本项目为Repentigny剧院建筑竞赛的获胜方案,旨在为当地创造一处可容纳350个座位并用于各种文化活动的灵活可控的空间,同时以突出的空间质量满足古典音乐的演出要求。Repentigny剧院隶属于“Repentigny文化空间”计划的一部分,项目的落成则使城市中心的规划与发展更进了一步。

The new Repentigny Theatre is the result of an architectural competition aimed at offering patrons a variable configuration room with 350 seats for various cultural activities, while also providing a prominent space for classical music. The project completes a civic ensemble called Repentigny Cultural Space, conceived and developed at the heart of the municipality.

▼项目与周边环境概览,overall of the project and surrounding environment ©Steve Montpetit

为了充分发挥出Repentigny文化空间的真正价值,建筑师在剧院中设计了一处观景露台,为游客提供了包括当地公墓、教堂、圣劳伦斯河、勒贝尔岛、主题花园、前部庭院,以及戴安-杜福瑞艺术中心在内的全景视野。围绕在独户住宅的街区环境中,这个平台空间为市民提供了一个从不同角度观察城市的机会,同时,它也侧面加强了社区的凝聚力与人们对于本社区的归属感。

To appreciate the Repentigny Cultural Space at its true value, a terrace-observatory was conceived to provide visitors with a panoramic view encompassing a local cemetery, the Purification church, the St-Lawrence river, Lebel Island, thematic gardens, the forecourt, and the Diane-Dufresne Art Centre. The space provides citizens with an opportunity to see their surrounding environment, consisting mainly of single-family residences, in a different light. It also provides an opportunity to strengthen the feeling of belonging to a territory and a community.

▼建筑外观,external view of the building ©Steve Montpetit

设计的核心理念旨在将新Repentigny剧院与戴安-杜弗雷纳艺术中心联系在一起,为城市公共空间注入活力。观景露台、室外楼梯、设有大面积开窗的大厅,以及隐蔽在悬挑空间下的入口,都旨在最大化室内外空间的互动,同时将室内空间延伸至室外。本项目的目标是通过创造一栋亲民的、非正式的公共建筑,促进当地艺术以及社会文化活动,进而对市中心文化空间作出补充,使这里始终保持活力。

The intent was for the public spaces of the new Repentigny Theatre to energize the forecourt connecting it to the Diane-Dufresne Art Centre. The terrace-observatory, the staircase-bleacher, the largely windowed hall, and the positioning of the entrance surmounted by a marquee have been designed to maximize interactions within an outdoor space that extends the interior. The objective is to promote the holding of cultural mediation activities and socio-cultural events in an informal setting that complements the programing and contributes to the continuous animation of the place.

▼戴安-杜弗雷纳艺术中心与Repentigny剧院,Diane-Dufresne Art Centre and the new Repentigny Theatre ©Steve Montpetit

“Repentigny文化空间”是一项雄心勃勃且独一无二的计划,通过创造新的公共空间,融合了所有人共享的新兴价值观,进而改变了人们在郊区的共有生活体验。Repentigny剧院的独特之处在于,它不像大多数城市场馆那样是内向的,而是将公共空间向外部、前院,以及花园开放。露台的顶部是由交叉层压木板制成,每到夜晚,整个屋顶被灯光点亮,如同俯瞰人行道的巨大剧院招牌,将向外开放的剧院空间就变身为引人注目的城市公园地标。

The Repentigny Cultural Space is an ambitious and unique project, incorporating emerging values shared by the entire population to transform the experience of living together in the suburbs by creating a new public spaces. The goal was for the Repentigny Theatre to be much less introverted than an urban venue, with its public spaces opening onto the exterior, the forecourt, and the gardens. The terrace is topped by a roof made of cross-laminated wood panels which, when illuminated at night, marks the space’s identity on the scale of this new urban park, as does the theatre marquee on the scale of the sidewalk it overlooks.

▼入口立面,entrance facade ©Steve Montpetit

▼观景露台、室外楼梯、设有大面积开窗的大厅,以及隐蔽在悬挑空间下的入口,the terrace-observatory, the staircase-bleacher, the largely windowed hall, and the entrance ©Steve Montpetit

从外观上看,2.4mx12mx220mm的CLT面板悬挂在钢梁之下,屋顶由直径300毫米的高速钢构件支撑,结构的末端则采用了Cast Connex类型的锥形预制节点构件。不对称的对角线结构是设计有意表达的结果,旨在以轻盈的姿态与戴安-杜方艺术中心沿Allée de la Création街道一侧的巨大门廊结构形成对比。

The 2.4m x 12m x 220mm thick panels are suspended under steel beams supported by 300mm diameter HSS, finished with prefabricated tapered ends of the Cast Connex type. This deliberately expressive structure with its asymmetrical diagonals is intended as a lighter and airy counterpoint to the massive structure of the portico of the Diane-Dufresne Art Centre, which is reflected in its basin along the Allée de la Création.

