南泰尔Syctom货物集散中心的重建体现了LVA事务所长期以来的设计理念。虽然这是一座工业建筑,但它对附近地区保持开放。除了严格遵循人体工程学和安全标准之外,该方案还对空间质量、使用质量以及员工的工作环境给予了特别关注。

The restructuring of the Nanterre sorting center is indicative of the approach of the LVA agency. Indeed, although this is an industrial building, it is now open to the neighborhood. Particular care has been given to the spatial qualities, the qualities of use and the working conditions of the employees beyond the strict response of the upgrading to ergonomic and safety standards.

▼鸟瞰,Aerial view © Guillaume Guerin

▼道路视角,View from the ground level © Guillaume Guerin

该项目的建筑面积为12000平方米,由LVA与La Superstructure和Patrice Gobert architecte et associés合作为Syctom公司打造。建筑设计方面主要以三个原则为指导:将自然光引入建筑内部,创造可以直接从工作区和休息区进入的户外空间,以及促进自然区域的发展。

This 12,000 m² project (floor area), carried out as a full mission in association with La Superstructure, Patrice Gobert architecte et associés for Syctom, project owner, is guided by three major architectural principles : bringing natural light into buildings, develop outdoor spaces directly accessible from the work and rest rooms, contribute to the development of natural areas.

▼停车场视角,View from the car park © Guillaume Guerin

鉴于项目坐落在一个密集且受限的地块,改造的关键在于提升材料的接收和处理能力(从每年40,000吨提升至每年55,000吨)、重新组织场地的整体运作,并对建筑进行升级以及热能和环保方面的改造。LVA事务所为此组织了一个流畅且清晰的运行路径,并最大限度地保留了既有的建筑结构。

▼示意图-拆除部分和设计方案对比,Diagram – demolitions and project © Le Dévéhat Vuarnesson Architectes

On a densely built and constrained plot (Flood Risk Prevention Plan), the stakes of the rehabilitation resided in the increase of the capacity of reception and treatment of the material (from 40,000 to 55,000 tons per year), in the reorganization of the overall operation of the site and in the upgrading and thermal and environmental renovation of the buildings. LVA organized a fluid and clear operation while preserving a maximum of existing constructions.

▼新增的金属框架,The new mesh structure © Guillaume Guerin

▼建筑外观局部,Exterior partial view © Guillaume Guerin

分拣中心的建筑设计展现了工业与第三产业相混合的特征。该场地作为“生产”中的城市结构的一部分,曾长期致力于工业活动,Guilleraies联合开发区的发展为之引入了第三产业,并进一步巩固了其最初使命。因此,分拣中心与新区的城市及景观发展都有着重要的联系。当地居民的高接受度也让该项目与周边社区建立了平和稳定的关系。

The contemporary architectural treatment of the sorting center expresses the mix of activities : industrial and tertiary. The site is part of an urban fabric in «production» and participates in its definition. District formerly dedicated to industrial activity, the development of the Guilleraies’s JDZ (Joint Development Zone) introduces many tertiary activities while consolidating its original vocation. Hence the importance of the relationship of the sorting center to the urban and landscaping development of the new district. The work becomes easily appropriated by local residents, and its relationship to the neighborhood is calmed.

▼车间立面,Plant facade Guillaume Guerin © Guillaume Guerin

随季节而改变的绿化空间、自然光的渗透、新的户外空间和视野,不仅改善了员工的工作条件,还使得建筑与场地及周围景观建立了新的联系。视觉、听觉和嗅觉上的干扰在建筑的尺度下得到了解决,从而能够保证员工的舒适度并降低建筑对城市的影响。

▼剖面图,Section © Le Dévéhat Vuarnesson Architectes

The presence of green spaces changing with the seasons, the penetration of natural light, the new exterior spaces and the new views created enhance the working conditions by offering a new relationship to the site and the landscape.

Visual, acoustic and olfactory nuisances are dealt with at the scale of the building, for the comfort of the employees and for a softened urban impact.

▼阳台,Balcony © Guillaume Guerin

建筑的既有体块被保留下来,并适应了不同的功能:A楼是行政办公、社交场所以及工作车间;E楼、B楼和C楼用于材料的倾泻、接收和储存,以及对分拣后的材料的分类、包装和疏散。出于重新组织车辆进出区域和材料接收区域的需要,既有的E楼被拆除并进行了重建,另有一栋用于隔离小型放射性材料的建筑被拆除。

▼楼栋功能示意,Diagram – buildings and functions © Le Dévéhat Vuarnesson Architectes

▼车辆动线示意,Vehicle access © Le Dévéhat Vuarnesson Architectes

The volumetric principle of the center, adapted to the different functions, has been retained : building A houses the administrative and social premises and the workshops; buildings E, B, C and D, dumping, reception and storage of the material collected, sorting, packaging and evacuation of the sorted material. The restructuring of the vehicle access area and the material reception area required the demolition and reconstruction of Building E and the demolition of the small radioactive material isolation building.

▼材料接收和储存空间,Material reception and storage spaces © Guillaume Guerin

紧挨着阳台的网状金属结构与建筑的工业属性形成呼应,它为植物提供了攀爬的框架,并随着一天之中光线的变化,于建筑的立面上投下巨大的阴影。

The mesh is the structuring element of the project, a balcony clings to it, the vegetation begins to climb there, it plays with the sun and draws large shadows on the facades, it is the coherence of the industrial tool.

▼网状金属结构为植物提供了攀爬的框架,The mesh allows the vegetation to climb © Guillaume Guerin

▼外墙细节,Facade detailed view © Guillaume Guerin

▼网状金属结构轴测,Axon – mesh © Le Dévéhat Vuarnesson Architectes

Project owner : Syctom, the metropolitan household waste agency, a major public player in waste management in Île-de-France.
Team : Le Dévéhat Vuarnesson Architectes in association with La Superstructure, Patrice Gobert architecte et associés and Thierry Dalcant landscaper ; Paprec group agent- manager ; Cathelain Entreprise Civil Engineering ; Ar-Val Process ; Inddigo Technical Studies Office ; Sim acoustician technical study office ; Area fluid technical design office ; Olfacto (dust removal-deodorization)
Mission : Design, construction and operation or maintenance contract.
Program : Restructuring of a selective collection sorting center
Ability : 55 000 T/year
Surface : 12 000 m2 floor area
Surface of the parcel : 18500 m²
Calendar : Delivered in November 2021
Budget design realization: 40,6 M€ ex-tax (including process, non-operating) Operation realized in BIM
Photo credits : Guillaume Guerin

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。