每个项目的设计都是对一些或实际或形而上学的元素的回应,这些元素有的有形,有的无形。在当今的社会发展中,可持续性概念是必要的,然而它却可以以许多种形式呈现出来,本项目就是对上述理念的回应与体现,建筑师亲切地称之为“混凝土实验住宅”。

Every project is a response to several parameters- some physical, some metaphysical, some tangible and some intangible. Today the idea of sustainability is imperative, but its definition has many interpretations. One such response and interpretation is this house we fondly named- House of Concrete Experiments.

▼项目与周边环境鸟瞰,
aerial view of the project ©Niveditaa Gupta

▼顶视图,top view ©Niveditaa Gupta

▼室外泳池,outdoor pool ©Niveditaa Gupta

在选择用新兴材料建造自己的家时,大多数人都会十分犹豫,然而本项目的业主却不同。他曾就读于麻省理工学院(MIT),拥有善于思考、积极进取的头脑,对创新持积极的态度,并且深谙失败只是通往成功的众多步骤之一。他明白环境与对环境的关注才是设计的首要理念,任何新事物的成本都不是以其直接结果来量化的,而是需要以长远的眼光看待它在未来几年中的变化,这就是建筑的艺术,而建筑则是艺术的最高形式。

Any client would be hesitant to experiment with new ideas and materials for their home, but not the owner of this house. A true patron; himself having studied at MIT, a thinking progressive mind with an attitude towards innovation and an understanding that failure is only one of the many steps to success. He understands that the environment and its care is primary, that costs towards anything new is not quantified in its direct outcome, but in what it does for years ahead and that architecture is the highest form of art.

▼场地入口,entrance of the site©Niveditaa Gupta

建筑师有幸与这位业主合作了两次,本项目是该业主委托建筑师设计的第二栋住宅,即,混凝土实验住宅。住宅位于孟买附近的海滨小镇Alibaug,坐落在Zirad的Deotalai山麓,环绕在景观优美的芒果园中。为了避免在详细描述本案的时候过于冗长,以下为该建筑的主要特征。

I have been blessed, not once but twice with this patron, for whom this is his second home we built; the House of Concrete experiments. To avoid being pedantic over a detailed description of the house, below are its salient features.The House of Concrete Experiments is a residential project, located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai. Set on the foothills of Deotalai in Zirad, the house is amidst a mango orchard.

▼左侧为主屋,右侧为客房体量,the main house on the left side and the guest house on the right side ©Niveditaa Gupta

 

概念与平面规划
Concept and planning

1.在设计之初,建筑师就决定将住宅的体量规划在树木的周围,而不干扰树木,这种理念造就了蜿蜒且分散的平面形式。
2.场地上现有的土坑,位于住宅的边缘,如今则被改造为下沉式庭院,此外,建筑师还在下沉庭院中种植了树木,旨在将绿色景观引入室内。
3.项目被构想为一间开放式工作室,整个住宅中仅设有一间为业主夫妇准备的卧室。两间客房上下堆叠,位于一栋独立的建筑中,作为主屋的附属建筑,由开放的庭院分隔开来。

▼主屋入口,entrance of the main house ©Niveditaa Gupta

▼建筑体量围绕庭院布置,the volume of the house is arranged around the courtyard ©Niveditaa Gupta

▼主屋室外楼梯,exterior staircase of the main house ©Niveditaa Gupta

1. On the very onset of the design it was decided to place the house around the trees without disturbing any of them, which naturally led to a meandering fragmented form for the house.
2. An existing pit in the land has been made into a sunken courtyard on the edge of which the house has been located. It was planned to have trees within so as to bring the green foliage into the house.
3. The house is planned as a large studio space with just one bedroom for the couple. Two guest rooms are stacked in a separate building as an annexe to the main house separated by open courts.

▼双层的客房体量,the guest house ©Niveditaa Gupta

▼倾斜的悬臂式混凝土雨棚,
Sloping cantilevered concrete canopy ©Niveditaa Gupta

 

墙体与结构
Walls and Structure

1.墙体与结构并没有按照规整的柱网布置,而是呈现出雕塑般的姿态。总体来看,住宅内部是一个大型的无柱空间,平整流畅的混凝土天花板贯穿始终,空间中没有设置任何可能打断空间节奏的内墙。
2.三个巨大的倾斜悬臂式雨棚打破了结构稳定性的概念,这些雨棚结构经过精心的设计,不仅能为周围的户外活动提供阴凉,同时也丰富了建筑的平面形式。
3.住宅的墙体厚度从450毫米到1000毫米不等。
4.充足的厚度允许建筑师在墙体内部设置储藏空间。整栋建筑能够通过防水凹窗以及墙体内的热通道进行被动式降温。
5.主动式降温系统的设计灵感来自于古老的建筑冷却方法,该系统利用了墙体的厚度,通过墙体中的凹槽将冷空气输送到房间中,并在这个开放的大体量中循环,同时也起到了冷却混凝土墙体的作用。

▼玄关,entrance area ©Niveditaa Gupta

1. Walls and structure are placed so as to become sculptural elements and not on a particular grid. The house is a large column free space, a seamless flat concrete ceiling with no internal walls that hinder this concrete volume.
2. Three large sloping, cantilevered overhangs defy concepts of structural stability. These are meticulously designed to offer shade to the external movement around the house but also add to an otherwise flat form of the house.
3. The walls of the house range from 450mm thick to 1000mm thick.
4. The thickness also allows opportunities to use the volume of the walls to accommodate storage within, recess windows for waterproofing and thermal pass of the walls allows for passive cooling within the house.
5. An active cooling method drawing its inspiration from ancient ways of catching cool breeze into spaces, this method of air conditioning uses the thickness of the walls to its advantage, carving out small ducts within them which carry this cool air and circulate it through the large volume of the house in turn also cooling the walls in concrete.