▼立面细部,facade detail ©Steve Montpetit

▼观景露台,the terrace-observatory ©Steve Montpetit

▼露台提供了极佳的景观视野,the terrace-observatory offers excellent views over the landscape ©Steve Montpetit

木材的肌理同样出现在大厅的天花板中,这里是一个向外开放的双层通高空间,阶梯平台式的大楼梯不仅是大厅的空间焦点,同时也以灵活的使用形式满足了非正式活动的需求。

▼剖透视图,perspective section ©Les architectes FABG

Wood is also present on the ceiling of the room’s foyer, which is a large, double-volume space opening onto the outside and featuring a stepped staircase to facilitate informal occupation and the holding of complementary activities.

▼大厅,the foyer ©Steve Montpetit

▼大厅楼梯细部,detail of the stepped staircase ©Steve Montpetit

从花圃与阳台都可以直接进入主要表演厅,进入方式取决于不同活动的需求,主表演厅甚至可以作为卡巴莱歌舞表演厅或宴会厅使用,除了传统的扶手座椅外,表演厅中还设有可伸缩的看台。为了应对各种活动与使用的需求,表演厅墙壁内衬了19mmx75mm的垂直MDF板条,间距为38mm。MDF板条的背侧为50mm厚的岩棉吸音板,并由黑色土工布隐藏。这种结构被称为声学共振器,已经成功地应用于如Mont-Laurier等的多功能场馆中,它的优点是能够保持房间的声学效果,同时能够消除不必要的漂浮回声,以及避免表演时可能产生的过度混响。

The room can be accessed both from the parterre and from the balcony, depending on the varied activities that can be conducted in cabaret or banquet format, in addition to the conventional configuration of the armchairs on the telescopic bleachers. To address the variety of activities and occupations, the walls were lined with a device of vertical MDF slats of 19mm x 75 mm, spaced by 38mm and arranged in front of absorbent panels of rock wool, 50 mm thick and concealed by a black geotextile fabric. This device, called an acoustic resonator, has been successfully used in multifunctional venues such as Mont-Laurier, and it offers the advantage of keeping the acoustics of the room alive, while canceling the risks of unwanted floating echo or excess reverberation for amplified shows.

▼多功能表演厅,the multifunction hall ©Steve Montpetit

▼表演厅墙壁内衬有垂直MDF板条,并设有可伸缩看台,The hall walls are lined with vertical MDF slats and features retractable stands ©Steve Montpetit

剧院外部空间的设计旨在为市民提供一处灵活的多功能城市空间。开放的公共空间没有受到规划的约束,广场上的铺地以对角线的形式延伸至入口大厅,场地周边的蓝桉树不仅界定出公共空间的边界,同时为人们提供了必要的遮阳,并且减少了热岛效应,创造出四季宜人的环境。

The exterior layout provides citizens with a multifunctional civic space that can be easily transformed. The open space was maintained without planning constraints, energized by the diagonals in the paving that continue inside the entrance hall, and framed by fevers that provide the necessary shade to minimize the heat island effect and offer citizens a pleasant environment in all seasons.

▼大厅夜景,night view of the foyer ©Steve Montpetit

▼卫生间,the toilets ©Steve Montpetit

▼总平面图与底层平面图,master plan & ground floor plan ©Les architectes FABG

▼二层与三层平面图,second and third floor plan ©Les architectes FABG

▼立面图与剖面图,elevations and sections ©Les architectes FABG

Technical sheet
Projet name : Repentigny Theater
Location : 25, allée de la Création, Repentigny, Qc
Commissioning date : May 2021
Client : City of Repentigny
Client representative : Manon Fortin
Architect : Les architectes FABG

People who participated in the design and realization
Eric Gauthier (designer)
Dominique Potvin (project manager)
Vincent Désy (intermediate architect)

Other professionals and consultants who collaborated on the project
General contractor : l’Archvêque et Rivest ltée
Civil/Structural Engineer : SNC-Lavalin
Mechanical/Electrical Engineer : Tetra Tech QI
Scenographers : Go Multimédia
Landscape Architect : Fauteux et Associés
Photo credits : Steve Montpetit

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。