建物为35年的四层住宅建筑,位在住宅连栋小区内。

“流动”概念落实人的使用与自然感受,多样化且流动的空间能增进交流及信息交换,并因应工作型态或用户切换场域状态。大面开窗引光搭配植树减少热能,天窗并挑空让光垂直贯穿也自由流动,随时间感受不同的光环境与外部视野,身处室内亦能体验外部自然变化。

This building is a 4-story residential building of 35 years in a townhouse community.

The idea of “flow” enables human use and natural feeling, as the diversified and flowing space improve communication and information exchange, facilitating mood switches for work or use scenarios. The large open windows bring in the light, while trees reduce heat. The skylight enables vertical and free flow of light for different settings and views. Changes in nature can be felt even indoors.

▼空间概览,overall view of the space ©Hey! Cheese

以往空间的创作需先以program为主,空间与型跟随机能安排。此案颠覆此原则,让空间概念及场所精神先行,期待各种预期及预期外的行为事件发生。此逻辑来自自然中没有任何固定场所或固定机能的空间,当人走进自然,空间与机能自然形成,离开后,形式与机能又随即消逝。此种变化展示自然空间的高度可能性,故藉由放下机能,创造空间的流动特质,以引发各种设计创作的可能与想象。

To create space, once we had to start with a program and assign the space and style randomly. This project yet overturns the rule, allowing the concept of space and the spirit of place to precede, so that things may follow as or out of expectation. There is no fixation for place nor function in nature: when people walk into nature, the space and function arrive naturally; when they leave, the form and function disappear. Such illustrates the possibility of the natural space.  By removing the functions and creating the flow of nature, we pull off the possibilities and imaginations for creation.

Breaking away from the residential layout and divisions, we focus on the theme of  “forest and nature”. By adding the spatial hints of the forest, where things flow and change, we bring in the sense of natural vibrancy indoors, such as the always flowing water, the changing shadows from trees and light, and the flexible use of the open and free space.

▼自由开放的空间,open and free space ©Hey! Cheese

 

将山林印象植入空间,以抽象具象手法模拟自然生态,实现在室内感受自然。
Impressions of the forest are brought in to simulate ecology in an abstract way for feeling of nature.

以天井还原室外环境,并与艺术家合作将台湾山林的印象搬入室内,将沉木、岩石、各种台湾原生种的山野植物组合,透过视觉、听觉、嗅觉让室内与室外的界线更模糊。柱体跟柜体的错落序列表现山中树木的有机、不规则的茶亭量体模拟石块、木板呈现的山棱线,将森林中的既视感,以抽象跟具象的方式表现,再以大量垂直线条制衡有机曲线,平衡过于粗旷浪漫的山林野性。

The patio restores the outdoor environment, bringing the impressions of moutains indoors. We work with artists to merge sunken wood, rocks, and various native species of mountain plants into a picture, blurring the sensorial boundary of in and out. The organic presentation of pillars and volumes, as well as the irregular shape of the teahouse, simulate the ridges made of stones and wood panels. The deja vu of a forest is illustrated in abstract and figurative ways. Vertical lines then balance the organic curves, toning down the rough and romantic wildness.

▼天井
patio ©Hey! Cheese

▼室内外界限模糊
blur the boundary between the interior and the exterior ©Hey! Cheese

在新旧之间取得平衡,展现经时间催化的美感,期待空间与行为如同自然生态般可生长、扩张、流动,在使用及空间特质上更接近自然的状态。

Balancing the old and the new, the beauty of space is catalyzed by time. The space and behaviors are expected to grow, expand and flow, moving closer to nature in its use and traits.

