Tejocote住宅是一座位于墨西哥克雷塔罗州(Querétaro)半城市环境中的独栋住宅。设计核心理念旨在通过纯粹的材料和简洁的空间组成代表当地的乡土建筑,力求将建筑与周围的半沙漠景观相融合。

Casa Tejocote is a single-family home located in a semi-urban context from Querétaro, Mexico. It is a project that through its materials and its simple composition represents the vernacular architecture of the region, which seeks to integrate with the semi-desert landscape that surrounds it.

▼项目外观概览,Overview of the project ©Miguel Ángel González

▼立面圆窗,Circular window ©Ariadna Polo

保证空间的私密性是设计的首要前提。根据当地住宅区规范,新建筑不允许建造栅栏,因此,建筑的概念原型就如同一堵墙面,包围并保护着内部的生活空间。功能空间分布在四个实体体量中,中央围合出一座花园,一条轻盈的桥梁将不同体量连接在一起。每个建筑体量都经过精心的设计,有的采用了体量切割的手法,有的则是采用了开口的手法,为室内引入微妙的光线,同时也形成了独特的景观画框,将内部空间与周围环境有机整合在一起。

The volumetry was conceived from the premise of giving spaces the greatest possible privacy. Since by regulations of the housing estate it is not allowed to build fences, the house’s scheme acts as a wall that surrounds and protects the living spaces. The program was divided into four solid volumes that delimit a large central garden and are linked through a bridge of lighter character. These four modules were intervened with meticulous incisions either to open subtle light entrances; provide views that frame the landscape or integrate the interior with the exterior spaces.

▼主入口,Main entrance ©Ariadna Polo

▼由主入口看连廊,
Viewing the hallway from the main entrance ©González Muchow Arquitectura

▼连廊内部,Hallway ©González Muchow Arquitectura

住宅总建筑面积为650平方米,共有两个楼层,分别容纳了生活社交区与私人休憩空间。客厅、餐厅、厨房和服务空间坐落于底层,上层则容纳了三间卧室和一间家庭娱乐室。所有的室内空间都具有半开放的特征,均通向室内露台或花园,这种设计的意图旨在保证室内私密性,同时使室内外空间保持紧密的联系。中央花园在住宅的宜居性中起到了重要的作用,所有功能单元均向花园开放,实现了家庭与自然的共存共生。住宅周围布满了当地野生或特有的植被,将建筑与周围的景观融为一体。

With 650 square meters of construction, Casa Tejocote is distributed on two levels that separate the social areas from the private areas. The ground floor houses a living room, dining room, kitchen, and service spaces, while on the top floor there are three bedrooms and a family room. All interior spaces have a semi-open character, having the possibility of opening onto an interior patio or garden, under the same idea of inhabiting the house inward with some privacy, without losing contact with the exterior. The central garden plays a fundamental role in the habitability of the house since the modules seek to open up towards it, allowing the family to carry out activities in coexistence with nature. The wild and endemic vegetation of the region surrounds the house and integrates the architecture with the surrounding landscape.

▼花园视角,Garden view ©Ariadna Polo

▼由半室外空间看主入口,Inner view entrance©Ariadna Polo

▼楼梯下部空间,Staircase ©Ariadna Polo

温暖和简单是营造室内和外部空间氛围的不变宗旨。彩色混凝土的温暖色调使建筑更容易被周围的邻里所接纳,同时也与自然光线和景观环境相得益彰。谨慎的选材使光影和空间本身成为建筑中的主角。而空间内的装饰与陈设,如:实木家具、铁艺构件、砖地板,以及意大利马赛克等材质,则补充了空间本身传递出来的宁静之感。

The warmth and simplicity in both the interior and exterior spaces are a constant in the atmosphere of the house. The pigmented concrete in its tepetate color shades gives a more welcoming character to the spaces it surrounds, matching natural light and the landscape. The use of discreet materials causes light and space itself to be the protagonists of the house. However, elementary details such as solid wood in furniture and ironwork; as well as brick floors and pasta mosaics, complement this sensation of serenity that the spaces transmit.

▼客厅空间概览,Overview of the living room ©Ariadna Polo

▼客厅,Living room  ©Ariadna Polo

▼主卧室,Master bedroom ©Ariadna Polo

▼主浴室,Master bathroom ©Ariadna Polo

▼家庭娱乐室,Family Room ©Ariadna Polo

建筑体量采用了钢筋混凝土结构,厚实的墙体由每80厘米浇注一层的混凝土构成。这种严谨的模数化浇筑策略,有效把控了室内空间的层高、尺度、开口,以及建筑内部的各种细节。方正的体量被充满弧形元素的室内细节所柔化,形成了敏感的空间几何美学。

The structure is made up of reinforced concrete elements that shape the main volumes. The thick walls are raised in layers poured every 80 centimeters. This modulation rules the height and modulation of interior spaces, openings, and various details throughout the house. The orthogonal rigidity of the volumes is softened by curved details that cause a more sensitive relationship towards the spatial geometry.

▼墙面与空间细部,details of the wall and openings ©Ariadna Polo

▼室外浴缸,Outdoors tub ©Ariadna Polo

▼夜景,Night view ©Ariadna Polo

▼一层平面图,ground floor plan ©González Muchow Arquitectura

▼二层平面图,upper floor plan ©González Muchow Arquitectura

▼剖面图1,section 1 ©González Muchow Arquitectura

▼剖面图2,section 2 ©González Muchow Arquitectura

▼剖面图3,section 3 ©González Muchow Arquitectura

Year: 2021
Location: Querétaro
Typology: Residential
Photography: Ariadna Polo / Miguel González
M2: 650 m2
Photograph 1: Ariadna Polo
Instagram: @ariadnapolo.foto
Web page: www.ariadnapolo.com
E-mail: ariadnapolo.foto@gmail.com
Photograph 2: Miguel Ángel González
E-mail: miguel.g@goma.haus

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。