项目位于一栋建于1950年的楼房的二层,地处巴塞罗那Eixample’s Nova Esquerra街区。建筑每层四户,根据市政工作档案记载的建筑师F.J. Barba Corsini的描述,这里本是供中产阶级居住的折扣住房。

The house is located on the second floor of a building built in 1950 in the Eixample’s Nova Esquerra neighbourhood, Barcelona. The building has 4 doors per landing and is used for discounted middle-class housing, as described by the architect F.J. Barba Corsini in the report of the municipal works file.

▼空间概览
overall view of the space ©José Hevia

建筑采用承重墙结构,与街道平行设置了6个开口。四个立面中,两个主要立面向外,另外两个立面属于内侧庭院。中央承重墙将楼层分割成两部分,通过一个小小的装置相连。人们可以通过尽端的入口进入房屋,其主立面俯瞰街区的内部庭院。空间总面积47.59平米,依照惯例由客厅和餐厅、厨房、两间卧室以及一个卫生间组成。项目旨在消除零碎的布局。为此,一个房间被移除,在房屋中部形成了一个通风露台,各种空间围绕其布置。

The structure of the house is made of load-bearing walls, with 6 openings parallel to the street, including the 4 façades: the two main ones and the two belonging to the interior courtyards. The floors are divided into 2 by the central load-bearing wall, which is joined by a small installation. The house is accessed from one end and its main façade overlooks the inner courtyard of the block. It consists of a living-dining room, a kitchen, two bedrooms and a restroom, in a conventional and crushed space. The total area is 47.59 m2. The project aims to eliminate speculative distribution and, by removing one of its rooms, it gets to use the small central ventilation patio as a central area around which to rotate.

▼轴测图
axonometric ©AMOO

承重墙内设置了一个支撑结构,形成围绕空间中部的流线,其余隔墙均被拆除。通过整合承重墙和露台,卫生间周边的体量被解放出来,在入口对面的隔断上形成连续的厨房和壁橱。

A shoring is proposed in the load-bearing wall that intended the circulation around the centre, and the rest of the partitions are demolished. Integrating the load-bearing wall and the patio, the surrounding volume of the toilet is proposed, with a continuous strip of kitchen and cabinets on the partition opposite the entrance.

▼客厅、餐厅与厨房
living, dining and kitchen ©José Hevia

▼整合的橱柜
integrated cabinet ©José Hevia

▼从厨房看向卫生间
view to the washroom from the kitchen ©José Hevia

和往常一样,住户拒绝任何形式的结构介入,无论多么微小,迫使设计师在改造的同时保留了项目的本质。不便并没有阻止设计师解决功能布局问题,反而形成了项目的独特特征,特别体现在了专门设计的整合家具上,可以用来收纳业主收藏的超过1400张的CD和1200张黑胶唱片。

The strategy which, as usual, is cut short by the refusal of residents to carry out any type of structural intervention, no matter how minimal, forces us to turn the project around without losing its essence. The inconvenience does not prevent solving the planned program, as well as unique characteristics of the project: specifically, to accommodate the owner’s collection of more than 1,400 CDs and 1,200 vinyl records, which is why ad hoc integrated furniture is designed.

▼收纳CD和唱片的整体家具
integrated furniture accommodating CDs and vinyl records ©José Hevia

▼角落中的书桌
study in the corner ©José Hevia

▼朝向卧室的镜面墙面
mirrored wall facing the bedroom ©José Hevia

在材料和颜色方面,北侧是项目唯一朝外的立面,采用明亮的表面反射进入空间的少量阳光。天花则使用温暖而舒适的颜色,一直延续到了多边形的浴室体块,柔化其边缘,与浴室内部以及某些特定区域的蓝色形成对比。金属元素点缀在空间中,与整体柔和而温暖的氛围形成反差。

On a material and chromatic level, the northeast orientation of the only exterior façade makes the choice of flooring towards a clear surface that allows reflecting the scarce incoming light, while the colour of the ceiling is used as an element of warmth and comfort. This tone extends to the polygonal volume of the bathroom, softening its edges and contrasting it with a bluish tone that emerges inside and extends to specific points. Metallic elements contrast and nuance the almost milky and warm atmosphere of the house.

▼卧室
bedroom ©José Hevia

▼衣柜和通向卫生间的过道
wardrobe and passage to the washroom ©José Hevia

▼冷暖色的对比
contrast between warm and cold colors ©José Hevia

▼卫生间内部采用蓝色色调
blue tone used inside the washroom ©José Hevia

▼空间细部
space details ©José Hevia

▼平面图
plan ©AMOO

 、

authors: AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque  www.amoo.cat / @amoo.studio
location: Calàbria Street 232, Barcelona
start/end of the project: 2021
start/end of the construction: 2021-2022
photographer: José Hevia
collaborators: Inès Martinel, Albert Renau
client: private
area: 47,59 m²

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。