项目坐落于波尔多Garonne河沿岸,由JA事务所设计,这处全新的住宅社区同时也是由MVRDV和JA共同设计规划的Bastide-Neil区域重建项目中的一部分。住宅区场地面向Michel Desvigne设计的全新河畔公园,可以看到被列入联合国教科文组织遗产的波尔多古城。

▼项目鸟瞰,aerial view of the project ©Ivan Mathie

On Bordeaux’s Rive droite along the Garonne River JA designed a new neighbourhood as part of the larger redevelopment area Bastide-Neil, designed by MVRDV with JA. The project is located facing a new park along the river, designed by Michel Desvigne, and offers views towards the UNESCO heritage old city of Bordeaux.

▼屋顶鸟瞰,aerial view of the roof ©Ivan Mathie

▼屋顶细部,detail of the roof ©Ivan Mathie

项目由一大两小三栋建筑组成,设计基于现有建筑与道路的位置与边界,旨在将新建筑与周边城市肌理相连。落成后的新住宅将完美融入到周边的社区环境中。

Consisting of 3 buildings, 1 large and 2 small based on the footprint of existing buildings and roads, keeping the structure and connections to the existing area. This new neighbourhood aims to connect  completely with the surrounding, existing residential area.

▼分析图,analysis diagram ©JA Joubert Architecture

建筑师以最佳的角度对住宅的体量进行了切割,旨在使所有公寓都能获得最理想的自然采光。这种设计手法不仅创造出独特的建筑体量,为建筑内部营造出丰富多样的光线景观,同时也为居住者提供了广泛的公寓类型选择,包括:学生公寓、社会公寓、顶层公寓、复式公寓,以及三层公寓。

Thee resulting volumes are cut at the optimum angle to allow maximum daylight for all apartments. This creates a unique and varied lightscape with a wide selection of apartment types. These range from student housing, social apartments, penthouses, duplexes and triplexes.

▼由街道看住宅区的主要体量,viewing the main volume of the residential area from street ©Ivan Mathie

▼白色瓷砖与米色砂岩立面形成柔和的对比,the white ceramic provide a soft contrast to the beige sandstone facade ©Ivan Mathie

▼社区内部,inside the residential block ©Ivan Mathie

▼建筑上部立面采用了珍珠白色的贴面瓷砖,the upper facades are clad in pearl-white ceramics ©Ivan Mathie

▼由阳台看天井中庭,viewing the patio from balcony ©Ivan Mathie

▼天井中庭,central patio ©Ivan Mathie

▼立面细部,facade detail ©Ivan Mathie

统一的外观材质,凸显出建筑强而有力的体量感,同时创造出高质量的屋顶景观,使其成为整个波尔多城区不可忽视的存在。组成项目的三栋建筑采用了不同的立面表达;其中较大体量的外观与原建筑相呼应,下部为洞石混凝土立面,上部则覆盖着珍珠白色的瓷砖;另外两栋尺度较小的建筑则采用了天然砂岩,再一次宣扬出波尔多石头城的盛名。

The buildings are completely covered in one single material to emphasise the volumes and create a high quality roof landscape, which is visible from across Bordeaux. The larger volume has a travertine concrete facades tracing the previous building and is covered in mother of pearl-white ceramics above. While the two smaller volumes are covered in natural sandstone, the same stone the stone city of Bordeaux is famous for.

▼由街道看两外两栋体量较小的建筑,viewing the two smaller volumes from street ©Ivan Mathie

▼立面采用天然砂岩,the facades are made of natural sandstone ©Ivan Mathie

▼丰富的立面开窗,various openings on the facade ©Ivan Mathie

▼体量的切割形成了独特的建筑造型,the cutting of the volume creates a unique architectural shape ©Ivan Mathie

▼平面图,plan ©JA Joubert Architecture

▼剖面图,sections ©JA Joubert Architecture

Competition & Masterplan: MVRDV & JA Joubert Architecture
Architecture: JA Joubert Architecture incl. Marc Joubert, Marianne Miguel, Javier Lopez Ruiz, Clementine Bahon
Local architects: MOG and SLS, Bordeaux
Landscape: Sabine Haristoy
Engineering: GTM, Math
Client: Kaufman & Broad, Bordeaux
Photocredits: ©Ivan Mathie

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。