时代更迭下新型商业区层出不穷,而淹没在发展洪流之下老街区与旧建筑则渐渐被人遗忘,那些曾布满生活印迹的城市角落也在逐渐褪去生命力。如何再度唤醒老街区的活力,让其成为城市一大焦点,朱海博建筑设计事务所以BEEER PARK破开僵局,在延续品牌基因的同时,融合当地街区人文气息,让老建筑在与品牌的共生之下获得新生。

With the change of times, new commercial districts are springing up, while the old neighborhoods and buildings submerged under the torrent of development are gradually forgotten, and those urban corners that were once full of life traces are also gradually fading their vitality. To revive the old neighborhood again and make it a focal point in the city, ARCHIHOPE Ltd. broke the deadlock with BEEER PARK, and integrated the culture atmosphere of local neighborhoods while continuing the brand gene, so that the old building can get a new life in a symbiosis with the brand.

▼项目概览,Preview © 吴鉴泉

 

1. 人文的构建与契合
The Construction and Fit of Culture

项目位于惠州市惠城区麦地,是烟火味儿十足的老街区,也是当地人青睐的“老去处”。无论是在烧烤摊畅聊一夜至天明的三几好友,还是路过的各色人群与大大小小的车辆,这些市井生活的真实痕迹皆是BEEER PARK构建而起的一部分。

The project is located in Maidi community, Huicheng District, an old neighborhood with a strong flavor of life and a popular “old hangout” for locals. Whether a few friends chatting all night until dawn at the barbecue stall or all kinds of people and vehicles passing by, these real traces of urban street life are all parts of where BEEER PARK is located.

▼建筑立面,Exterior view © 吴鉴泉

原身为一栋已有20多年历史的老旧商业建筑,在新商业区开发的冲击下逐渐没落,想要让其重焕新生,必然要进行大体量改造,但改造过程并非一帆风顺。设计团队不仅要与物业磨合沟通并与政府进行协商,也要考虑建筑本身较长的楼龄与新增部分的固定设计。

As an old commercial building with a history of more than 20 years, it is gradually declining under the impact of the development of the new commercial district. It is necessary to carry out a large-scale transformation to bring it back to life, but the process is not that smooth. The design team should not only communicate with the property management company and negotiate with the government, but also consider the building with long age itself and the fixation design for the new parts.

▼街区转角,The corner of the block © 吴鉴泉

除此之外,设计团队也保留了当地市民的生活符号——勾勒在外立面之上的黑色哥特式三角尖顶是基督堂的入口,这让新的商业空间与大众的日常生活实现了一次现实维度上的衔接与相融。每座城市的文化皆有其独特型格,建筑是一大主要载体,因此作为品牌空间与当地人文的接洽显得尤为重要。

In addition, the design team also retained the life symbol of the local citizens. —— The black Gothic triangular spire outlined on the facade is the entrance to Christian Church, which makes the new commercial space connect and integrate with the daily life of the public in the practical dimension. The culture of each city has its own unique style, and the building is a major carrier. Therefore, as a brand space, it is particularly important to approach local culture.

▼三角尖顶入口,Entrance with a triangular spire © 吴鉴泉

在街区烟火气息的围绕之下,让商业建筑自然而然地融入城市肌理与居民日常,是与城市人文相融的空间诠释,亦是品牌精神的感性宣发。

Surrounded by the vibrant hustle and bustle of the city life, the commercial building is naturally integrated into the urban texture and residents’ daily life, which is a interpretation about space to integrate with the urban culture and a emotional declaration of the brand spirit.

▼街区中的建筑,The building in the neighborhood © 吴鉴泉

而令人眼前一亮的商业空间则以其新颖面貌与独特结构成为老街区建筑群中戏剧化的存在,当地环境与品牌调性在鲜明差异性之间碰撞融合,构建出一种和谐却又冲突的倒错感。

On the other hand, the refreshing commercial space becomes a dramatic existence among buildings in the old neighborhood because of its novel appearance and unique structure. And distinct differences between local environment and brand tone collide with and merge into each other, creating a sense of inversion with harmony but clash.

▼街道层视角,View from the street © 吴鉴泉

 

2. 新品牌与旧建筑的共生效应
The Symbiotic Effect Between New Brand and Old Building

BEEER PARK中多的一个“E”是ENERGY、ECSTASY、ENJOY等多层意义的延伸,也是品牌理念外化的标识。

An extra “E” in BEEER PARK is an extension of the multi-layered meanings of ENERGY, ECSTASY, ENJOY, etc, as well as an externalized sign of brand concept.

▼门头标识:多出来的“E”,Store front: the logo with an extra “E” © 吴鉴泉

外立面的打造是设计过程中最艰难的部分,为了不影响采光和通风,设计团队以造型感和立体感强烈却轻盈的百叶覆盖原有建筑体遗留下的装饰印迹和空调外机,以此形成遮挡效果和视觉反差。这不仅是美学属性的彰显,也是在地性考量的体现,依地区多台风的气象条件,增强了外立面的支撑性与抗风性。

The design of the facade is the most difficult part in the design process. In order not to affect the lighting and ventilation, the design team covered the decorative marks and outdoor units of air-conditioners left over from the original building with shutters that are lightweight and have a strong sense of modeling and three-dimensional effect, so as to form an occlusion effect and visual contrast. This is not only the manifestation of aesthetics, but also the embodiment of taking into account geographical features that the bearing and wind capability of the facade are enhanced according to the climate condition with a high frequency of typhoons in the region.

