随着对可持续性的讨论,德国本土度假重新变得流行起来,旅行者们在北侧的海岸线和南侧的阿尔卑斯山之间惊讶地发现了丰富的景观和美丽的自然空间。在气候变化的背景下,可持续旅行挂在了每个人嘴边。业主仅在德国旅行,希望建筑师为自己设计一栋可持续的高品质度假屋,可以与多人共享。

In the wake of the sustainability debate, vacations in Germany have become much more popular again, and many travelers are amazed to discover the diverse landscapes and beautiful natural areas between the coast in the north and the Alps in the south. Sustainable travel is on everybody’s lips against the backdrop of climate change. Our clients, who vacation exclusively in Germany, approached us wanting just that: a sustainable vacation home with quality architecture and to share it with many.

▼建筑外观,external view of the building ©Rasmus Norlander

这座110平米的紧凑木屋拥有令人惊讶的宽敞且通高的起居空间,可以适应不同的使用情境。房间随楼梯布置,呼应了基地的地形。走进带有壁橱的入口,向下是厨房和餐厅,与被枫树荫蔽的宽敞阳台相连;再往下则是客厅和火炉房。在房中漫步,看向山谷和周边环境的宽阔视野将会伴随在使用者左右,带来同时身处室内和室外的双重体验。

The compact 110 sqm wooden house surprises with a generous, two-storey living space with a variety of room situations, stepped by room steps, following the topography of the plot: Entrance with wardrobe, a few steps down follow the kitchen and dining area with the large balcony under the maple, and finally, more steps lead to the living room and fireplace room. Walking through the house, the wanderer is accompanied by numerous, wide views of the valley and the surrounding area and the feeling of being inside and outside at the same time.

▼轴测图,axonometric

薄而巨大的屋顶以保护的姿态覆盖在两层建筑上方,屋面呈45度斜坡。最终的屋顶平面外观抽象,其目标是在与周边环境呼应的同时,避免与相邻建筑距离过近,优化南侧的采光。

The thin roof shell with the large roof protrusions lays itself protectively over the two building volumes, which are angled at 45° to the slope. The resulting floor plan organization appears abstract, but its aim is to facilitate a variety of references to the site without coming too close to the neighbouring buildings, and at the same time to optimally capture the sun in the south.

▼建筑上覆盖45度的坡屋顶
45° pitched roof covering the building volume ©Rasmus Norlander

▼从建筑看向山谷
view to the valley from the building ©Rasmus Norlander

▼建筑外的露台
terrace outside the house ©Rasmus Norlander

位于中部的开放楼梯和走廊将人们引到上层空间,狭小而亲密的卧室与下层宽敞的起居空空间形成对比。最大化的开窗反复将景观带入室内。类似山间小屋的双层床、令人想到凹室的舒适卧室、屋顶下的睡廊和可以看到星空的卧房营造出不同的睡眠环境,旨在给人带来愉悦,强化度假的感觉。总得来看,房屋为家庭、朋友和夫妻提供了八种不同的休息场所。

A central, open staircase leads via a gallery to the upper floor, whose small, intimate and very different individual rooms form a contrast to the generous living space under the protective roof. Maximally large openings repeatedly bring the landscape into the house. The different sleeping situations are meant to give pleasure and support the vacation feeling: a bunk bed, similar to those in mountain huts, a cosy bedroom reminiscent of an alcove, the sleeping gallery under the roof and a bedroom with a view of the stars. In total, the abode offers eight varied sleeping places for families, friends and couples.

▼入口走廊看向中部的楼梯
view to the central staircase from the entrance hallway ©Rasmus Norlander

▼厨房,kitchen ©Rasmus Norlander

▼调理台上方的巨大景观窗
landscape window at the operation table ©Rasmus Norlander

▼连接不同空间的开放楼梯
open staircase connecting various spaces ©Rasmus Norlander

▼客厅,living room ©Rasmus Norlander

▼上层亲密的房间
intimate rooms on the upper floor ©Rasmus Norlander

▼带有双层床的卧室
bedroom with bunk bed ©Rasmus Norlander

▼区位图,location ©AMUNT

▼平面图,plans ©AMUNT

▼剖面图,sections ©AMUNT

Design and Construction 2016-2021
Location: Menzenschwand, Deutschland
Architect: AMUNT Nagel Theissen, Stuttgart
Client: private
Floor Space: 109 m²
Gross Floor Area: 197 m²
Structural Engineer: Felix Mildner, Tübingen Construction Supervisor Rolf Haselwander, Dachsberg Cabinet Maker Markus Stoll, Schreinerei Stoll
Photography: Rasmus Norlander

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。