XAPO(发音为“Sapo”)为加密货币提供网上银行服务。该公司的董事Wences Casares委托Lagranja工作室对XAPO第一家实体总部进行设计,同时这也是Lagranja工作室第一次对历史建筑进行改造。

XAPO (pronounced ‘Sapo’) provides online banking services for crypto-currencies. The company’s director, Wences Casares, commissioned Lagranja studio to create their flagship headquarters; the first physical HQ for XAPO, and the first transformation of a historical building for Lagranja.

▼空间概览,overview ©LAGRANJA DESIGN

 

独特的位置
A SINGULAR LOCATION

XAPO位于直布罗陀老城中心的旧军营内,位于当地著名的巨岩之下。建筑背面毗邻原始城墙和防御塔遗址,正面对着大炮台广场——热闹的社交中心,拥有许多户外酒吧和餐厅。这些军营(或“炮台”)由英国军队在1817年建造,是这座要塞城镇中保存较好的军事建筑之一。如今,它们处于半毁坏的状态,其历史意义未被重视,迫切需要新的用途。作为该项目的一部分,毗邻Xapo的拱洞会被改造成公共区域,用于举办艺术和文化活动。

XAPO Is situated inside an old army barracks in the heart of Gibraltar’s old center, in the shadow of its famous rock. The rear of the structure is adjoined to the remnants of the original city walls and defense towers, while the front facade faces Grand Casemates Square – a lively social hub, with many out outdoor bars and restaurants. The series of barracks (or ‘casemates’) were built by the British army in 1817, and are one of the better preserved of the military buildings that characterize this oncefortress town. Lagranja found them in a semi-ruined state, unappreciated for their historical significance, and crying out for a new use. As part of the project, one of the bays adjoining Xapo will be reborn as a public area for art and cultural events.

▼建筑外观,external view of the building ©LAGRANJA DESIGN

▼拱洞,arch ©LAGRANJA DESIGN

 

项目介绍
THE PROJECT

该项目旨在为XAPO这家完全在数字领域运营的公司建造实体总部,它占据军营建筑群的两个拱洞,总面积为800平方米,由当地的石灰石建造,天花由原始木梁支撑。这两个拱洞和石墙经过清理和修复,维持原貌,给空间带来一种老金银库的感觉。Lagranja工作室以考古学和现代设计的交叉为出发点,通过现代办公布局和家具,以及用数字工艺制作的装饰,对拱洞进行修复和改造,象征银行和货币行业在技术推动下的快速转型。

The main intent of the project was to give XAPO – a company that operates wholly in the digital domain – a headquarters and physical presence. It occupies two arched bays of the barracks complex – measuring 800 square meters in total – and constructed in local limestone, with the ceilings supported by original wooden beams. Both these, and the stonewalls, were cleaned, restored, and left in their natural state, lending the space a feeling of an ancient bank vault. Using the intersection of archeology and modern design as a starting point, Lagranja studio has restored reinvented the bays with a contemporary office layout and furniture and décor made with digital processes; a metaphor in itself for the rapid, tech-driven transformation of banking and currency.

▼空间置入现代家具,space with modern furniture ©LAGRANJA DESIGN

▼修复后的历史拱洞,restored historic arch ©LAGRANJA DESIGN

 

室内设计方案
THE INTERIOR DESIGN SCHEME

该项目以协调、实用、对建筑历史的尊重和巧妙的元素为指导。从主广场进入拱洞,到达接待区,接待区两侧是浅水池,它平衡了低矮的空间高度,并为昏暗的空间增添了光亮。在右侧,原有的石拱门通向XAPO银行,客户可以在这里通过自动柜员机管理网络货币交易。这后面是会议室,设有小厨房和休息区。拱洞的另一端通向有围墙的露台,这里原本是防御塔底部的火药储存设施。露台设有花园墙和烧烤区,可以用于工作和休闲,或者结合两种活动的场合。XAPO总部办公室聚集在庭院周围,玻璃屏风保证了透明度和流通性。

Harmony, functionality, respect for the structure’s antiquity, and an element of surprise guided the design project. Clients enter XAPO from the main square to the bay, now a reception area. Shallow pools flank either side, adding a counterbalance to the structure’s lack of height and lending luminosity to a dark space. To the right, and entered via the original stones arches, is the XAPO ‘bank’; a number of automatic tellers where clients can manage their cyber currency transactions. Behind this is the boardroom, featuring a kitchenette and lounge area. The far end of the bay opens out onto a walled patio, originally a gun powder storage facility at the base of a defense tower. With a garden wall and BBQ area, the patio is conceived as much for leisure as work, or occasions when the two activities combine. The offices of XAPO HQ are clustered around the patio, partitioned by glass screens for transparency and fluidity.

▼入口,entrance ©LAGRANJA DESIGN

▼接待区,reception ©LAGRANJA DESIGN

▼接待区两侧皆为浅水池,both sides of the reception area are shallow pools ©LAGRANJA DESIGN

▼水面提升空间高度和亮度 ©LAGRANJA DESIGN
the water surface enhances the height and brightness of the space

▼XAPO银行,XAPO bank ©LAGRANJA DESIGN

▼休息区,rest area ©LAGRANJA DESIGN

▼洽谈区,negotiation area ©LAGRANJA DESIGN

▼家具配置,furniture configuration ©LAGRANJA DESIGN

▼材料细部,details ©LAGRANJA DESIGN

▼夜景,night view ©LAGRANJA DESIGN

▼平面示意,plan ©LAGRANJA DESIGN

Headquarters by LAGRANJA DESIGN
Project name: Xapo Bank Headquarters
Year completion: 2020
Client: Xapo Bank
Location: Gibraltar, United Kingdom
Category: Workspace
Square meters: 840 m2
Functions: Architecture, Interior Design, Ideation and Craft
Photography: Lagranja Design

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。