▼轻盈的百叶外墙,The exterior covered by light shutters © 吴鉴泉

▼立面细节,Facade details © 吴鉴泉

入口暖色调梁柱与银色吊顶的简约系组合呈现出开阔的明朗氛围。灰色砖块的平铺设计以平民化的几何细节回扣着街区特点,似流转岁月定格的斑驳痕迹,见证了当地的四季轮换与人们生活的点滴,营造更为吸引大众的亲和感。

The simple combination of warm colored beams and columns at the entrance and silver suspended ceiling presents an open and bright atmosphere. The tile design of gray bricks with popular geometric details keeps in contact with the characteristics of the neighborhood, which is like the mottled trace of the frozen flow of time, witnessing the cycle of the local seasons and the dribs and drabs of people’s life and creates a more attractive agreeableness.

▼入口灰色砖块的平铺设计 © 吴鉴泉
The tile design of gray bricks at the entrance

▼入口区域,Entrance area © 吴鉴泉

▼室内外联系,The connection between indoor and outdoor spaces © 吴鉴泉

▼用餐区,Dining area © 吴鉴泉

BEEER PARK白天是温馨且精致的餐吧,晚上则是富有情调的酒吧。外立面的射灯透过百叶打造出渐变晕染的灯光效果,仿佛是微醺夜晚将至的预告。室内空间采用绿色环保材料欧松板,其良好的环保性能与物理特性,不仅满足了人们健康生活的要求,也是可持续性发展理念的实践。全息投影则为沉浸式场域加持,顾客在其间能够尽情舒展身心,觅见欢愉的片刻小憩。

BEEER PARK is a warm and exquisite dining bar during the day and a romantic bar at night. The spotlights on the facade through the shutters create a halo with the gradual change, as if it is a herald of the approaching of a slightly drunk night. An environmentally friendly material oriented strand board is adopted in the interior space, because it’s environmentally friendly with a good physical character, which not only meets the requirements for a healthy lifestyle, but also achieves the concept of sustainable development. The holographic projection is excellent to create an immersive atmosphere in the space, where customers can fully relax their bodies and minds for a delightful short break.

▼夜间变身酒吧,The bar at night © 吴鉴泉

▼全息投影为沉浸式场域加持,The holographic projection is excellent to create an immersive atmosphere in the space © 吴鉴泉

延续品牌的统一调性,深化大众视野中的品牌印象,以品牌效应吸引人流,所以BEEER PARK承载的意义并非只是建筑空间的重生,也是再度激发商业性、带动街区经济并促进年轻化的一大举措。

To continue the unified brand tone, deepen the impression of the brand on public and attract people with the brand effect, the significance carried by BEEER PARK is not only the rebirth of the building space, but also a major measure to stimulate the commercial development again, promote economic growth and rejuvenation of the neighborhood.

▼从外部望向吧台,View from the street © 吴鉴泉

▼全新的场所,A brand new place © 吴鉴泉

一昧的留存会被飞速发展的时代淘汰,如何在保留原生意蕴与引进新型质感之间实现持衡,这对设计理念和实践都是一大考验。并且旧建筑的改造所延伸的意义远比其视觉呈现的要深远,当新的品牌注入一个街区,是物质层面上的升阶,也是一次人文领域的融合与升华。只有当品牌与城市人文相互契合才能相辅相成,为品牌带来效益的同时革新城市肌理,丰富当地人文形态。

It will be eliminated by the era of rapid development to preserve it blindly, so how to achieve a balance between retaining the original implication and introducing new texture is a big challenge for both the concept and practice of design. In addition, the extended significance of transformation of an old building is far more than what it presents visually. When a new brand is brought into a neighborhood, it is not only a promotion in material aspect but also an integration and sublimation in cultural field. Only when the brand becomes compatible with the urban culture can they complement each other, and bring benefits to the brand while innovating the urban texture and enrich the local culture.

▼融入市民日常,Integrating to people’s daily life © 吴鉴泉

▼平面图,Plan © ARCHIHOPE

▼外立面图,Elevation © ARCHIHOPE

▼立面局部,Detailed elevation © ARCHIHOPE

项目名称:BEEERPARK惠城店
项目地址:广东,惠州
建筑面积:880平方米
设计事务所:ARCHIHOPE朱海博建筑设计事务所(UK & SZ)
事务所网站: archihope.com
主创设计师:朱海博
方案设计:方洁、许畅
主要材料:冲孔铝板、水磨石、欧松板、不锈钢等
摄影师:吴鉴泉

Project Name: BEEERPARK (in Huicheng)
Project Location: Huizhou, Guangdong Province
Total floor space: 880 square meters
Designer: ARCHIHOPE Ltd.
Firm website: archihope.com
Chief Designer: Hihope Zhu,
Deepening Design Team: Jane Fang, Chang Xu
Main materials: perforated aluminum plate, terrazzo, oriented strand board, stainless steel, etc
Photographer: Vincent Wu

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。