▼室内概览,overall of interior ©Niveditaa Gupta

▼客厅,living room ©Niveditaa Gupta

▼餐厅,dining area ©Niveditaa Gupta

▼书房,study ©Niveditaa Gupta

▼丰富的天窗与有趣的光影,
various skylight  and interesting light and shadow ©Niveditaa Gupta

▼由书房看泳池,viewing the pool from the study ©Niveditaa Gupta

▼厨房,kitchen ©Niveditaa Gupta

 

材料 – 混凝土:回收:实验
Materials- Concrete : Recycled : Experimental

1.设计忠于一种材料,即现浇混凝土。主屋的混凝土厚墙是回收利用了场地上的废料碎片浇筑而成的,旨在节省建造材料,同时在墙面打磨完成后渲染出一定程度的粗糙质感。这些碎片包括碎石以及破碎的砖块,有时,大块的废石嵌在墙上,呈现出一种近乎遗迹的美感。
2.每一面墙的触感都是特别的,丰富的肌理是通过不同的混凝土实验形成的,这些实验包括:采用碎屑浇筑混凝土、多孔疏水混凝土,以及在混凝土成型后用颜料进行饰面处理。
3.含有客房的独立建筑体量采用了粉红色混凝土浇筑,通过在混凝土中加入砖粉,最终形成了这种红润的色彩。
4.地板是用回收的废石制作而成的,浇筑在混凝土中的废石经过打磨形成水磨石,黑色、白色、粉色的石头以及瓷砖碎片在地面不同区域以不同的形式呈现出来,将地板变身为一件大型艺术品。
5.在整个项目中,光线被视作一种非常重要的建筑材料,丰富的天窗造就了有趣的光影游戏。

▼混凝土材质分析,analysis of the different uses of concrete in the house ©Samira Rathod Design Atelier

1. The house is true to one material; that is cast concrete. The thick walls of the main house in concrete are cast with debris from site to reduce the usage of material and render a certain rough texture when the walls are grinded and finished. The debris includes stone chips, broken bricks and at times large pieces of waste stone embedded in the walls almost like a relic.
2. The tactile walls are all cast with different experiments in concrete that render specific textures to each of the walls. The experiments include debris cast concrete; waterjet concrete and form finish concrete with pigments.
3. The guest block is casted in pink concrete which is made by adding brick powder in it. This gives the concrete a blush.
4. The floors are made by recycling waste stone pieces cast in concrete terrazzos. Black, white, pink stones and broken ceramic tile chips are all used in different areas in different forms to make the flooring as a large artwork.
5. Light is a very important building material in all our work. The house has multiple playful skylights which literally “play” with light.

▼主屋卧室,bedroom ©Niveditaa Gupta

▼客房卧室,guest-room ©Niveditaa Gupta

▼浴室/卫生间,bathroom ©Niveditaa Gupta

▼楼梯,staircase ©Niveditaa Gupta

本项目在规划、建造、结构设计、材料使用、光影运用,以及功能方面,都可谓是一场真正的“实验”。无论是建筑还是室内细节上都融入了建筑师的巧思,这些巧思使原本压倒性的空间变得非常亲密、宜居。混凝土实验住宅不是一栋为了拍照打开而设计的房子,这里的空间需要人们亲自去触摸、感受、体验。

The house of concrete experiments is in fact an experiment in all its aspects, its planning, construction, structural design, material usage, play of light and shadow and its services. The details incorporated in the architecture and interiors of this house create continual intrigue making the otherwise overwhelming space very intimate and livable. The house is one that is not easy to photograph. Its spaces need to be encountered and experienced.

▼外观夜景,exterior night views ©Niveditaa Gupta

▼泳池夜景,night view of the pool ©Niveditaa Gupta

▼底层平面图,ground floor plan ©Samira Rathod Design Atelier

▼二层平面图,terrace plan ©Samira Rathod Design Atelier

▼立面图,elevations ©Samira Rathod Design Atelier

▼剖面图,sections ©Samira Rathod Design Atelier

Project Name: House of Concrete Experiments
Office Name: Samira Rathod Design Atelier
Office Website: www.srda.co
Social Media Accounts: @samira_rathod (Instagram)
Contact email: srda@srda.co
Firm Location: Mumbai
Completion Year: 2022
Gross Built Area (m2/ ft2): 5000 sq.ft
Project Location: Alibaug
Program / Use / Building Function: House
Lead Architects: Samira Rathod
Lead Architects e-mail: srda@srda.co
Team- Jay Shah (Project Architect)
Photo Credits: Niveditaa Gupta
Photographer’s e-mail: guptaniveditaa@gmail.com

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。