这是一个包含20个家庭居住单元的住宅项目,基地位于布宜诺斯艾利斯东北侧的Paraná河边,所在街道与Campana市的南北轴线平行,周边为低密度城区。

The 20-unit multifamily housing program is developed in a central lot located on one of the streets parallel to the North-South axis of the city of Campana, a low-density urbanization located northeast of Buenos Aires on the banks of the Paraná River.

▼建筑外观,external view of the building ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

地块前方朝向一片体育场,保证了建筑与道路之间的开放视野。建筑建造在连接地块中部和街道的宽阔基座上,主体有五层,矗立在基地前部。基座上整合了一系列过渡空间,包括门槛、坡道、大厅和公用的扩展区等,控制公共空间和建筑室内之间的连续性。

The lot opens its front to a sports field that enables open views to and from the avenue. The building is organized on an extended plinth throughout the land, which connects the center of the block and the street, and the main body, with five levels, rises above the front portion of the plot. The plinth organizes a gradient of intermediate spaces (thresholds, ramps, halls and expansions for common use) that control the continuity between the public space and the interior of the building.

▼从体育场看向建筑,view to the building from the sports field ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

主体建筑体量简洁,焦聚在住宅和垂直流线上,在退界的基础上灵活处理与环境的关系。街道上方是一片景观退界空间,保留了原有的松树,减少体量对行人尺度的影响。建筑后部为一片宽敞的露台,古老的牛油果树生长于此,改善了城市空间。两侧仅留最小退界,自然地形成项目的公共流线。

▼建筑形态分析,building analysis ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼露台与垂直流线,terrace and the vertical circulation ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

The main body, which concentrates the dwellings and the vertical circulations, is defined as an exempt volume based on perimeter retreats that variably organize its relationship with the context. Above the street, a landscaped retreat preserves the existing pine and attenuates the impact of the pedestrian-scale volume. While on the backside, a large square patio recreates the conditions of urban space and allows preserving an ancient avocado tree. Finally, on the sides, minimal recedings make it possible to naturally illuminate and ventilate the building’s common circulations.

▼建筑后部的露台
terrace at the rear ©Gustavo Sosa Pinilla

▼建筑前方的人行道和松树
pedestrian and pine trees in front of the building ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

建筑为城市密集化提供了一个模型,从当代立场出发,将不断发展的中型城市的需求与居民——即项目的潜在使用者——的传统文化和社交惯性结合在一起,并使之均衡。通过设计阶梯式的露台,建筑优化了高层住宅的类型,复原了传统城市中的生活方式,使得邻里之间可以相互交流,共享室外空间。

The building materializes a model of urban densification that, from a contemporary position, integrates and equalizes the demands of a growing medium-sized city with the traditions and social inertia of its inhabitants, the potential users of the building. Through the proposal of terraced patios, the building recovers and updates, for the typology of high-rise housing, the forms of living typical of provincial cities where the enjoyment of the exterior and the interaction between neighbors characterize the lifestyle.

▼入口,entrance ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼抬起的首层空间
elevated ground floor ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼楼梯,staircase ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼上层的公共露台
public terrace on the upper floor ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼楼梯细部,details of the staircase ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

建筑围绕带有露台的双开间公寓布局,充分利用东西侧的自然光,并且考虑了看向街道和地块中部的景观视野。

The building is structured around a double bay of apartments with terraced patios, which take advantage of the sun from the East and West and the views of the avenue and the center of the block.

▼户型分析,analysis of the dwelling unit ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼带有露台的公寓,apartment with patio ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

露台和公寓反复穿插,在立面上形成三维的棋盘格图案,带来了城市尺度上的可识别性。这一由体块和居住空间组成的纹理,赋予了围护结构厚度和多孔性,让人们可以在使用住宅扩展空间之余,与城市产生互动。

The alternating repetition of apartments and terraced patios organizes, on the facades, a three-dimensional checkerboard pattern, recognizable on an urban scale. This texture, of masses and habitable spaces, gives thickness and porosity to the envelope, allowing the activation of the building’s margins from the use of the housing expansions and their interaction with the urban space.

▼棋盘格立面,facade in a checkerboard pattern ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼立面近景,虚实交错,closer view to the facade with alternated masses and patios ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

外立面全部由砖块制成,这种材料在当地文化中被广泛运用,技术成熟,经济实用,并且可以满足环境可持续性的需求。另一方面,这种建造方式形成了连续渐变的立面构造,从简单的围护墙体到各种各样的开口与遮阳,将项目中不同的隔热、光照和视线需求整合在了一个高效且形式连续的建筑表皮之中。

The envelope is resolved entirely in brick, a material widely and extensively diffused in the culture of the region that constitutes a technically reliable, economically affordable, and environmentally sustainable solution. This technology allows, in turn, the development of a continuous gradient of configurations and surface performances, ranging from the simple enclosure wall to masonry with openwork and variable relief in the form of brise soleils. In this way, the different thermal, lighting and visual requirements of the program are integrated within a highly efficient and formally continuous building envelope.

▼不同的砌筑方式讲不同需求整合在一层表皮上,various pattern integrated different requirements into one enclosure ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼材料细部,material details ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura, Gustavo Sosa Pinilla

▼区位图,location ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼总平面图,site plan ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼地面层平面图,ground floor plan ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼一/三/五层平面图,plan of the first, third and fifth floors ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼二/四层平面图,plan of the second and fourth floors ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼屋顶平面图,roof plan ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼剖面图,section ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

▼装配细部,rig details ©Francisco Cadau Oficina de Arquitectura

Architect: Francisco Cadau
Collaborators: Patricio Cantlon, Federico Cione, Victoria Della Chiesa, Andrea Lanziani, Andres Milos, Diego Valenzuela
Location: San Martin 777, Campana, Buenos Aires Province, Argentina
Program: Residential building
Area: 1835 m2
Year of completion: 2021
Photography: Francisco Cadau Oficina de Arquitectura / Gustavo Sosa Pinilla

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。