这座位于迪拜的展馆面积为900平米,空间高度约23米。通常,梁和柱会在水平和垂直方向上连结建筑空间。然而在这个项目里,柱子向各个方向自由伸展。它们穿透墙壁和天花,显露在建筑外部。细长的开窗位置完全是由柱子的几何布局决定的。同时,这些光源在围墙和柱子之间形成承重的刚性连接。倾斜的柱子在空间中反复相遇,交汇处被焊接在一起。这样的做法显著减少了大空间中柱子的跨度,使得建筑可以仅由11厘米直径的纤细型钢支撑和加固。墙体使用由14厘米U型钢制成的框架,和柱子共同形成了一个独特的结构系统。

▼空间概览,overall view of the space ©Christian Kerez

The pavilion in Dubai consists of a hall with a floorplan area of ​​900 m2 and a height of about 23 m. Columns and beams ordinarily articulate architectural space horizontally and vertically, but here the columns spread out unfathomably in all directions. They penetrate walls and ceiling, and end outside the building. The placement of the windows and the window reveals in the thin perimeter planes is a pure consequence of the geometrical arrangement of the columns. At the same time, this source of light forms the load-bearing and stiffening connection between the surrounding walls and the columns. The slanted columns meet repeatedly in space and when they do, they are welded together. This drastically reduces their buckling length in relation to the actual dimensions of the space, which means that the room can be supported and stiffened solely by filigree standard steel profiles with a diameter of 11 cm. The walls built with frames made of 14 cm thin U-profiles. Together, they work as one singular structural system.

▼有倾斜的柱子支撑的空间,space supported by slanted columns ©Christian Kerez

尽管纤细的柱子整体看上去极度密集,但当人们从空间中走过时,会惊讶地发现它们给人的感觉十分轻盈而分散。一眼看去,支撑结构仿佛均匀分布;然而实际上在整个空间中会反复出现视野打开的区域。此外,密集的柱体证了开放空间不需要有任何支撑。透过打开的视野和光缝,人们可以顺着支撑结构看向高耸的天花和远处的墙面,获得无尽变化的附加景观。围护墙面的框架外覆盖轻薄的可塑铝板,让边界消解在多重反射之中。外立面的覆板略微弯曲,通过反射再现了表皮下纤细的框架网格。

▼柱子之间形成打开的视野,views open repeatedly ©Christian Kerez

▼铝板反射消解边界
boundary dissolved through the reflections of the aluminum panels ©Christian Kerez

While the thin columns seem extremely dense in overview, it is quite surprising how light and sparingly placed they appear, on walking through the built space. At first glance, the supporting structure deceptively looks as if it were evenly distributed throughout but vistas open up repeatedly across the entire expanse of the space. In addition, areas of densely spaced columns alternate with open areas that are completely free of supports. The many open vistas throughout the hall are complemented by an infinite variety of additional views as the eye is repeatedly drawn up along the supports into the height and expanse of the room to the walls of the hall and beyond via the light slits. The frames of the enclosing walls are clad in thin, malleable aluminium panels, dissolving the boundaries into multiple reflections. The panels of the exterior cladding also reproduce the thin frame grid underneath through the reflections of the slightly cambered surfaces.

▼建筑外观
external view of the pavilion ©Christian Kerez

▼立面,伸出的柱子和框架网格,facade with extruding columns and reflecting the frame grids ©Christian Kerez

大多数建筑中,支撑结构的作用只是让建筑立起。在这个项目里,它还成为了划分空间的元素,形成了难以解读的建筑和空间体验,无法用图像表达。这一不同寻常、充满未来感到空间效果不仅清晰体现了巴林王国的特征,还实现了不同领域的联系,包括Muharraq老宫殿的平面类型和其中复杂的生活空间、巴林密集且不规则的传统装饰、以及一级方程式比赛中会用到的最先进的技术等。

In most buildings the support structure serves the sole purpose of shoring up the building, but in this case it becomes a space-defining, architectural event and a spatial experience that cannot be readily deciphered. It is not illustrative. This unusual, futuristic, spatial effect does not refer explicitly to the Kingdom of Bahrain, but allows open fields of association, for example to the floor plan typologies of old palaces in Muharraq, to their introverted living spaces, to the dense, irregular, traditional ornaments in Bahrain, but also to state-of-the-art technologies such as those used in Formula 1.

▼柱子成为不同的空间元素,columns becoming different spatial elements ©Christian Kerez

巴林文化和历史局负责人H.E. Sheikha Mai Bint Mohammed Al-Khalifa女士和她的主管Noura Al Sayeh将这栋建筑与Anne Holtrop在米兰世博会上的作品联系到了一起,因为他们坚信建筑不仅是一个重要的符号,还应该位游客提供独特的建筑和空间体验。展馆将在巴林的现代商业中心Manama重建,充分体现可持续发展的精神。

The Bahrain Authority of Culture and Antiquities, under the direction of H.E. Sheikha Mai Bint Mohammed Al-Khalifa and her director Noura Al Sayeh, relates this building to Anne Holtrop’s building for the World’s Fair in Milan, for they are convinced that architecture is not only important as an object-like symbol, but above all that it should give visitors a unique architectural and spatial experience. This pavilion will be reconstructed in Manama, the modern business center of Bahrain, entirely in the spirit of sustainability.

▼独特的空间体验
unique space experience ©Christian Kerez

▼结构示意
structural diagram ©Christian Kerez

▼结构分析图,Dr. Joseph Schwartz structural design diagrams ©Christian Kerez

Location: Dubai, United Arab Emirates
General Planner: Christian Kerez Zürich AG
Architect: Christian Kerez
Structural Engineer: Dr. Schwartz Consulting AG, Zug, Joseph Schwartz

Project Architect: Bartosz Bukowski
Project Team: Caio Barboza
Giovanni Dorici, Kacper Karpinski, Zhekun Tang, Zexu Chen
Agata Korneluk, Myrto Klimi, Aaron Barnstorf, Dennis Saiello
Landscape Design: Catherine Dumont D’Ayot

Commissioners: Bahrain Authority of Culture and Antiquities (BACA)
Sheikha Mai Bint Mohammed Al-Khalifa
Noura Al Sayeh-Holtrop

Project Coordination: Mustafa Salman Al Sulaiman, Dana Yousif Abdulghani
General Contractor: Rimond Middle East General Contracting LLC
Architect of Record: Wanders Werner Falasi Consulting Architects, Dubai
Building Systems Engineer: Wanders Werner Falasi Consulting Architects, Dubai
Lighting Design: Studio Siegrun Appelt with Mathias Burger
Graphic Design and Branding: Pascal Zoghbi & Clara Sancho Pérez
Column Connection Scripting: Alden Studios

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。