我们认为空间的本质是为人使用,平面功能必须满足业主的个性需求,好的设计遵循好用为原则。公寓设计是及其私人的,甚至是私密的。

We always believe that the essence of space is for people to use, the plane function must meet the individual needs of the owner, and good design follows the principle of easy use. Apartments are designed to be extremely private, even private.

▼项目概览,overview ©ONCE STUDIO

因此要求设计师必须深入了解业主生活轨迹及特别需求而展开设计。项目位于杭州良渚文化村,公寓依山而建在顶层带阁楼拥有山体及城市的独特景观。业主是自由摄影师,这给我们团队带来足够的创作空间,业主希望这个家是无法被定义的,集美术馆、工作室、住宅、社交、拍摄等场所一体。

Therefore, designers are required to have a deep understanding of the owner’s life trajectory and special needs to start the design. The project is located in Liangzhu Cultural Village, Hangzhou. The apartment is built on the top of the mountain with a loft with a unique view of the mountain and the city. The owner is a freelance photographer, which brings enough creative space to our team. The owner hopes that this home cannot be defined, and it integrates art gallery, studio, residence, social, photography and other places.

▼入口区域,the entrance ©ONCE STUDIO

公寓总共两层,一层开放式布局设计,兼顾摄影工作室、多功能客厅及开放式餐厅,在原有的承重柱进行造型包裹让空间多了各种视角的趣味性体验。

The apartment has a total of two floors. The first floor has an open layout design, taking into account a photography studio, a multi-functional living room and an open dining room. The original load-bearing columns are wrapped in shapes to give the space more interesting experiences from various perspectives, and at the same time consider the owners and animals.

▼开放式布局设计,open living space ©ONCE STUDIO

同时考虑业主与动物友好型空间相处,利用公共卫生间的转角灰空间预留了洞口(猫厕所日常入口),让动物和人进行居住功能和谐共存,客卧预留了隐藏式双人床在整个衣柜之中,在不使用的情况下让空间有更多的活动场所。

Friendly space, using the corner gray space of the public toilet to reserve a hole (daily entrance to the cat toilet), so that animals and people can live in harmony. A hidden double bed is reserved in the entire wardrobe for the guest bedroom. Use the case to allow the space to have more places for activities.

▼室内陈设,furnitures ©ONCE STUDIO

▼大面积移门,large sliding doors ©ONCE STUDIO

▼看向窗口,view through the window ©ONCE STUDIO

入户及中间区域做了局部抬高形成了不同空间过度的三维体验,两块黑色手工砖不同面积比例的使用形成了某种神秘感。

The entrance and the middle area are partially raised to form a three-dimensional experience of different spaces. The use of two black handmade bricks with different area ratios forms a sense of mystery.

▼通高造型区,the double height space ©ONCE STUDIO

同时大面积移门为一层预留起居室提供了一种开放性,同时将它们彼此分开。手工完成的肌理涂料墙壁定义了开放的空间。二层则是主人私密空间,通过不同材料的使用分割了更多的公共及私人空间。浴室、书房、更衣室和储藏室都被包裹在两个盒子里。

At the same time, large sliding doors provide an openness to the reserved living rooms on the first floor, while separating them from each other. Hand-finished textured paint walls define the open spaces.

▼厨房,the kitchen ©ONCE STUDIO

▼厨房细部,details of the kitchen ©ONCE STUDIO

▼二层走廊,view of the corridor on the second floor ©ONCE STUDIO

原建筑遗留的开窗及结构是本次项目改造的难点,如要改变气质必须解决这个问题,如果说眼睛是心灵的窗户,那窗户一定是建筑的灵。由于是顶楼,有充足的光线,因此窗户的比列调整是控制室内外空间达成协调的重要依据。克制的光线射入会让人感到空间的氛围和愉悦感。

The window opening and structure left over from the original building are the difficult points in the renovation of this project. If we want to change the temperament, we must solve this problem. If the eyes are the windows to the soul, then the windows must be the spirit of the building. Since it is on the top floor and has plenty of light, the adjustment of the proportions of the windows is an important basis for controlling the indoor and outdoor spaces to achieve harmony. A restrained light entry will give the space a sense of ambience and pleasure.

▼调整后的窗户比列,the proportions of the windows ©ONCE STUDIO

▼阁楼开窗,the attic window ©ONCE STUDIO

空间混合了多种材质的混搭、运用了紫铜、铝、手工砖、石材、微水泥和肌理涂料,通过控制材料的使用比例最后达到了富有韵律的平衡。整个空间围绕手工定制紫铜旋转楼梯为中心,材质的手工感会适当传递温暖的气质。空间在某种程度上会有种宁静、温暖的氛围。

The space is mixed with a variety of materials, using copper, aluminum, handmade brick, stone, micro-cement and texture paint, and finally achieves a rhythmic balance by controlling the proportion of materials used. The whole space is centered around the hand-made copper spiral staircase, and the handmade sense of the material will appropriately convey the warm temperament. The space has a serene, warm vibe in a way.

▼定制紫铜旋转楼梯细部,details of the stairs ©ONCE STUDIO

美国极简主义领军人物Donald Judd看重物件本身的价值,认为“形状、体积、颜色、表面即是事物本身。它们不该被埋没在其他事物中。

设计师通过精心考虑的几何结构,线条比例和用料的讲究,出人意料的是多种材质组合与笨拙手工感达到了某种视觉的平衡。并不只是在一个空间中表达沉默、宁静和温暖,更想为业主创造精神庇护所的地方。

Donald Judd, a leading figure in American minimalism, values the value of objects in themselves, and believes that “shapes, volumes, colors, surfaces are the things themselves. They should not be buried in other things.

Through carefully considered geometric structures, line proportions and attention to materials, an unexpected visual balance is achieved between the combination of various materials and the clumsy hand-feeling. Not just to express silence, tranquility and warmth in a space, but also to create a place of spiritual refuge for the owners.

▼材质细部,details  ©ONCE STUDIO

我们希望减少家里物品,达到“空”的氛围,设计了更多的隐藏式储藏功能,让更多的公共空间释放出来,像客厅和主卧室这样的大空间不需要豪华或重要的装饰,因为它们通常被放置在房子最好的部分,拥有最好的自然光线和景观。

We hope to reduce the items in the home to achieve an “empty” atmosphere, and design more storage functions to free up more public space, large spaces like the living room and master bedroom do not need luxury or important decoration, because They are usually placed in the best parts of the house with the best natural light and views.

▼隐藏式储藏功能,storage functions  ©ONCE STUDIO

项目名称:黑石公寓
项目类型:私宅空间
设计方:水丁集设计
联系邮箱:2530248088@qq.com
项目设计:张晓军
完成年份:202206
设计团队: 吴建波 叶紫东 吴静雷 倪旭辉
项目地址:杭州
建筑面积:200㎡
摄影版权:ONCE STUDIO
客户:贾先生
材料: 紫铜,铝,艺术肌理涂料,手工砖,洞石,实木复合地板

Project name:Blackstone Apartments
Project type:Apartments space
Design:water team design
Contact e-mail:2530248088@qq.com
Design year:zhang xiaojun
Completion Year:202201
Leader designer & Team: wujiangbo yezhidong wujinglei nixuhui
Project location:hangzhou
Gross built area:200㎡
Photo credit: ONCE STUDIO
Partner:
Clients:JIA
Materials:Copper, aluminum, art texture paint, handmade brick, travertine, parquet

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。