Letná小别墅的委托人热爱艺术,将洋溢的热情融入了捷克涂鸦场景中,家中的孩子们在改造期间在美国各地进行了为期六个月的公路旅行,在最后的假期结束后便要接连返校。从简洁的布局到便利的家庭生活,整体性的改造策略贯穿了设计和准备的全过程。

Maisonette in Prague’s Letná, a six-month road trip with children around the United States and a passion for the Czech graffiti scene and art in general. From the simple assignment of minor layout adjustments for easier functioning of the family, in which the children will start going to school one by one after the “last” holidays, the overall facelift of the apartment crystallized during the design and preparation.

▼项目概览,overview ©Studio Flusser

项目的首次更新发生在几年前,当时业主和Majaq事务所紧密合作,对这栋1930年代高层公寓楼的一部分进行了改造。这次改造奠定了设计的基础,提出了围绕中央烟囱墙进行布局与首层通高的解决方案。一侧装有玻璃栏杆的直钢楼梯通向二层,上层卧室外的屋顶内置平台连接着西向庭院中的露台。

The first reconstruction took place together with the purchase of part of the high-rise apartment building from the late 1930s several years ago in cooperation with investors and Majaq architects. From this time comes the solution on the principle of open layout of the lower part of the apartment around the central chimney wall. The floors were connected by a straight steel staircase with a partially glass railing. The upper bedroom was connected by a roof built-in neck, from which it is possible to enter the terrace facing west to the courtyard.

▼首层通高的空间,double height living space ©Studio Flusser

▼看向起居空间,view of the living space ©Studio Flusser

空间中遍布的彩画和装置体现着居住者鲜明的个性与气质,也决定了室内改造的理念。设计通过隐藏在衣柜和内置橱柜中的木工元素引入丰富的材料与色彩,增强了房屋的宜居性。内部的颜色将随着日常使用不断发生变化。

Distinctive personalities and temperaments of our long-term friends reflect not only the color paintings and installations that gradually filled their living space, but also the chosen concept of interior adjustments and shifts. We entered the variety and relative habitability with new materials and other colors hidden in the carpentry elements of wardrobes and built-in wardrobes. The color of the interior thus constantly changes with its daily use.

▼二层看起居空间,view of the living space from the second floor ©Studio Flusser

设计保留墙壁和橡木地板上原有的混凝土砂浆,赋予其更加柔和的自然色调。经过升级的厨房,将不必要的物品也予以保留与利用。改造后,几何形的楼梯将玻璃栏杆巧妙地纳入其中。

The original concrete screeds on the walls and oak parquet floors have been preserved, which have been renovated with toning into their natural shade. The kitchen has been upgraded, there is no need to get rid of things that work unnecessarily. The new geometry of the stair railing, on the other hand, defended the new glass.

▼看向开放餐厨区,the open kitchen and dining space ©Studio Flusser

此外,设计对其他元素进行了最大限度地简化、点亮与调和,以突出开放式布局的通高空间。缤纷的绘画和附加的家具以干净的墙壁背景为衬托,以最少细节占据了主导地位。带有隐藏门框的内门两侧也重新粉刷成白色,以与背景墙保持一致。

All other areas and elements were maximally simplified, illuminated and harmonized so that the elevated space of open layout still stands out and at the same time the colors of the paintings and the added furniture dominated against the background of clean walls with a minimum of details. The wings of the inner doors with hidden door frames are therefore made in a repainted white painting of the adjoining walls.

▼用餐区,dining area ©Studio Flusser

▼室内一角,view of the living space ©Studio Flusser

▼楼梯通向二层,stairs leading to the second floor ©Studio Flusser

入口玄关中,一体式浴室和卫生间的大镜面墙围合了空间。原来通向庭院的独立廊道在立面上进行了重新粉刷,形成了一个照明壁龛。并与带有软垫座椅的走廊连为一体,提供了新的展览空间。浴室中选用单色调,以不同明暗的灰色水泥抹灰和无烟煤色马赛克瓷砖打造了空间。

The entrance hall closes the entrance hall with a large-format mirror wall with integrated doors to the bathroom and toilet. The original separate loggia to the courtyard was glazed at the level of the façade, creating an illuminated niche extending the corridor with padded seating and at the same time another exhibition area. Point. The color accents are closed by a light and dark gray cement trowel in the bathroom with a small-format anthracite mosaic shower.

▼玄关走廊,the entrance hall ©Studio Flusser

▼照明壁龛,an illuminated niche ©Studio Flusser

▼卧室,bedroom ©Studio Flusser

▼浴室,bathroom ©Studio Flusser

设计以满足生活需求为首要原则,旨在为居住者量身打造个性化住宅。Letná艺术之家促使设计者走出单一的极简风格,从委托人独特的品味和“反常规”的衣橱中汲取灵感。项目克服了疫情期间远程沟通带来的不便,提交了令人满意的成果。

The rule of working with empathy for specific people, their lives and needs has been confirmed. To step outside our comfortable minimalist design zone, the investors themselves inspired us with their distinctive taste and the investor’s non-conforming wardrobe. The whole process was not easy thanks to remote communication, but we definitely thank you for the opportunity.

▼细部,details ©Studio Flusser

▼改造前首层平面图,the second floor plan before reconsturction ©esté architekti

▼首层平面图,the first floor plan ©esté architekti

▼二层平面图,the second floor plan ©esté architekti

Studio esté architekti
Contact E-mail info@estearchitekti.cz
Website www.estearchitekti.cz
Social media www.instagram.com/estearchitekti
www.facebook.com/estearchitekti
Studio address Přístavní 1363/1, 17 000 Prague 7, Czech Republic
Project location Letná, Prague 7
Project country Czech Republic
Project year 2019
Completion year 2020
Usable Floor Area 125 m²
Photographer Studio Flusser, info@studioflusser.comwww.studioflusser.com
Collaborator Realization: Matěj Houdek, www.stavba-houdek.cz
Carpentry: Manifik [Petr Vodička], www.manifik.cz, Granit [Jakub Fiala], www.granit.jihlavsko.com
Floor and wall finishes: 3deco [Martin Pancíř], www.3deco.cz, Němec Luxusní povrchy, www.luxurysurfaces.nemec.eu
Lighting: Syvel [Petr Londin], www.syvel.cz

Materials
MDF – designed built-in furniture
technistone – kitchen desk
floor and wall finish – wall behind kitchen, bathrooms, toilet, wall next to stairs
3d wooden panels – bedroom wall
glass – railing
Products and Brands
chairs Solftshell — Vitra\www.vitra.com
chairs Tripp Trapp — stokke\www.stokke.com
lighting Shadows designed by Lucie Koldová — Brokis\www.brokis-cskarlin.cz
floor and wall ceramic finish — winckelmans, supplier Archtiles\www.winckelmans.comwww.archtiles.cz
bespoke sofa — Livelo\www.livelo.cz
bespoke cabinet — Master & Master\www.masterandmaster.eu
bespoke carpets — barkotex\www.barkotex.cz
side tables — Plateau\www.echtstahl.de

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。