood, Jeremy Siegel, Jia Chengzhen, Ji-Young Yoon, Jian Yong Khoo, John Hilmes, Jonathan Fournier, Joshua Plourde, Julien Beauchamp-Roy, Kalina Pilat, Kiley Feickert, Kurt Nieminen, Lina Bondarenko, Mads Kjaer, Manon Otto, Marcus Kujala, Maria Acosta, Meghan Bean, Michelle Stromsta, Nandi Lu, Nicole Passarella, Olga Khuraskina, Oliver Colman, Otilia Pupezeanu, Patrick Hyland, Peter Kwak, Ramona Montecillo, Rita Sio, Sebastian Claussnitzer, Sebastian Grogaard, Seo Young Shin, Shu Zhao, Siva Sepehry Nejad, Terrence Chew, Thomas McMurtrie, Tiago Sa, Timothy Cheng, Tingting Lyu, Valentino Vitacca, Vincenzo Polsinelli, Walid Bhatt, Yesul Cho, Yina Moore.

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。