▼与天井相连的富有流动感的台面,flowing podium connected to the patio ©Hey! Cheese

▼与庭院相连的工作坊,workshop with courtyard ©Hey! Cheese

▼楼梯旁的展示区,display area beside the staircase ©Hey! Cheese

▼楼梯间近景,closer view to the staircase ©Hey! Cheese

▼二层空间,second floor space ©Hey! Cheese

▼会议室,meeting room ©Hey! Cheese

▼茶室,tea room ©Hey! Cheese

▼二层运动室,work out room on the second floor ©Hey! Cheese

 

藉改造物理环境打破连栋长屋的环境限制,创造多样性与流动性的空间。
Reset the physical layout to transform the constraints of townhouses for more fluidity in the space.

融会运用事务所主张的自然设计手法:微气候、孔隙、打开、自由、流动、引入自然,呼应事务所的设计理想,即藉由物理环境的改造、导入台湾性的材料与自然手法,创造出高度流动、多样化与多种可能性的生活/工作空间。并顺应老屋特有的凝结时间的特性,在对象、设计与留白中创造时间感氛围。

Leveraging natural techniques proposed by the firm— microclimate, porosity, openness, freedom, flow, and the introduction of nature— the design speaks to the design ideal of creating a highly fluid, diverse, and multipurpose living/working space by transforming the physical environment and use of Taiwanese materials and natural techniques. Echoing the unique timelessness of the old house, we create a sense of time via objects, design and blank space.

▼三层通高中庭
atrium on the third floor ©Hey! Cheese

▼通透自由的空间,transparent and free space ©Hey! Cheese

▼工作区,working space ©Hey! Cheese

▼围绕中庭的四层空间,fourth floor surrounding the atrium ©Hey! Cheese

▼楼层之间的视觉连接,visual connections between the floors ©Hey! Cheese

▼带露台的办公室,office with terrace ©Hey! Cheese

 

将具在地时代性格的材料以新创工法融入老建筑,体现老屋新生的时间感。
In a novel approach, materials of old Taiwan are integrated into the building, making it timeless.

用许多具在地旧有的材料体现台湾老屋本质,以台湾沿海建筑外墙时常掺和贝类为灵感,选用牡蛎壳作为基底的涂料,致敬就地取材的精神;选用透光的玉石作为磨石子地板的石种,让地板随着时间与光线的暗化呈现不同样貌。

To embody the essence of an old house, a variety of materials representing Taiwan are used. Inspired by the shellfish pieces imbedded in the walls of old coastal buildings in Taiwan, we add oyster shell into the base paint, saluting the spirit of local use. The choice of semi opaque jade for terrazzo floor allows the floor to take on a different appearance as time and light darken

▼老旧的材料,old materials ©Hey! Cheese

▼材料与植物细部
details of the materials and plants ©Hey! Cheese

▼夜景,内与外的关系
night view, relationship between the interior and the exterior ©Hey! Cheese

▼一层平面图,first floor plan ©合风苍飞

▼二层平面图,second floor plan ©合风苍飞

▼三层平面图,third floor plan ©合风苍飞

▼四层平面图,fourth floor plan ©合风苍飞

项目名称:  自然形成,合风苍飞2.0
设计公司:  合风苍飞设计有限公司
公司网站: https://www.soardesignstudio.com/
社交媒体账号:  Facebook: @soar.design.tw / IG:soardesignstudio_rayarchitect
联系邮箱: soardesign@livemail.tw

完成时间: 2021
建筑面积: 223m2
项目地址: 台中市,台湾
功能: 办公室;展览空间

主创建筑师: 张育睿
主创建筑师邮箱: oright1166@msn.com
参与设计师:吳家勳

摄影版权: Hey! Cheese

Project Name:  NO program – Soar design studio office
Office Name:  Soar design studio
Office Website: https://www.soardesignstudio.com/
Social Media Accounts:  Facebook: @soar.design.tw / IG:soardesignstudio_rayarchitect
Contact email: soardesign@livemail.tw
Firm Location: Taichung, Taiwan

Completion Year: 2021
Gross Built Area (m2/ ft2): 223m2
Project location: Taichung, Taiwan
Program: Office, Exhibition

Lead Architects: Ray Chang
Lead Architects e-mail: oright1166@msn.com

Photo Credits: Hey! Cheese

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。